Nyheter

Disse virksomhetene fikk ikke koronapenger

Nå har 36 lokale virksomheter som har blitt rammet av korona fått økonomisk støtte fra kommunen, men mange fikk nei på søknaden denne runden.

Stavanger — En av virksomhetene som har fått avslag på søknaden er Herlige Stavanger Restauranter AS som blant annet består av restaurantene Bevaremegvel, NB Sørensen og Matsalen:

– Det er synd at vi ikke får støtte denne gangen. Vi har måttet permittere ansatte nesten hele fjor, så det har fått store konsekvenser vi fremdeles merker. Vi vet om flere i samme situasjon som har fått støtte så vi skulle ønske vi fikk en likebehandling, men det bruker vi ikke tid på å dvele med og er takknemlige for den støtten vi har fått til nå, forteller Leif Hovland daglig leder i Herlige Stavanger.

I april ble 211 virksomheter i Stavanger tildelt statlige ekstraordinære koronamidler til næringslivet. De valgte da å sette av en reserveavsetning som blir delt ut nå i juli.

– Vi valgte å gjøre det på denne måten både for å revurdere noen av dem som ikke fikk støtte sist, og for å gi en sjanse til de som ikke var klar over tilbudet på den tiden, sier Anne Woie, næringssjef i Stavanger kommune.

Nye kriterier

I denne omgang var det litt strengere kriterier for å få støtte. Virksomheten måtte være svært hardt direkte eller indirekte rammet av restriksjonene. Svært hardt rammet vil si at virksomheten må ha vært pålagt stengt, redusert skjenketid eller skjenkestopp. Bedrifter som har fått støtte tidligere kunne heller ikke søke.

– Noen har rett og slett ikke hatt mulighet til å tjene penger, og det er der vi har lagt den største innsatsen. Det var ikke alle som oppfylte dette kravet, som derfor ikke fikk ekstra midler i denne omgang, sier Woie.

Hun oppfordrer de virksomhetene som ikke fikk støtte til å gå inn på kompenasasjonsordningen.no, en statlig ordning hun opplever at mange ikke vet om.

– Det er mange som har vært i en vanskelig situasjon, brukt mye tid på bedriften og kanskje ikke fått med seg de nye støtteordningene som kommer.

Fikk ikke kommet i gang

Ida Windingstad og Evy Horpestad Tjåland synes det er synd at de ikke fikk støtte til kunstbutikken.

Tou Atelierhus åpnet Tou Kunstbutikk i Mars 2020 i starten av pandemien. Fikk derfor ikke kommet godt i gang med driften før samfunnet stengte ned, og hadde ikke ordinær drift eller noe tap å vise til da de søkte. Denne butikken var også blant de virksomhetene som fikk avslag om støtte.

Butikken er et utsalgssted for alle 32 kunstnerne på huset hvor alle kan ha arbeidet sitt for salg:

– Det er et samarbeidsprosjekt hvor man kan fremme og hjelpe hverandre, sier Evy Horpestad Tjåland, kunstner og medlem av styret i Tou Atelierhus.

Butikkmedarbeiderne får ikke honorar for arbeidet, og pengene fra støtteordningen var tenkt til å brukes på markedsføring av butikken.

– Vi har jobbet for å bli mer åpne for publikum og gjøre kunsten lettere tilgjengelig. Vi vil jo at folk skal komme inn og ta del i det vi holder på med. Butikken skulle være et ledd mellom oss og verden der ute, forteller Ida Windingstad, kunstner og leder av styret.

Ifølge Windingstad var tanken rundt butikken å få opp salget for kunstnerne der privatpersoner, bedrifter og kunstforeninger kan komme og se og kjøpe kunst:

– Butikken ble åpnet akkurat når pandemien inntraff, så vi fikk ikke den oppmerksomheten rundt oppstarten vi hadde håpet på.

Kunne vært en god investering

Ifølge de to kunstnerne er det vanskelig å avgjøre hvor mye kunstnerne på huset har tapt på å holde butikken og atelierene stengt for publikum. Hvor mye man tjener på slike ting kommer an på kunstnerskapet, men de tror visse har tapt mye på å ikke få markedsføre seg selv slik de ellers hadde kunnet:

– Det som er synd med at vi ikke fikk støtte er at vi ikke trenger en stor sum, men den kunne fått stort utslag for mange. Det er jo over 30 kunstnere som kunne gagnet på det. De så ikke muligheten til å kunne støtte veldig mange på en gang, men det kunne vært en god investering, mener Windingstad.

Virksomhetene som ikke fikk støtte:

Attila Kaya

Can

Fakkelfilm As

Food Arena As

Fotobaren As

Hea Frisør

Sveinsvold

Herlige Stavanger Restauranter As

Innovation Global Business Ltdnnovation Global Business

Isushi Sør As

Jack Sushi & Asia Mat As

Jt Servering As

Lasting Dynamics Nordic As

Lutanakken As

M Frisør May-Lis Lie Salvesen

Messeutstyr As

Noraq Holding As

Pollo Loco Holding As

Précieux Emma Evelina Tjelta

Ren Hudpleie Birgitte Grinvoll

Royal Spa Time

Rødne Ambulanse As

Rødne Eiendom As

Sk Hotell As

Stavanger Pizza & Kebab House As

Struktur Messer & Display As

Thai Jasmine Cuisine As

Tou Atelierhus

Watt Lyd Og Lys As

Zouq Stavanger As





Mer fra Dagsavisen