Nyheter

Gikk opp fem fjelltopper på et døgn – samlet inn over 70.000 kroner

Gjengen som skulle forsere fem fjelltopper, seks mil og 3500 høydemeter i løpet av 24 timer klarte det med fem minutters margin.

Tidligere Venstre-profil Per A. Thorbjørnsen, urmaker Frode Grøtteland – blant annet kjent for å ha gått opp Preikestolen ti ganger på 21,5 timer – trimentusiast Laura Palma, daglig leder i Sandnes IL Geir Eikeskog, tidligere Rosenborg- og Vålerenga-spiller Kjell Roar Kaasa, samt verdensmester i lagtempo på skøyter, nederlenderen Wouter olde Heuvel har det siste døgnet gyvet løst på noen av Vestlandets mest kjente fjell.

– Det har vært en tung tur. Skrittelleren på klokka viser 40.000 skritt i går og 60.000 skritt i dag, sier Eikeskog til RA.

Gruppen reiste til Odda lørdag, og klokken 19.00 begynte de å løpe fra parkeringsplassen til Trolltunga og tilbake. Deretter kjørte de fra Odda til Lysebotn for å springe fra Ørneredet til Kjerag og tilbake. I Lysebotn hentet Mads Fossmark dem med båt og kjørte dem til Flørlitrappene. Derifra kom de seg opp trappene, og tok Rallarstien ned. Deretter tok de båten til Refså kai og gikk opp til Preikestolen, før sprekingene kjørte bil til Oanes for å gå opp til Sokkanuten. Målet var at alle i gruppen skulle nå toppen innen klokken 19.00 søndag, og det klarte de med fem minutter. De ble møtt av et lite korps og fikk servert champagne av Arnstein Osaland ved ankomst.

– At vi kom opp noen minutter på sju forteller i grunn alt – det har vært slitsomt. Det hang i en tynn tråd, for vi var ikke helt sikre på om vi skulle klare det da vi var på Preikestolen. Dette har vært barskt og tungt, men òg en stor opplevelse. Vi har sett Trolltunga i magisk solskinn, vi har vært på Kjerag og opplevd tåke nede i Lysefjorden, og vi har gått Flørlitrappene, så det har vært en opplevelse, sier Thorbjørnsen til RA før han fortsetter:

– Jeg har ikke angret et sekund, kunne gjort det igjen, og for egen del kunne jeg tatt et fjell til.

– Hvordan tror du kroppen er i morgen da?

– Da skal jeg på en løpetur rundt Stokkavatnet, så jeg får se hvordan det går.

Laura Palma, Geir Eikeskog, Frode Grøtteland, Kjell Roar Kaasa, Per A. Thorbjørnsen og Wouter olde Heuvel ankom toppen av Sokkaknuten fem minutter før målet.

Samlet inn over 70.000 kroner

Thorbjørnsen fortalte RA i forkant av turen at det var flere grunner til at de har valgt å legge ut på en slik tur.

– Den ene grunnen er at det har vært kjekt å ha et mål å se fram til, og alle har trent mye det siste året. Vi ønsker også å spre inspirasjon og glede, for dette kan mange gjøre enten samlet eller som enkeltturer. Vi slår et slag for folkehelsen, og viser at det går an å dra på disse turene selv om man nærmer seg 68 år. Vi vil spre oppmerksomhet rundt stedene, og håper at flere vi ta turene. I tillegg ligger det veldedighet i bunn, og vi skaper dermed gode opplevelser for barn og flyktninger i utviklingsland, sa eks-politikeren da.

Gruppen har opprette en Facebook-side og -arrangement, hvor alle som vil har deltatt. De som har gitt 100 kroner til Right To Play, er med i en trekning av premier til en verdi av 30.000-40.000 kroner. Gruppen har fått sponset blant annet overnatting for to på hotell i Sandnes med middag, klokke, og fotballdrakter. Pengene som samles inn går uavkortet til tiltak til flyktninger. Søndag kveld kunne Grøtteland fortelle at det har kommet inn over 40.000 kroner via Vipps, og at med midlene de har fått fra sponsorer, er de allerede oppe i over 70.000 kroner.

Han synes turen har vært kjempekjekk.

– Det har vært helt fantastisk og utrolig gøy, sier han til RA.

– Jeg er kjempestolt av gjengen, legger Grøtteland til.

Laura Palma, Geir Eikeskog, Frode Grøtteland, Kjell Roar Kaasa, Per A. Thorbjørnsen og Wouter olde Heuvel fikk servert champagne av Arnstein Osaland da de kom på toppen av Sokkaknuten.

Tung, men fin tur

Hele gjengen er enig i at det siste døgnet har vært tungt, men også at det har vært en flott tur.

– Vi er veldig slitne, sier Kaasa til RA

– Turen fra Refså kai til Preikestolen var veldig tøff, legger Palma til før hun fortsetter:

– Vi klarte det alle sammen, og det er vi veldig fornøyde med.

Heuvel merker at det har blitt lite søvn det siste døgnet, men synes beina og kroppen kjennes bra etter toppturene.

– Jeg har trent en del, og var godt forberedt, sier han til RA.

Han forteller at det kun har vært noen overtråkk på turen, men ikke så alvorlige at man måtte gi seg.

– Det har vært glatt. De første tre turene hadde vi godt vær, men de siste har vi bare hatt regn. Alle var forsiktige, og «på».

– Det er kanskje ikke så lett etter 24 timer?

– Nei, man merker at man er sliten. Det skal bli deilig å sove nå i kveld, sier Heuvel.





Mer fra Dagsavisen