Nyheter

Hvem skal få gater oppkalt etter seg?

Bør Leif Larsen, Trond Hegna, Mahatma Gandhi eller Per Fugelli få gatenavn oppkalt etter seg?

Siden 2016 til 2020 har det kommet mellom ett og fire nye gatenavn i Stavanger. Gjennom årene har det kommet en rekke forslag til nye gatenavn, som kommunen har arkivert. Listen er på 22 navneforslag (se faktaboks). Torsdag skal Utvalg for by- og samfunnsutvikling ta stilling til hvordan listen behandles.

Frode Myrhol (FNB) er leder for utvalget. Han sier «neste navn ut» er Leif Larsen. Ap-politikeren var ordfører i Stavanger i perioden 1968 til 1971, og hadde stor betydning da oljenæringen ble etablert i Stavanger.

Leif Larsen på Ullandhaug

– Det er allerede vedtatt at Leif Larsen skal få plass ved det nye sykehuset på Ullandhaug, sier Myrhol til RA i en SMS.

På liste med de 22 navneforslagene finner man blant annet fredsforkjemperen Mahatma Gandhi, Per Fugelli (lege og samfunnsdebattant) og Trond Hegna (stortingsrepresentant, redaktør i 1ste Mai og kjent for lederartikkelen «Ingen nordmann til salgs» under krigen).

Gruppeleder i Folkeaksjonen Nei til mer bompenger (FNB) og leder i utvalg for by- og samfunnsutvikling i Stavanger, Frode Myrhol.

Ifølge kommunedirektøren er det ikke sannsynlig at de 22 forsalgene blir plassert i løpet av de neste 20 årene.

Myrhol forteller at det ikke foreligger noen prioriteringsliste over de neste aktuelle navnene.

– Viktig for Stavanger

Kommunestyremedlem Christan Wedler (uavh.) har tidligere stått på for å gi Leif Larsen en viktig gate i Stavanger.

– Byen er tjent med at man hedrer de som har gjort en ekstra innsats for byen. Det har man gjort, men én av dem i historien som det er gjort urett mot er Leif Larsen. I min verden burde han fått en sentral gate i Stavanger. Mens Arne Rettedal hadde et stort ansvar for å legge til rette for olje- og serviceselskapene i Stavanger, så er det uten tvil Leif Larsen som plasserte de offentlige organene som Statoil, petroleumstilsynet og at andre sentrale offentlige organer som har vært viktige for å bygge den kompetansen vi har i Stavanger, sier Wedler.

Førstevalget til Wedler var å endre deler av Lars Hertervigs gate til Leif Larsens gate.

– Det hadde hatt tung symbolverdi å ha hatt Arne Rettedal på høyresiden og Leif Larsen på venstresiden av rådhuset, sier Wedler.

Men det er altså vedtatt at Leif Larsen kommer på Ullandhaug ved det nye sykehuset.

– En hovedgate ved det nye sykehuset med navn Leif Larsen er også en fin måte å gjøre det på, sier Wedler.

Christian Wedler (uavh.) ønsket i utgangspunktet å omdøpe deler av Lars Hertervigs gate til Leif Larsens gate.

Wedler legger til at han ikke er helt fornøyd med Stavanger Ap i Leif Larsen-plasseringen.

– Da Høyre styrte ble en gate omdøpt til Arne Rettedal. Jeg synes det er tafatt av Ap å ikke kunne gjøre det samme med en av sine egne viktige ordførere, Leif Larsen.

Nestleder i utvalget, Anders Fjelland Bentsen (Ap) forklarer hvorfor det ikke ble omdøping.

– Leif Larsen bodde og jobbet på Ullandhaug. Derfor er det passende at den nye adressen til Nye SUS er Leif Larsen gate. Det blir nok den mest besøkte gaten i byen. Dessuten ønsket en ikke å stille byens kunstnerikon Lars Hertervig i skyggen. De tror jeg heller ikke Leif Larsen ville likt, som var en beskjeden mann som satte pris på kultur.

Krav til gatenavn

Stavanger kommune har vedtatt noen vilkår for kriterier til nye gatenavn: Personen må ha vært død i minst fem år og må ha vært viktig for Stavanger og/eller Norge. I områder preget av personnavn kan administrasjonen og/eller politikerne komme med relevante forslag som passer inn i området.

Det stilles også nasjonale krav til gatenavn. Et gatenavn må for eksempel ikke være komisk eller støtende. Det må være lett å skrive og en ser gjerne at gatenavnene henger sammen med de andre gatene i området. Det betyr for eksempel at man i ett område har gatenavn som er oppkalt etter polfarere, historiske kvinner, blomster, bergarter. I tillegg skal gatenavn ta vare på stedsnavn som språklige kulturminner.

Både Kartverket og Språkrådet anbefaler at bruk av personnavn i gatenavn unngås i størst mulig grad, heter det i saksdokumentene. Dette fordi personnavn som regel ikke viser til en bestemt geografisk plassering, og for at gamle stedsnavn og stedsbeskrivende navn ikke skal bli nedprioritert.

Hvis kommunene likevel har et sterkt ønske om å kalle opp gater etter personer, anbefales det at personen har vært død i fem til ti år før oppkallingen skjer.

Fakta:

  • Gunnar Eide (1920-2012): Var sjef for Stavanger og Rogaland Teater, og bygget seg deretter opp som konsertarrangør i Oslo. Var viktig for å sette Norge på konsertkartet, og fikk mange store navn til Norge. Startet selskapet som i dag har blitt til Live Nation.
  • Franz Dørr (1879-1962): En kjent musiker i Stavanger i sin tid. En godt likt mann som i tillegg til sin egen karriere i symfoniorkesteret m.fl. hadde stort hjerte for barnekorpsene og 17. mai toget.
  • Wilhelmine Dørr. Antar at det er snakk om Franz sin søster, men vi har ikke funnet noe bakgrunnsinformasjon om henne.
  • Alfred Hauge (1915-1986): Svært kjent forfatter fra Kyrkjøy. Har blitt foreslått flere ganger etter at navnet ble vedtatt arkivert.
  • Bigge Wyller (1921-2008): Første kvinnelige leder av Stavanger kunstforening. Kunst-foreningen fikk et svært godt renommé under hennes ledelse. Ildsjel i Stavangers kunstmiljø.
  • Magne Bakka (1920-1997): Sentral motstandsmann som jobbet tett med Ernst Askildsen (som har fått en gate på Madla oppkalt etter seg). Foreslått flere ganger av forskjellige personer også etter at navnet ble vedtatt arkivert.
  • Helge Hansen (1923-2003): En av de viktigste motstandsmennene i Stavanger under krigen.
  • Inge Steensland (1923-2010): Fenrik og motstandsmann. Dro til England og kjempet for Norge i marinen. Deltok også i invasjonen av Normandie. Mottok mange utmerkelser, blant annet Krigskorset med sverd.
  • Trond Hegna (1898-1992): Avisredaktør og stortingsrepresentant for Ap. Inspirerte motstandsbevegelsen med lederartikkelen «Ingen nordmann til salgs». Ble deretter arrestert av Gestapo.
  • Nablus og Antsirabe: Stavangers vennskapsbyer i Palestina og Madagaskar.
  • Mahatma Gandhi (1869-1948): Fredsforkjemper.
  • Odlaug Kristiansen (1909-1990): Stavangers første kvinnelige varaordfører (Ap). Kjempet for de svake i samfunnet, og var aktiv i kvinnebevegelsen. Godt likt på tvers av partigrensene.
  • Leif Larsen (1918-2005): Ordfører (Ap). Sentral i arbeidet med å gjøre Stavanger til Norges oljehovedstad.
  • Peter Fugellie (1828-1908): En av de ledende skikkelsene i kvekerbevegelsen i Stavanger, fredsaktivist og næringsdrivende i Lervig (sørvestfabrikken).
  • Torleif Karlsen (1909-2010): Politi-inspektør i trafikkavdelingen i Oslo (var fra Stavanger). Kjent som «Tango-Karlsen» fra radioprogrammet «Trafikk og musikk». Fikk tildelt Kongens fortjenstmedalje i gull i 1980 for innsats av landsomfattende og samfunnsmessig betydning.
  • Albert L. Barstad (1866-1952): Medstifter og direktør for «Blikken». Etablerte en stor og kjent arbeidsplass på Storhaug, og var godt likt av alle, inkludert arbeiderne sine. Var opptatt av sosiale forhold, og ga arbeiderne ferie med lønn, tidligere arbeidsslutt jul og nyttår i tillegg til andre sosiale tiltak.
  • Knud Sørnes (1835-1918): Foregangsmann innen hagebruk. Hadde eget gatenavn på Sørnes på Storhaug, men etter en lang og vond sak ble gatenavnet endret i 2006. Storhaug historielag og andre har flere ganger foreslått å få på plass Knud Sørnes igjen, blant annet på deler av Østre Ring.
  • Karl Julius Knudsen (1866-1952): Samfunnsengasjert bonde på Jåttå (Austtun gård). Foreslått av Jåttå og Hinna historielag for sitt samfunnsengasjement for de svake i samfunnet, og da spesielt i Jåttå-området.
  • Ekofiskbakken: Gateløp som aldri ble opparbeidet som kjørbar vei. Ble arkivert slik at det skulle være enkelt å finne nytt gatenavn hvis det skulle bli behov for det i «oljefeltområdet» på Tasta.
  • Gassverkbakken: Etter Gassverket (kullageret) som lå i Borgermester Middelthons gate/siste del av Løkkeveien. Navnet ble foreslått for siste del av Løkkeveien (fra rundkjøringen i krysset Tanke Svilands gate til rundkjøringen i krysset Borgermester Middelthons gate/Uelands gate. Det var ikke nødvendig å gi eget navn til denne delen av Løkkeveien den gang, og det var heller ikke interesse for det blant næringseiendommene som har adresse her. Forslaget ble derfor arkivert til eventuell senere bruk.
  • Per Fugelli (1943-2017): Oldebarnet til Peter Fugellie, som også er arkivert. Per Fugelli var i flere år en av landets mest markante sosial-medisinere i den offentlige debatten, og jobbet for et mer helhetlig fokus på helse hvor psykososiale forhold også måtte vektlegges.

Mer fra Dagsavisen