Nyheter

Kaster du mat som har gått ut på dato? Da bør du teste «se, lukte, smake»-regelen

Hvert år havner store mengder mat i bosset. Matblogger Linda Stuhaug tror mange er redd for «best før»-datoen.

– Jeg har alltid vært opptatt av å se, lukte og smake og å ikke kaste mat unødvendig. Det har fulgt meg lenge, men jeg fikk virkelig øynene opp for det i 2015. Da flyttet jeg for meg selv og fikk litt sjokk da jeg oppdaget hvor dyrt mat egentlig er. Etter hvert har det blitt noe jeg har engasjert meg mer og mer i, sier matblogger Linda Stuhaug til RA.

Hun har over 150.000 følgere på Instagram og har gitt ut to kokebøker, og torsdag sto hun på Gladmat-scenen sammen med mat-influenser Mari Hult.

Sammen laget de veganske pannekaker, hvor de blant annet brukte bananer som hadde blitt brune. I tillegg hadde også Stuhaug med seg to bokser yoghurt og to kartonger fløte på scenen, hvor én av hver var gått ut på dato. Hun inviterte så publikum opp for å smake, for å se om de merket forskjell på den som hadde gått ut på dato og den som ikke hadde det.

Mari Hult og Linda Stuhaug sto på Gladmat-scenen på torsdag for å snakke om matsvinn.

Stuhaug forteller til RA at hun har én huskeregel når det gjelder mat som har gått over dato.

– Se, lukte og smake. Det er regel nummer én. Jeg tror kanskje mange er vokst opp med at man kaster ting som har gått ut på dato. Jeg får også en del tilbakemeldinger på at folk har litt datoskrekk og at de er redde for å bli dårlige. Men det skal ganske mye til for å bli dårlig. Du merker jo hvis melken er skikkelig sur. Og det var litt det jeg prøvde å vise fram i dag, at man kommer langt med å stole på sansene sine, sier hun.

Loyd Færøvik og Stein-Arne Kolaas får smake på fløte og yoghurt som er utgått på dato.

Selv nøler hun ikke med å spise mat som har gått over dato, selv om det har gått over med mange uker eller måneder.

– I fjor fikk jeg en cottage cheese og en kesam av svigermor. Jeg fikk det i september, og det hadde gått ut i januar samme år, men det smakte akkurat som nytt, sier hun og ler.

Får dårlig samvittighet

Hvert år kastes det fryktelig mye mat i Norge. Stuhaug mener vi har blitt flinkere, men at vi fortsatt har en vei å gå.

– Vi har nok blitt flinkere. Jeg er veldig bevisst på å spre informasjon om dette i mine sosiale kanaler, og jeg får mange tilbakemeldinger fra folk som har blitt inspirert. Hva som skjer utenfor min følgerbase er jeg ikke sikker på, men man ser jo på tallene at matsvinnet har gått ned de siste årene. Det snakkes mer om det og i tillegg har det skjedd flere positive ting, som for eksempel Too Good To Go, som gjør at folk blir mer bevisst på det, sier Stuhaug.

Den veganske mat-influenseren Mari Hult innrømmer at hun ikke er like flink til matredding som Stuhaug, men forteller at det er sjeldent noe havner i søpla hos henne.

– Jeg får veldig dårlig samvittighet når jeg kaster noe, men samtidig er jeg fryktelig dårlig på å planlegge. Jeg har ofte overraskende mye i kjøleskapet, men ingen plan. Men da forsøker jeg å være kreativ. Enten fryser jeg det ned, eller så lager jeg mat som jeg fryser ned, sier hun til RA.

Mari Hult og Linda Stuhaug sto på Gladmat-scenen på torsdag for å snakke om matsvinn.

Mari Hult fikk en gang beskjed om å tenke at hun kaster penger i bosset hver gang hun kaster mat. For henne var det dét som gjorde utslaget.

Hult og Stuhaug nevner flere måter å redde maten på dersom den er i ferd med å gå ut på dato. Har du frukt kan det fryses ned og brukes i en smoothie senere. I tillegg kan man bruke det til å lage iskrem, eller til en sangria. Har du en gammel banan kan du bruke det til å lage pannekaker.

– Hvor skal man starte, hvis man er litt dårlig på dette?

– Først og fremst er det se, lukte og smake. Så er det å få litt bedre oversikt over hva som er i kjøleskapet og ikke handle mer enn man trenger. Dersom du ikke er så kreativ er det bare å søke inspirasjon på Google eller Instagram. Der finner man mye, og det er så mye man kan gjøre, sier Stuhaug til RA.

Smakte ikke forskjell

To av dem som gikk opp på scenen for å testsmake da Mari Hult og Linda Stuhaug sto på scenen var Loyd Færøvik og Stein-Arne Kolaas.

Begge fikk smake både yoghurt og fløte, men ingen av dem merket noen forskjell på smaken.

– Nei, jeg hadde ikke sjans. Hun fikk godt fram poenget sitt, sier Færøvik til RA.

Han og Kolaas hadde tatt turen til Gladmat nettopp for å få med seg Stuhaug.

– Kona er Stuhaug-fan. Vi har bøkene og har spist en del av maten hennes. Jeg liker veldig godt kombinasjonen sunn og god mat, sier Færøvik.

Linda Stuhaug serverer pannekaker laget av gammel banan til Loyd Færøvik og Stein-Arne Kolaas.

Også Kolaas har erfaring med maten til Stuhaug. Han spiste en av rettene fra kokeboken hennes senest i går.

– Hvordan er dere selv på å redde mat? Er dere flinke til å se, lukte og smake?

– Ikke på frukt, der er jeg nok litt kresen. Jeg kan fint bruke frukten sånn som hun gjør her, for eksempel i pannekaker, men jeg liker ikke å spise frukt som har blitt dårlig. Men jeg er veldig glad i 40-prosentdisken på butikken. Der sparer jeg mye penger, sier Kolaas.

– Samme her. Noen ganger hiver jeg ting i fryseren når det nærmer seg utløpsdato, men jeg har ikke noe problem med å spise mat som er gått over dato. Dessuten handler jeg mye på Holdbart. Det er liksom vår Svinesund, sier Færøvik og ler.

De tror folk er litt redde for datostemplingen.

– Jeg var nok mer det før, men i senere tid har jeg blitt mye mer bevisst, sier Færøvik, som er glad han tok turen til Gladmat.

– Ja, dette har vært kjempegøy. I tillegg er det min første gang på Gladmat, så det har vært veldig kjekt å sitte her. Det er jo både border og benker og levering rett til bordet, så dette er kjempebra, sier han.

Mer fra Dagsavisen