Nyheter

Får penger til ny speiderbase ved Store Stokkavatnet

Madlaspeiderne frir til kommunen og ønsker ny speiderbase i Speidermarka. Den skal stå åpent og være tilgjengelig for alle som ønsker å bruke den, og politikerne er positive til initiativet.

Vesterlen speiderkrets har på vegne av Madlaspeiderne søkt Stavanger kommune om å få bygge en naturmøteplass og speiderbase i friområdet Speidermarka ved Store Stokkavatnet. Planen er at speiderbasen skal kunne huse 35 personer om gangen, og plasseres der den gamle gapahuken allerede står i Speidermarka.

– Dette er et område hvor vi i Madlaspeiderne samles flere ganger i uken. Vi er enheter på opptil 25 personer, og når det er dårlig vær blir det for liten plass i denne gapahuken. Derfor ønsker vi oss en litt større møteplass, sier leder i Madlaspeiderne, Per Eivind Solum, til RA.

Den eksisterende gapahuken, som ble bygget for 25 år siden, skal rives, og det skal settes opp et nytt bygg med bedre plass. Madlaspeiderne ønsker at det skal være åpent slik at man kan føle at man er utendørs, selv om man er i ly for vær og vind.

– Vi er veldig begeistret for dette, sier Solum.

– Dette skal være et bygg som står åpent for alle. Området blir allerede mye brukt, både av speidere og andre, så dette tror vi er en vinn-vinn-situasjon for både nærmiljøet og speiderne.

Godeset speidergruppe har bygget en prototype ved Gausel fritidsgård, som kommunen ga tillatelse og støtte til i 2016. Madlaspeiderne ønsker seg et tilsvarende bygg i Speidermarka.

Kan stå ferdig om ett år

Det eksisterende toalettet i Speidermarka skal også rives, før det bygges opp et nytt integrert i Speiderbasen. Frilager skal også ha lager til aktivitetsutstyr som padleårer og flyteplagg i bygget.

– Det blir vannklosett, og blir universelt utformet, sier daglig leder i Vesterlen speiderkrets, Ivar Anton Nøttestad, til RA.

– I samarbeid med andre friluftsorganisasjoner og Stavanger kommune arbeider vi for å lage naturmøteplasser hvor man kan møtes året rundt. Da er toalett, lys, og ly for vær og vind utrolig viktig, legger han til.

– Disse tiltakene vil bare forbedre området?

– Absolutt, sier Solum.

– Vi tror at dette gjør at vi rydder opp i området og får et flott bygg, legger Nøttestad til.

Speiderne har allerede fått byggetillatelse, og de har mottatt 800.000 kroner i tilskudd fra Gjensidigestiftelsen. De ber om at kommunen dekker en tredjedel av kostnadene og forskutterer spillemidler for speiderbasen og kostnaden med oppgradering av det planlagte toalettet til universelt utformet offentlig toalett. Speiderne har etter anbudsrunde fått et pristilbud på bygging av speiderbasen på 3,6 millioner kroner. Dette er med et enkelt toalett og eksklusiv tilknytning til offentlig vann og avløp.

Det nye bygget skal bygges der eksiterende gapahuk allerede står, og det vil dermed ikke bli brukt mer areal av Speidermarka enn i dag. Bygget skal trekkes lenger vekk fra vannet, og heller opp mot veien.

– Noen få trær vil bli ofret for å få plassert det inn i randsonen til Speidermarka, sier Nøttestad, og legger til at hvis alt går etter planen tror han prosjektet kan stå ferdig i løpet av sommeren 2022.

I tillegg til ny speiderbase er det planlagt et nytt offentlig og universelt toalett på Speidermarka ved Store Stokkavatnet.

Stemte for ny naturmøteplass

I forkant av møtet i utvalg for miljø og utbygging onsdag ettermiddag, kunne utvalgsleder Rune Askeland (MDG), fortelle RA at politikerne er positive til initiativet.

– Vi synes at prosjektet ser veldig fint ut, sier han til RA.

Askeland forklarer at speiderne har behov for en ny naturmøteplass, og at både den og nye toalettfasiliteter vil komme innbyggerne og turgåerne til gode.

– Det vil berike området og virkelig oppgradere stedet – her er det meste tilrettelagt for organisasjonene og innbyggerne i Stavanger. Kommunen skal i tillegg etablere en drikkekran og nye griller i løpet av sommeren. Dette kan dermed være en plass hvor man naturlig tar en pause, sier han.

– Jeg stoler på at området tas hensyn til i byggeprosessen, og tror at dette blir kjempebra, legger Askeland til.





Mer fra Dagsavisen