Nyheter

Fornøyde i Rogaland etter avtale med britene

Frihandelsavtalen med Storbritannia er signert. Tormod Andreassen i Næringsforeningen mener det er gode nyheter for Rogaland.

Torsdag signerte næringsminister Iselin Nybø (V) den historiske frihandelsavtalen med Storbritannia på vegne av Norge – et snaut år etter at forhandlingene med britene startet. Den meget omfattende avtalen med britene er avgjørende for store deler av norsk næringsliv etter Brexit, og den trer i kraft så fort det britiske parlamentet har gjort sitt.

Tormod Andreassen, næringspolitisk leder i Næringsforeningen, mener avtalen er særdeles viktig for Norge og vår region å få på plass.

– Her har regjeringen gjort en god jobb. Det er en omfattende handelsavtale på 1600 sider som er forhandlet på rekordtid under en pandemi, påpeker Andreassen.

– Hva synes du om avtalen?

– I det store og hele er jeg veldig fornøyd med avtalen. Avtalen sikrer at norske bedrifter kan konkurrere i et særdeles viktig marked for oss. Dette betyr arbeidsplasser og sysselsetting. Særlig industrien og tjenestesektoren kommer godt ut av avtalen. Hvis jeg skal sette fingeren på en ting, så skulle jeg likt å ha sett at avtalen gikk lengre og var mer omfattende på fisk og sjømat. Men totalinntrykket er veldig bra, sier Andreassen til RA.

Han mener det er vanskelig å overdrive hvor viktig denne avtalen er for næringslivet i Rogaland.

– Dette er etter EØS-avtalen Norges desidert viktigste og mest omfattende handelsavtale. Storbritannia er sammen med Tyskland Norges viktigste handelspartnere. Vi i Rogaland har alltid handlet mye over Nordsjøen og har lange tradisjoner for et godt samarbeid og handel med Storbritannia. De siste årene har vi hatt et stort overskudd i handelsbalansen med Storbritannia. Uten en slik avtale som nå er underskrevet ville jeg ha vært svært bekymret på vegne av flere bedrifter i regionen.

– Praktiske utfordringer

Tone Grindland, regiondirektør i NHO Rogaland, synes det er godt at avtalen endelig er signert.

– Jeg hadde forventet at avtalen ble signert før sommerferien, men med historikken til Brexit-prosessen var det grunn til å være litt nervøs også for dette. Det er godt at avtalen nå er signert før vi ruller opp ermene til høsten, sier Grindland til RA.

– Hva synes du om avtalen? Er du fornøyd?

– Det er stor forskjell mellom frihandelsavtalen med britene og EØS-avtalen. Norske bedrifter vil oppleve praktiske utfordringer, som nye prosedyrer, godkjenningsordninger og krav. Men forutsigbarheten avtalen gir, gjør at norske bedrifter ikke lenger konkurrerer på dårligere betingelser enn EU-bedrifter på det britiske markedet, forklarer regiondirektøren.

Nært forhold

Grindland påpeker at Rogaland alltid har hatt et nært forhold til Storbritannia.

– Storbritannia er vår største handelspartner etter EU. Norge eksporterer for 200 milliarder årlig til Storbritannia. Rogaland har alltid hatt et nært forhold til nabolandet vårt, som i avstand med fly er like langt borte som Oslo. Handelsforholdet til Storbritannia blir dessverre ikke like sømløst som til EØS-landene, men rammene er nå lagt og vi får finne veien til de gode løsningene sammen. Det krever ikke bare noe av bedriftene, men også av myndighetene på begge sider.

Tiden fra valget i Storbritannia i 2016 til i dag har skapt uforutsigbarhet og utålmodighet, mener Grindland.

– Det er verken bra for Norge eller Storbritannia. Det jeg er mest bekymret for nå, er tiden for saksbehandlingen i Norge for personell fra Storbritannia. I Rogaland er vi vant til å kunne jobbe på begge sider uten tidkrevende byråkrati. Det må vi sikre også i det videre, sier Grindland.

– Forutsetningene er nå lagt for at handelen med Storbritannia kan fortsette å vokse. Det er spesielt viktig at vi har fått en avtale for tjenester. Vi ser store muligheter innen maritim sektor og særlig knyttet til det grønne skiftet, der Storbritannia skal gjøre store investeringer framover. Derfor er signeringen viktig for bedrifter og arbeidsplasser i Rogaland, legger hun til.


Mer fra Dagsavisen