Nyheter

Går for gate til varaordfører Oddlaug

Gatenavndebatten engasjerer RA-leserne. Oddlaug Kristiansen og Olav «Viking» Nilsen er blant forslagene til navn som skal pryde nydøpte gater.

Stavanger — Stavangers første kvinnelige varaordfører, Oddlaug Kristiansen, er ett av forslagene som er kommet inn. Arbeiderparti-kvinnen engasjerte seg sterkt for levekårene til unge kvinner med arbeiderklassebakgrunn.

– I 1985 mottok hun Kongens fortjenstmedalje i gull, forteller Therese Kristiansen, oldebarn av Oddlaug, som også dels skrev seg for Odlaug med én d.

d

– I tillegg brukte hun til tider mellomnavnet Agnes, så det kan være litt vrient å søke opp informasjon om henne, i og med at hun var lite konsekvent i skrivemåte, sier oldebarnet.

– I Oppdal, der hun vokste opp ble hun dessuten kalt Olaug, skyter Thereses far Odd Kristiansen inn.

Han opplyser at Oddlaug hadde pikenavnet Rislien, ble født i 1909 som eldste av tre søstre.

– Da hun var 12 år, i 1921, døde hennes mor av spanskesyken. Faren var småbruker, men jobbet også knallharde dager i et steinbrudd. På den tiden, uten dagens sosiale ordninger, ble hun en slags mor for sine yngre søstre. Det formet nok henne, og hun var spesielt opptatt av sosialpolitikken, sier Odd Kristiansen.


Vil ha «Olav Viking»

– Det mangler et vesentlig navn på RAs liste over aktuelle personer til gatenavn i Stavanger, og det er Olav Nilsen, sier Jan Olav Pedersen, kjent som JOP-en, tidligere daglig leder i Viking.

Mannen som er døpt Nils Olav Nilsen er av svært mange regnet som den beste Viking-spilleren gjennom tidene, ble tre ganger seriemester og også cupmester, spilte 62 landskamper og scoret 19 mål med landslagsdrakten på. JOP-en har tidligere foreslått «Olav Viking» som kandidat.

– Jeg har ment og spilt inn dette forslaget lenge, men er blitt møtt med blant annet at det allerede er en gate som heter Olav Nilssons gate, bør ikke en helgen fra 1400-tallet fjernes, for det er nok flere som vet hvem «Olav Viking» er, sier JOP-en.

Olav Nilsson var oppkalt etter en høvedsmann som ble drept av hanseatene på Munkeliv kloster i Bergen i 1455. Han har fått oppkalt en gate etter seg på Eiganes.

Politikerne vedtok for øvrig torsdag kveld at administrasjonen ikke nye navneforslag trenger ikke behandles av UBS for å bli arkivert, og at en arkivering ikke betyr at navnet skal brukes i gatenavn, men er med i vurderingen.







Mer fra Dagsavisen