Nyheter

Høyt trykk i byggebransjen i Stavanger og Sandnes

Tall for byggesøknader i 2020 viser at det er svært høy byggeaktivitet i Stavanger-regionen. 2021 preges også av stor pågang.

Malmheim — Statistisk sentralbyrå (SSB) publiserte nylig tall for byggesaksbehandlinger i Norge. Tallene viser en stor økning i antall behandlede byggesøknader i 2020 sammenlignet med 2019.

– Dette bekrefter at byggesaksbehandlerne landet over gjorde en solid innsats i pandemiåret. Dette har vært viktig for å bidra til å opprettholde aktivitet i bygge- og anleggsbransjen, som er en kritisk næring som sysselsetter folk over hele landet, sier administrerende direktør Rune Aale-Hansen i Norsk Kommunalteknisk Forening (NKF) i en pressemelding.

SSBs tall beskriver omfang, ressursbruk, tidsbruk og resultat av kommunale og fylkeskommunale byggesaker. Av tallene (se tabell lengre ned i artikkelen) går det fram at Stavanger kommune behandlet 1351 saker i 2020, mot 1196 i 2019.

– Usikre på hjemmekontor

– For oss er dette en gladsak. Vi var litt usikre på hvordan korona og hjemmekontor ville slå ut på tidsfrister og saksbehandling. Også arbeid med byggesaker krever mye samhandling, både internt og eksternt, sier seksjonssjef byggesak Børge Kallesten til RA.

Han peker på at de rundt 25 ansatte arbeider i grupper som har ansvar for hvert sitt geografiske område. Fra 1. januar 2020 ble som kjent Rennesøy, Finnøy og Stavanger slått sammen, men da hadde «gamle» Stavanger kommune allerede behandlet byggesaker på oppdrag fra Rennesøy.

– Økningen i antall behandlede søknader er større en sammenslåingen av kommunene skulle tilsi, sier Kallesten.

Seksjon byggesak oppbemannet noe i 2018 og 2019. I år er også seksjonen oppbemannet med ett årsverk. Kallesten opplyser at det fremdeles er stor pågang også i 2021.

– De siste månedene har det rent på med søknader, også en del større prosjekter, sier han.

Over 1000 i Sandnes også

Stavanger kommune hadde i 2020 143.574 innbyggere, og det ble altså behandlet 1351 søknader. Sandnes kommune, som i fjor besto av 79.537 innbyggere, behandlet 1171 søknader.

Det foreligger bare tall for 2020 for Sandnes’ del. Snittet på saker med 12 ukers frist er 25 dager, for saker med tre ukers frist er snittet seks dager. Stavanger har bedring i saker med tre ukers frist, fra 26 dager i 2017 til 24 i 2019 og 22 i 2020. I 2019 var snittet for saker med 12 ukers frist 54 dagers behandlingstid, i 2020 økte den til 64 dager.

– Snittet er likevel godt under 12-ukersfristen. Jeg synes det er gledelig at vi stort sett har klart å holde oss innenfor behandlingsfristene på tross av et krevende år; jeg er stolt av gjengen som står på hver dag for å få til dette. Samtidig viser endringene vi har vært gjennom i koronaåret at det alltid er rom for forbedringer av både rutiner og prosesser, og for økt bruk av nye digitale hjelpemidler. Dette vil vi fortsette med, også etter pandemien, sier Kallesten.

Stavangers fortidsminner, status som middelalderby og med en stor andel dels vernede trehus gir tidvis innfløkte saker å behandle.

– I sentrum av Stavanger er nesten alle søknader komplekse. Nord i kommunen er det i all hovedsak søknader som berører landbruks-, natur- og friluftsområder (LNF-områder) eller strandsoneproblematikk. Alt dette er saker som gir kompleksitet, sier Kallesten.

– Høy aktivitet

Byggeplassleder Øivind Hjelle i O. Torjussen & Sønner AS er for tiden opptatt med en fullstendig restaurering og nybygg for Malmheim skule i Sandnes.

– Det er svært høy aktivitet i byggebransjen for tiden, og det er vanskelig å få tak i nok ansatte. Vi har utfordringer på det i alle fall to-tre byggeplasser nå, sier Hjelle.

Byggefirmaet har så langt kommet greit unna pandemien, men merker økte priser på byggevarer. Både nybygg og restaurering av bygninger på Malmheim skule utføres i all hovedsak i tre.

Byggeplassleder Øivind Hjelle i O. Torjussen & Sønner foran nybygget på Malmheim skole i Sandnes.

Aale-Hansen er fornøyd med utviklingen i byggesaksbehandlingen på landsbasis.

– Det disse tallene bekrefter er at byggesaksbehandlere jevnt over har gjort en solid innsats i 2020 – i en tid preget av unntakstilstand og hjemmekontor. Det har blitt behandlet flere søknader totalt sett i 2020 enn i 2019. Vi ser også at gjennomsnittlig saksbehandlingstid har økt litt for saker med 12 ukers frist, men gått litt ned i saker med tre ukers frist, sier NKF-direktøren.



Mer fra Dagsavisen