Nyheter

Lei av klappstoler, holdt konsert på spinningsykler

Kriminell Kunst fylte Maskinhallen på Tou med spinningkonsert. Utkledd i treningsklær kom gjestene både for å feste og trene.

– Konserten var helt nydelig! Vi storkoste oss og det tror jeg gjestene også gjorde. Vi prøvde å gjøre det til en vanlig konsert med konfetti og skikkelig lysshow. Det er jo fremdeles litt rart at alle må sitte, men de ga jernet og jeg så de fleste var ganske slite i etterkant, forteller Tore «Pang» Arholm Tobiassen.

Han utgjør den ene halvdelen av den av den Stavangerbaserte rapduoen Kriminell Kunst sammen med halvbroren Anders Arholm Jensen.

Forskjellige gjester

Det var 20 gjester til stede på konserten tirsdag kveld der de fleste spant. Siden folk pustet, peset og svettet måtte konsertgjestene holde to meters avstand, men alkoholservering ble det:

– Disse spinningsyklene hadde jo ikke koppholder, så det ble litt vanskelig å klappe, men folk sang med så det var god stemning. Folk var gira og det var mye røde ansikter på slutten, så jeg tror de fikk kjørt seg.

Ifølge Tobiassen var det noen som trente, mens andre hadde vært på vorspiel og var klare for fest.

– Jeg tror det å bare gjøre en liten vri på det istedenfor å bare sitte rett opp og ned funket ganske bra. Jeg hadde fryktet at folk skulle se ned, bare trene og glemme at de var på konsert, men folk var med og jublet hele veien.

En av syklene sto tom og ble dratt opp på scenen i løpet av konserten slik at både gitaristen, bassisten og vokalisten fikk prøvd seg.

Kjedelig med konsert i korona

Ideen kom etter gruppens siste konsert hvor gjestene måtte sitte på klappstoler, ikke fikk lov å drikke og de som sto ble kastet ut. Tobiassen syntes det var trist å se at folk hadde lyst å bevege seg, men ikke hadde muligheten. Han mener at konserter til nå har vært det motsatte av det han føler en konsert skal være, spesielt i deres sjanger:

– Jeg har nesten ikke vært i konsert i korona for jeg syns det har vært «båskjedeligt». Å bare kunne sitte og få kjeft underveis er det motsatte av å ha det kjekt. Jeg prøvde å tenke hva jeg kunne gjøre for at folk skulle kunne bevege seg og få i gang hjerterytmen. Det er jo det vi vil med musikken vår, fortsetter Tobiassen.

Konserten ble ikke arrangert for å få folk til å trene og Arholm omtaler ikke bandet som en «treningsgjeng». Samtidig syns de det er bra om arrangementet blir en inngang for dem som ikke trener så mye til vanlig og som ikke føler seg helt hjemme på treningssenteret. For noen var det kanskje en måte å teste spinning uten for mye blikk fra andre, siden oppmerksomheten er rettet mot scenen.

Syns bransjen har vært for slapp

Selv om musikkbransjen har hatt det tøft i pandemien synes Tobiassen at kulturbransjen kunne vært bedre til å komme opp med gode ideer under pandemien:

– Vi har vært litt dårlige til å omstille oss. Det virker som noen har kommet opp med noen kule ideer og det er veldig flott, men mange har bare sittet på rumpen og tatt imot pakkene fra NAV. Det ligger på artistene vil jeg si, for det er ikke teknikerne sin jobb. Det er jo vi som skal være de kreative og komme opp med kule ideer for å gjøre folks hverdag bedre.

For sin egen del vil han prøve å tenke mer utenfor boksen i framtiden når det kommer til sceneshow og utførelse, men selv om konserten var en suksess, har ikke Kriminell Kunst planlagt noen ny spinningkonsert med det første:

– Vi har fått noen forespørsler her og der så man skal aldri si aldri, men vi gleder oss mest til folk får slippe sykkelen og hoppe som de vil. Det er jo det som er det kjekkeste.

Fikk hjelp

De fikk hjelp til finansiering av SR-Bank, sykler fikk de fra Storhaug treningssenter og Tou frigjorde lokale. En konsert med bare 20 gjester hadde ikke finansieret arrangementskostnadene.

– Lyd- og lysteknikerne har slitt veldig i pandemien, og det føles frekt og spørre dem om å stille på dugnad fordi jeg har fått en god idé. Derfor var det litt viktig å få hjelp utenfra for å betale dem, og vi hadde ikke klart det uten den hjelpen, sier Tobiassen.

Låtaktuelle

I tillegg til å ha holdt konsert kom også duoen med låten «Hjerta Klikka» forrige uke. Den handler om å bli sjekket opp på byen av noen man er interessert i.

– I hvert fall hvordan jeg tror det føles, for det er ikke så ofte det skjer, ler Tobiassen.

Han mener raplåter ofte handler om å være selvsikker og gå opp til damer på byen, derfor syns han det var kult å skifte rollene og skrive om hvordan det føles å bli sjekket opp.

– Vi har gått fra å lage veldig sint musikk i ungdommen, nå som vi har blitt litt eldre lager vi litt gladere musikk som gjenspeiler humøret vårt om dagen. Det går jo mot lysere tider.






Mer fra Dagsavisen