Nyheter

Senterlederen som kjører varer hjem

Navn i Nyhetene: Senterleder på Kvadrat, Renate Hjørnevik, har lært mye under koronapandemien. Hun har også tatt på seg oppgaver som ikke står i en senterlederes stillingsbeskrivelse, som å kjøre varer gratis hjem til kunder, for å holde hjulene i gang på kjøpesenteret.

Hvem: Renate Hjørnevik

Hva: Senterleder for Kvadrat

Hvorfor: Den siste uken har det blitt påvist koronasmitte blant ansatte på klinikken BeWell/Individuel, og en ansatt på BIK BOK på Kvadrat.

– Hvordan har det vært å være senterleder under koronapandemien?

– Det har vært krevende og givende på samme tid. Jeg begynte som senterleder på Kvadrat knapt et halvt år før pandemien var et faktum og det er helt klart at jobben ble ganske annerledes enn det jeg kanskje hadde sett for meg. Men, det ga også muligheter og lederprinsippene blir jo de samme – se folk, kommunisere godt, være framoverlent, tenk nytt, og være åpen. Det har vært mye hardt arbeid, men da er det også ekstra kjekt når man i fellesskap lykkes. I denne krisen har det vært viktig å være tilgjengelig og å være en støtte for butikkene. Jeg har derfor hele perioden fått lov til å være på senteret. Omstilling og raske endringer har vi alle lært mye av, og det viser deg at vi er en fleksibel gjeng på Kvadrat og jeg har et arbeidsomt og kompetent team med meg. En periode når mye stengte ned og vi hadde over 80 stengte butikker kastet vi i senteradministrasjonen oss rundt og opprettet gratis hjemkjøring for å hjelpe butikkene med å nå ut til kundene. Da kjørte vi selv varer fra butikkene hjem til kundene. Det var mange trivelige møter med takknemlige kunder og vi ble temmelig godt kjent med alle mulige gatenavn i regionen. Vi har fortsatt gratis hjemkjøring, og det er et av flere tiltak som vi kommer til å videreføre etter korona.

– Hva tenker du når du får beskjed om at en ansatt er smittet av koronaviruset?

– Først og fremst tenker jeg på den som har blitt syk og håper det går bra med dem. Så er det jo med en gang full beredskap med rutiner som skal følges opp. Alt fra varslinger internt, oppfølging av butikken, samarbeid med smittesporing og mediehåndtering.

– Hvordan samarbeider Kvadrat med Sandnes kommune når det er smitte blant ansatte?

– Vi har et veldig godt samarbeid og en tett dialog med smittesporing i Sandnes kommune. I de få tilfellene vi har hatt av karantene og/eller smitte blant ansatte har dette samarbeidet og den åpne dialogen vært helt uvurderlig. De er svært flinke til å følge oss opp når det er noe, og vi ringer dem hvis vi lurer på noe i forhold til retningslinjer.

– Hvordan opplever du at kundene forholder seg til koronaanbefalingene?

– Vi opplever at folk flest er flinke til å følge anbefalingene. Noe som er helt avgjørende for oss. Dette er og blir en dugnad der alle må bidra.

– Har Kvadrat gjort seg noen erfaringer det siste året, som dere tenker kan være verdifulle etter pandemien også?

– Absolutt. En vis mann sa en gang «aldri la en krise gå til spille.» Og det tror vi det er noe i. Selv om korona absolutt har vært krevende på et menneskelig plan og i et driftsperspektiv så har det gitt oss handlingsrom til å tenke annerledes. Vi har redefinert merkevaren Kvadrat og vi har kunnet allokere våre budsjetter på en annen måte. Vi har hatt stor fokus på trygg handel, men har også jobbet med andre spennende prosjekter som kanskje ikke hadde sett dagens lys om det ikke var for denne krisen. Jeg har også opplevd en solidaritet og et samhold på senteret som vi tar med oss videre og som er med på å forme kulturen vår. Vi tror på at hver enkelt har et ansvar og en mulighet til å påvirke sine omgivelser positivt og gjøre en forskjell. Vi skal ta godt vare på hverandre og på våre kunder. Det er utrolig hvilken kraft som ligger i et smil, å lytte, et klapp på skulderen eller noen oppmuntrende ord. Disse grunntankene står sterkere enn noensinne etter denne pandemien fordi vi vet hvor mye det betyr, vi har kjent det på kroppen.

– Hvilke forventninger har dere til besøk i sommer?

– Vi har nokså høye forventninger til sommeren. Så lenge smittesituasjonen holder seg stabil håper vi at folk både nære og fjerne bruker både senteret vårt og de mange andre spennende tilbudene vi har i regionen vår i sommer.

– Hvilke planer har du selv i sommer?

– Vi skal på hytta vår og en tur å besøke mine kommende svigerforeldre på hytta deres på Bømlo. Det blir en rolig men aktiv sommerferie med turer i fjellet, båt, fisking, bading og padlebrett.

– Hvilken bok har betydd mest for deg?

– Det er så mange gode bøker og jeg liker både fagbøker, krim og romaner så det er vanskelig å velge en. Men kanskje The Notebook.

– Hva gjør deg lykkelig?

– Det finnes så mange kilder til glede om man bare ser etter på de rette stedene. Jeg er på mitt lykkeligste når jeg er med familie og venner, når jeg går turer i skog og mark med mine to firbeinte og når teamet og butikkene på Kvadrat lykkes!

– Hvem var din barndomshelt?

– Moren min, hun var verdens beste mor og det snilleste, modigste mennesket jeg vet om. Hun var helt fantastisk flink med barn og jeg hørte henne aldri si et vondt ord om noen. Hun døde dessverre av kreft for 9 år siden bare 55 år gammel, men hun er fortsatt mitt største forbilde, både som mor og menneske.

– Hva misliker du mest ved deg selv?

– At jeg snakker altfor høyt når jeg prater i telefonen.

– Hva gjør du når du skeier ut?

– Da deler jeg en flaske bobler med mannen min – på en tirsdag, bare fordi vi kan.

– Hva er du villig til å gå i demonstrasjonstog for/ mot?

– Det er så mange bra saker å kjempe for, og som engasjerer meg. Men jeg har et brennende engasjement for barns rett til to foreldre etter samlivsbrudd. Jeg og min eksmann har et veldig godt samarbeid, hvor barna er i fokus. Det er jeg takknemlig for, fordi jeg ser hvor mye det betyr for mine barn. Altfor mange barn blir offer i en dragkamp mellom foreldre i konflikt, noe som kan gi store emosjonelle sår.

– Er det noe du angrer på?

– De aller fleste har vel gjort feil eller sagt noe som skulle vært usagt, jeg er nok likevel mer opptatt av å lære av feil enn å angre på dem. Men må jeg si en ting, så må det være at jeg aldri studerte i utlandet.

– Hvem ville du helst stått fast i heisen med?

– Simon Sinek. Han er et unikum innen ledelse og en stor inspirasjonskilde for meg.

Mer fra Dagsavisen