Nyheter

Ny måling: Stavanger har verst luft av norske storbyer

Stavanger er verstingen blant norske storbyer i en fersk forurensningsmåling – bak Bergen, Trondheim og Oslo. Samtidig med rapporten åpner en ny luftmålestasjon i Vågen.

Miljøvernsjef Jane Nilsen Aalhus virker ikke særlig bekymret over at Stavanger er nummer 20 på en rangering EUs miljøbyrå har laget basert på luftmålinger fra mer enn 320 byer i EU, Norge, Sveits og Island de siste to årene.

– Stavanger har en god luftkvalitet, men vi har noen perioder om vinteren der vi har utfordringer, sier Aalhus.

– Hovedutfordringene i Stavanger er veitrafikk og svevestøv, men i det store og hele har vi god luftkvalitet her. Vi har klart å overholde forskriftens krav på dette, så det har kun vært noen perioder om vinteren at vi har hatt utfordringer.

Renest i Bergen

Ifølge NTB er det Bergen som har renest luft blant de norske byene og er rangert som nummer fem av de 320 europeiske byene som er undersøkt. Trondheim ligger på en 12. plass på den samme rangeringen, mens Oslo og Stavanger er henholdsvis nummer 19. og 20.

At kommunen torsdag åpnet den fjerde målestasjonen i Stavanger, mener Nilsen Aalhus er en milepæl.

– Nå får vi økt kunnskapsgrunnlaget vårt med tanke på å få en oversikt over luftutslippene i Stavanger, sier hun.

Fra før måles luftkvaliteten ved Kannik, Schancheholen og Våland, og miljøvernsjefen sier at Stavanger kommune har valgt å sette opp enda en målestasjon for å øke kunnskapen knyttet til utslipp fra sjøfart i havnen.

– Det har vært et ønske fra politisk ledelse at vi skal få på plass en slik stasjon, sier hun.

Leif Arne Moi Nilsen (Frp) (t.v.), Rune Askeland (MDG) og Ingebjørg Folgerø (H) er glade for at det har kommet på plass en målestasjon i Vågen. Målestasjonen suger luft gjennom et rør, som går til et instrument som analyserer luften. Røret kan man se til venstre i bildet, og foran Moi Nilsen.

Askeland: – Det er ikke godt nok

Leder for utvalg for miljø og utbygging, Rune Askeland (MDG), klippet snoren under åpningen av målestasjonen.

– Dette er viktig, for denne målestasjonen kommer til å gi oss ekstremt mye data som vi trenger. Kanskje kan den også avlive ulike myter – det har vært en del synsing om luftkvaliteten i Stavanger. Nå får vi fakta og en målestasjon som er rettet mot sjøen og Gamle Stavanger. Sånn sett er dette en veldig bra dag, sier Askeland.

– Når vi nå ser at Bergen har bedre luftkvalitet og renere luft enn Stavanger, har vi absolutt en jobb å gjøre.

– Vi er nummer 20 på rangeringen. Hva tenker du om dette?

– Det er ikke godt nok. Vi ønsker å være best, og selvfølgelig ønsker vi en ren luft både med tanke på klimautslippene, men også helsen. Det er ikke bar å puste inn for mye av svevestøv. Vi jobbe for å komme opp på denne listen, sier Askeland.

Målet til Stavanger kommune er at innbyggerne kan leve et godt liv i byen. I tillegg ønsker de å få ned utslippskildene.

– Vi har knallharde klimamål, men primært er det klart at vi ønsker ren luft. Det gagner alle sammen, sier utvalgslederen.

Frp-politiker Leif Arne Moi Nilsen mener heller ikke at det er bra at Stavanger er nummer 20 på rangeringen. Han tror likevel at den nye målestasjonen kan bidra med at byen kommer lenger opp på skalaen.

– Slik vi har målt byen i dag, har vi målt på det verste punktet i Kannik, ned i en dump på motorveien, og på Våland hvor mange fyrer i ovnen når det er kaldt, sier han.

Han mener at det må måles i sentrum, med trafikken og der innbyggerne bor.

Leif Arne Moi Nilsen og Høyre-politiker Ingebjørg Folgerø har lenge kjempet for en målestasjon i sentrum.

– Det er fantastisk at det er på plass – det har vært mange år med kamp. Nå har vi fått en målestasjon som viser havnen, og vi kan se om den får en topp når det ligger skip inne. Jeg ville ikke cruisetrafikken til livs – den er viktig for Stavanger, men vi skal ikke ha høyt forurensede skip liggende 30 meter fra boligene. Her skal det ligge skip med lave utslipp, sier hun til RA.

Havnedirektør Merete Eik (t.v.) og miljøvernsjef i Stavanger kommune, Jane Nilsen Aalhus under åpningen av den nye målestasjonen torsdag.

Er positiv til ny målestasjon

Stavanger kommune har inngått en samarbeidsavtale med Stavangerregionen Havn når det gjelder både utbygging og drift av stasjonen. Havnedirektør Merete Eik sier at havnen gjerne bidrar.

– Vi ble spurt om det var mulig å få plassert en målestasjon på taket på dette gamle havneskuret, og det er en ideell plassering.

Hun synes at det er utrolig positivt for byen og for Stavanger havn at det er kommet opp en fjerde målestasjon i Vågen. På den måten kan de få svar på hvordan sjøtransporten og andre elementer i området påvirker luftkvaliteten. Stavangerregionen Havn IKS har hatt ansvar for å tilrettelegge fysisk for måleboden, og har ombygd en gammel heissjakt. Dermed slapp de å bygge noe nytt bygg i forbindelse med målestasjonen.

Havnedirektøren sier at de er opptatt av at skipene som legger til i Vågen er miljøvennlige.

– Derfor jobber vi for å tilby tjenester til skipene som gjør at de får mindre utslipp, sier hun og forteller at de har investert i et landstrømanlegg til offshoreskip.

– Man kan koble til tre skip samtidig i Vågen, og det gjør at det blir mindre utslipp, bedrer arbeidsmiljøet om bord i båten, og reduserer støy. På alle måter er dette veldig positivt, sier Eik.

Instrumentet er i en bod, og i boden er det alltid 20 grader.

Gir bedre oversikt over forurensingen

Geir Tore Aamdal, rådgiver i miljørettet helsevern i Rogaland brann og redning, sier at det er de som skal drifte den nye målestasjonen i Vågen. Målestasjonen suger luft gjennom et rør, som går til et instrument som analyserer luften.

– Instrumentet er i en bod, og i boden er det alltid 20 grader. Det er fordi det skal være et stabilt klima der. I tillegg finnes det et instrument som måler svevestøvet, sier han.

– Vil denne målestasjonen sørge for at man får en bedre oversikt over forurensingen i Stavanger?

– Ja, for da får man målt på dette punktet i tillegg til de tre andre.

Aamdal forteller at det er strenge retningslinjer for hvordan en slik målestasjon skal se ut og hvor den skal plasseres.

– Miljørettet helsevern har kommet med anbefalinger til hvor den bør være, sier han.

Plasseringen av målestasjonen på taket til Skur 6 skal være riktig med tanke på forurensningskildene. Aamdal forteller at man treffer både trafikk og skip, samtidig som at det er riktig med tanke på bebyggelsen rundt. Hadde målestasjonen ligget på bakkenivå ville de i større grad fått forurensning fra kun trafikk. Målestasjonen måler hele tiden, og legger ut gjennomsnittsdata hver time.




Mer fra Dagsavisen