Nyheter

Slik skal 22. juli markeres i Stavanger

Ordføreren i Stavanger mener det er viktig å markere 22. juli hvert eneste år.

Illustrasjonsfoto

I år er det ti år siden 77 mennesker ble drept i 22. juli-terroren i regjeringskvartalet og på Utøya. I Stavanger blir det på denne dagen markering til minne om de drepte og i solidaritet med de skadde og pårørende, etterfulgt av gudstjeneste i St. Petri kirke, melder Stavanger kommune fredag morgen.

– Det er viktig å markere de grufulle handlingene 22. juli 2011 hvert eneste år. Det var et angrep på AUF og det var et angrep på demokratiet vårt, sier ordfører i Stavanger, Kari Nessa Nordtun (Ap) til RA.

Hun understreker at vi markerer for å hedre de drepte og skadde, men også for å hindre at slikt ikke skjer igjen ved å skape bevissthet om hva som skjedde denne grufulle dagen – og om hvordan hatefulle meninger kunne utvikle seg til noe så brutalt.

– Vi må kjempe for verdiene

– Fortsatt er det mye høyreekstremt tankegods på nettet og andre steder. Trusselvurderingen fra Politiets sikkerhetstjeneste (PST) sidestiller trusselen fra høyreekstreme og ekstreme islamister, sier Nessa Nordtun.

Ordføreren nevner at det nå går en dokumentar på NRK om Philip Manshaus og hans tankegods før angrepet på moskeen i Oslo.

– Den dokumentaren og 22. juli minner oss om at vi hele tiden må kjempe for de verdiene terroristen hatet. 22. juli minner oss om at liv kan gå tapt når hatet får stå uimotsagt.

Markeringen

22. juli blir det markering ved minnesmerket på Lundsneset på Hundvåg. Det blir taler ved ordfører Kari Nessa Nordtun, leder i AUF Stavanger, Malin Høgsand Leirvåg, og ordfører i ungdommens kommunestyre, Oda Oline Omdal. I tillegg blir det kransenedleggelse, nedleggelse av 77 røde roser og musikalsk innslag.

– Smittervernstiltak må naturligvis følges, men det vil være mulig for alle som ønsker å markere dagen. Enten for seg selv med sine nærmeste, eller på de offisielle markeringene, sier ordfører Nessa Nordtun.

Etter markeringen på Lundsneset, vil det være en gudstjeneste i St. Petri kirke. Kirkeklokkene over hele landet ringer klokken 12.00, så blir det taler ved biskop Anne Lise Ådnøy og fungerende domprost Aslaug Austbø. Ordfører Kari Nessa Nordtun skal lese en tekst, og det blir musikalske innslag.

I St. Petri kirke vil det være en minneutstilling som viser eksempler på folks følelser og reaksjoner etter angrepene. Utstillingen er satt sammen av Stavanger byarkiv.

– Sterkt og personlig

– Er det andre ting man kan gjøre for å markere eller vise omsorg denne dagen?

– Det vil være flere TV-sendinger denne dagen, og det kan også være en god dag for å se film eller lese bøker om hendelsene, sier Nessa Nordtun.

Hun tror det blir en sterk opplevelse å holde tale 22. juli.

– Det blir en sterk opplevelse. Også personlig. Jeg er selv tidligere AUF-er. Jeg var involvert i rettssaken som bistandsadvokat, og jeg kjenner veldig mange som var på Utøya denne dagen personlig, sier ordfører Kari Nessa Nordtun.

Bilde av Kari Nessa Nordtun, da hun var bistandsadvokat under terrorrettssaken mot Anders Behring Breivik i Oslo tingrett 2012.