Nyheter

Per Inge Torkelsen er død

Per Inge Torkelsen døde tirsdag kveld.

Klovnen, forfatteren, tryllekunstneren, samleren, politikeren og komikeren Per Inge Torkelsen døde tirsdag kveld. To av Per Inges gode venner fra Venstre, Per Armand Thorbjørnsen og Gunnar Kvassheim, sendte ut denne pressemeldingen.

«På vegne av familien meddeler vi det triste budskap om at Per Inge Torkelsen døde i kveld, tirsdag 22. juni, 68 år gammel. Han var født 21. mars 1953.

Per Inge døde på Radiumhospitalet som følge av vedvarende alvorlige komplikasjoner etter en operasjon i høst. Han døde med alle sine nærmeste rundt seg. Han etterlater seg kone, fire barn, to barnebarn og familie for øvrig.

Per Inge hadde bak seg et enestående liv som artist, samfunnsdebattant, forfatter, og politiker.

på vegne av familien

Gunnar Kvassheim Per A. Thorbjørnsen»

Per Inge Torkelsen kom tidlig inn i stavangerfolks bevissthet. Først som muntert postbud, deretter som tryllekunstneren Monsieur M, og tryllingen ble drevet såpass langt at Per Inge ble juniornorgesmester i 1972. Mange siddiser vil også huske Per Inges «funn» av kinesiske mynter på Torget som et klassisk stunt.

Per Inges omfattende samlinger av blader, magasiner og antikviteter kom til sitt fulle uttrykk i skraphandelen i Brønngata på Kampen. I 1980 og fram til 2003 var Per Inge en nøkkelfigur i Løgnaslaget - revygruppen som hadde sitt opphav på lærerskolen og spilte noen av sine første, minneverdige forestillinger i Stavanger Museums foredragssal. Per Inge var også en av dem som drog i gang Den Store Norske Humorfestivalen.

Per Inges forfatterskap var også omfattende og ikke minst kontroversielt. Sin første bok utgav han i 1986, og han har senere skrevet blant annet Den store norske doboka (1989), Den store stygge idrettsboka (1992) og memoarboken Ikkje heilt rektige (2004).

Per Inge Torkelsen satt også i Stavanger bystyre for Venstre i to perioder.

Artikkelen oppdateres.Bjørn G. Sæbø

Sjefredaktør i Dagsavisen Rogalands Avis