Nyheter

Smitteøkningen: Kommunen ber tenåringer være forsiktige

Smittevernoverlegen ber alle, og særlig de unge, om å være forsiktige fram til vaksinen er satt.

18- og 19-åringene har nå fått tilbud om dose 1 av koronavaksine. Smittevernoverlege Ruth Midtgarden minner om to ting:

  • Du kan ikke ta vaksine hvis du er i karantene.
  • Har du vært syk med covid-19 må du vente i tre måneder med å ta koronavaksine.

Alle som venter på å ta vaksinen må passe på seg selv og ikke være sammen med for mange. Antall smittetilfeller øker igjen. Kanskje er det best å droppe turen ute på byen fram til vaksinen er satt? Hvis du havner i et lokale sammen med en som er smittet blir du fort regnet som nærkontakt og må gå i karantene, skriver kommunen i en pressemelding.

– Det er jo kjipt å måtte være i karantene når muligheten til å få vaksine er så nær. Timene fylles fort opp. Går du glipp av vaksineavtalen fordi du er i karantene kan det gå en stund før du få ny time, sier Midtgarden.

Utsetter seg selv for risiko

Hun ber alle være forsiktige fram til vaksineringen, og særlig de som er unge.

– De unge farter mye rundt og har mye sosial kontakt. De utsetter seg selv for risiko både for smitte og for å bli nærkontakter til smittede, understreker hun.

De første tilbudene til 18-24-åringene og 40-44-åringene er sendt ut. Vaksinering av disse gruppene starter opp i uke 26. FHI har bestemt at alle hele årskullet 2003 skal tilbys vaksine og ikke bare de som faktisk har fylt 18 år.