Nyheter

Helsesjefen bekymret for høyt antall smittetilfeller med ukjent smittekilde

Helsesjefen i Stavanger synes det er utfordrende at et høyt antall smittetilfeller på Nord-Jæren har ukjent smittekilde. Han håper innbyggerne kan fortsette å følge kommunens anbefalinger om smittevern slik at smitten kan begrenses.

Ifølge helsesjef i Stavanger, Runar Johannessen, er pandemien langt fra over. Det til tross for at smittesituasjonen på Nord-Jæren nå har flatet noe ut.

– Det er bekymringsverdig at vi har en større andel med smittetilfeller som har ukjent smittekilde, sier han til RA.

Ordførerne på Nord-Jæren hadde torsdag et møte for å diskutere smittenivået, og de kom fram til at dagens tiltaksnivå skal fortsette én uke til. Dermed gjelder de lokale smitteverntiltakene til og med 18. juli. I en pressemelding fra Stavanger kommune heter det at andelen smittede med ukjent smittevei fremdeles er høy – hele 17 prosent på Nord-Jæren.

– Det er ganske høyt, og det er det som er utfordrende, sier Johannessen og legger til at flere av de smittede har en del nærkontakter etter å ha vært på kjøpesentre, deltatt i større sammenkomster eller besøkt utesteder.

– Mest sannsynlig er det folk som er smittet som ikke vet det, og derfor kan vi ikke ta helt av med store arrangementene ennå. Vi må holde tilbake på mengden mennesker, og ha god oversikt. Vi ønsker å ha det mest mulig begrenset når det skjer ting, for hvis man har holdt god avstand og fulgt anbefalingene kan vi sette nærkontakter direkte i karantene og begrense smitten, sier helsesjefen.

I pressemeldingen heter det at ordførerne i Stavanger, Sandnes, Sola og Randaberg er bekymret over at mange av innbyggerne tar for lett på smittevernreglene.

– Rapportene tyder på at respekten for smitteverntiltakene er dalende i befolkningen. Det er viktig å minne om at de grunnleggende tiltakene som å holde seg hjemme hvis du er syk, teste deg når du har symptomer og holde avstand fortsatt er svært viktige, sier ordførerne Kari Nessa Nordtun, Stanley Wirak, Tom Henning Slethei og Jarle Bø i en felles uttalelse.

Økning i antall gjester

Regjeringen valgte denne uken å utsette innføringen av trinn 4 i den nasjonale gjenåpningen. De fire kommunene på Nord-Jæren gjør en justering for å legge seg nærmere trinn 3, og for private sammenkomster på offentlig sted økes antallet til 50 innendørs og 100 utendørs. Meldeplikten for arrangementer der det lov til å være flere enn 20 personer blir videreført, men ordførerne er tydelige på at festen ikke må tas med hjem.

Helsesjefen sier at ettersom flere nå er vaksinert, og dermed beskyttet, vil trolig en liten øking av antallet ved private sammenkomster på offentlig sted være forsvarlig.

– Arrangementer på offentlig sted skal ha en ansvarlig arrangør, og med det være oversiktlig, og det kan være mulig å spore godt ved behov – dersom folk følger reglene, sier han.

– Det er viktig å påpeke at dette gjelder private sammenkomster på offentlig sted, altså i leide offentlige lokaler, legger Johannessen til.

På egen eiendom kan man ikke ha mer enn ti gjester som ikke er fullvaksinerte.

Venter flere tilfeller av delta-varianten

Delta-varianten av koronaviruset er påvist også i Rogaland og på Nord-Jæren, og kun det siste døgnet er det avdekket tre tilfeller av det som svært sannsynlig er delta-varianten i Stavanger.

– Det er for så vidt som ventet. Etter flere tilfeller av delta-varianten andre steder, var det sikkert at det ville komme til oss også, sier Johannessen.

– Denne gangen var vi tidlig på banen, så jeg håper at nærkontaktene er satt så raskt i karantene at de ikke har rukket å bli smittet selv eller har smittet andre. Det er det uansett for tidlig å kunne si noe om.

Han forteller at de venter at det vil komme flere slike tilfeller i regionen.

– Vi vet at vi vil få en økning av deltaviruset, men ikke hvor lenge vi klarer å bremse det. Vi ønsker å få flere vaksinerte før vi får mange tilfeller av delta-varianten, for den framstår som veldig smittsom, sier helsesjefen.

Han skulle helst sett at kommunen hadde kommet lenger med vaksineringen av innbyggerne.

– Det kan se ut til at vaksinen har dårligere effekt på delta-varianten enn de andre variantene av koronaviruset, men at den beskytter godt mot alvorlig sykdom etter kun én dose.

Johannessen opplever at politikerne, kommuneledelsene og fagfolkene på Nord-Jæren er samkjørte.

– Alle har selvfølgelig lyst til å være med på gjenåpningen, men den avgjørelsen må veies fortløpende, sier han.

– Det vil alltid være forskjellige hensyn vi må ta, og forskjellig ønsker om hvor man vil å holde igjen, men nå har dette blitt resultatet og vi forholder oss til det, legger helsesjefen til.

---

Disse reglene og anbefalingene gjelder på Nord-Jæren:

Regler:

  • Innslippstopp på serveringssteder kl. 22.00 og skjenkestopp kl. 24.00
  • Private sammenkomster på offentlig sted: Maks 50 innendørs/100 utendørs
  • Meldeplikt for arrangementer der det lov til å være flere enn 20 personer

Anbefalinger:

  • Gjester i hjemmet: Maksimalt 10 personer. Beskyttede teller ikke med i antallsbegrensningen
  • Hjemmekontor for alle som har mulighet, og/eller fleksibel arbeidstid
  • Munnbind i alle situasjoner hvor det ikke er mulig å holde 1 meters avstand

Kilde: Stavanger kommune

---





Mer fra Dagsavisen