Nyheter

Nå er cruisesesongen i gang i Stavanger

Søndag kom det første cruiseskipet på halvannet år, og en noe forsinket og amputert cruisesesong ble dermed sjøsatt.

I løpet av fjoråret skulle 250 cruiseskip passert inn og ut av Vågen. På grunn av pandemien ble det kun seks, og det siste skipet la til kai i Stavanger 9. mars 2020.

Nå, etter nærmere halvannet år, er det igjen klart for cruisetrafikk. Første skip la til kai på søndag, og det var det første utenlandske skipet som har satt folk i land i Norge på halvannet år. Sesongen fikk en «myk start» med det tyske ekspedisjonscruiseskipet «Hanseatic Nature» hvor det var cirka 100 passasjerer og omtrent like stort mannskap.

Cruiseutvikler i Stavangerregionen Havn, Anders Bang-Andersen, sier til RA at bortfallet av cruiseskip har påvirket både havnen og regionen.

– Havnen har tapt cirka 18 millioner kroner på dette, men det er nesten verre med tapet av «litt her og litt der»-pengene. Det som drypper rundt på byen og regionen. Noe drypper selvfølgelig på de store, som Rødne og Guidecompaniet, men mye drypper også på de små, og for enkelte er det kanskje det lille som skal til for at det går rundt, sier han.

– De lærde strides om hvor mye cruiseturistene legger igjen, men snittet fra alle undersøkelsene viser at det blir lagt igjen cirka en tusenlapp per gjest. Jeg har en mistanke om at for hver krone som legges igjen, så er det en del av den kronen som går til å skape eller opprettholde arbeidsplasser. De inntektene har uteblitt i halvannet år, og det synes jeg er bekymringsfullt, legger han til.

Tilbake på 2007-nivå

Den opprinnelige planen for 2021 var rundt 250 anløp og nærmere 600.000 gjester. På grunn av den pågående pandemien, smittevernregler og antallsbegrensninger er det vanskelig å anslå hvor mange passasjerer som kommer til å komme i år.

– Dersom vi er heldige nærmer vi oss 60.000, noe som er det samme som vi hadde i 2007. Det er et skritt tilbake, men framtiden er lysende, sier Bang-Andersen.

Gjennom høsten og fram til nyttår er det forventet mellom 50 og 60 anløp, noe som tilsvarer snaut ti anløp i måneden. Nå revideres cruiselisten, og det tas høyde for at noen av de planlagte anløpene vil falle fra, mens andre vil komme til. Bang-Andersen ønsker derfor ikke å gå ut med en fullstendig liste helt enda.

– Foreløpig får skipene seile med maks 2000 personer, så en del av de største rederiene vil nok vurdere om de ønsker å seile med så få folk. Det kan hende noen velger å gjøre det, mens andre velger å seile med mindre skip. Samtidig er de også innstilt på at smittesituasjonen kan endre seg og at maksgrensen kan bli flyttet oppover, og da kan det jo komme endringer, sier han.

Håper sesongen kan berges

Det siste halvannet året har vært langt roligere enn normalt for Stavangerregionen Havn, med mindre praktisk arbeid og færre forberedelser.

– Sånn sett var det greit at vi startet sesongen med et lite skip, slik at vi får god mulighet til å kvalitetssikre egne rutiner. For det er ganske mye arbeid med hvert anløp. Det er ingen hos oss som har presset på for å få dette i gang. Vi har tenkt at det kommer når det kommer, men at når det først kommer skal ting bli gjort skikkelig. Og det blir det nå, sier Anders Bang-Andersen.

– Stavanger er en av de få havnene i Norge som er en helårshavn. Vi har lyktes med å spre anløpene over hele året, noe som gir meg håp om at det går an å berge denne sesongen, legger han til.

Mer fra Dagsavisen