Nyheter

– Erna, når får mormor og morfar komme på besøk?

Expats fortviler over innreisereglene. Brasilianske Lucelia Kallhovd måtte ta farvel med sin avdøde far på lydmelding. Adele (6) så hvor trist moren var etter nok en videosamtale med koronafaste besteforeldrene i Baku, satte hun seg ned og skrev et brev til statsminister Erna Solberg.

– Det kan hende det hjelper, mamma. Erna har kanskje også barn som bor i andre land som hun savner og vil treffe, forklarte Adele til moren.

Seks år gamle Adele leker i hagen mens RA er på besøk. Kveldssolen skinner på Lura. Stemningen er god, men noe mangler. Familien er ikke komplett. Mormor (73) og morfar (69) sitter nærmest isolert i Baku, Aserbajdsjan. «Baba» og «Nene», som Adele kaller dem, får ikke komme på besøk på grunn av koronapandemien og Norges innreiseregler for utlendinger.

– Forrige gang vi var samlet var 24. oktober 2019. Det er lenge siden. Minstemann på 2,5 år har jo nesten ikke fått blitt kjent med besteforeldrene sine. Heldigvis har videosamtaler ofte, men er ikke det samme, forteller Nargiz Aliyeva-Henningsen.

Hun jobber i oljebransjen på Forus. Bor i Sandnes. Er gift med en mann fra Madla. Sammen har de to barn. Hun flyttet til Norge i 2006.

På grunn av koronapandemien er det strenge innreiseregler for utlendinger. Utvidet familie, som foreldre/besteforeldre, kjærester, forloveder eller søsken, får ikke komme inn i Norge.

«Sjere Erna»

«Sjere Erna Solberg. Min mor savner mine besteforeldre. Hun griner nesten hver dag. Jeg og savner di mye, men min mor savner aller mest di. Men jeg heter Adel og min mor heter Nara og vi vil at di skal vær hos oss. Hilsen Adel og Nara».

Seksåringen skrev brevet på eget initiativ, uten å fortelle det til foreldrene sine.

Brevet seks år gamle Adel fra Lura skrev til statsminister Erna Solberg.

Aliyeva-Henningsen ble rørt da hun så at datteren hadde skrevet brev til statsministeren.

– Jeg var ikke klart over at hun hadde gjort det. Jeg prøver å skjule at jeg er trist overfor barna, men de plukker opp ting. Jeg tror vi voksne undervurderer hva barn føler. De savner besteforeldrene sine masse. Min mor tar situasjonen veldig tungt. De ser ikke mange hjemme i Baku. Det gjør at de savner oss enda mer. Begge begynner å bli gamle. Man blir også bekymret når man er «stuck» her i Norge. Faktisk blir jeg alltid redd når de ringer. Fordi kanskje har det skjedd noe. De er jo alene. Min søster bor på Malta. Heldigvis har det gått bra med dem så langt, sier Aliyeva-Henningsen.

– Morfar er glad i å leke med meg. Når han kommer skal jeg sitte på skuldrene hans. Jeg håper han ikke er for gammel til det når han endelig får komme, sier Adele.

I begynnelsen av april, da regjeringen lanserte gjenåpningsplanen for landet, opplyste regjeringen at ville vurdere å slippe inn besteforeldre og kjærester i trinn 2. Siden har det vært lite nevnt i mediene. Samtidig er landet i rute for neste trinn i gjenåpningen.

– Regjeringen holder pressekonferanser hele tiden, men status for når besteforeldre får komme blir ikke nevnt. Denne gruppen er jo ikke turister. De vil bare besøke familiene sine her i Norge. Noe av det jeg liker best med Norge er hvor viktig familie er. Det er likt i Aserbajdsjan. Men akkurat nå føler jeg at Norge har glemt familiene til veldig mange av innbyggerne sine, sier Aliyeva-Henningsen.

Sa farvel med barnebarnet på lydmelding

RA har snakket med flere utlendinger, expats, som bor i Stavanger-regionen. For mange er Stavanger, Sandnes, Sola og Randaberg blitt hjemme. Under arbeidet med denne artikkelen har RA fått overveldende mange tilbakemeldinger fra expat-miljøet. Mange har sterke historier å fortelle. De føler seg glemt av norske myndigheter. Frustrasjonen er stor. Mange har ikke sett sine nærmeste på lang tid. Flere har opplevd at foreldre har gått bort, uten at de fikk ta skikkelig farvel eller dra i begravelsen.

En av dem er brasilianske Lucelia Kallhovd, som bor på Storhaug. I løpet av koronapandemien har hun gått glipp av bryllupsreisen, hun har fått barn og nylig mistet hun faren, som døde av korona.

Lucelia Kallhovd fra Brasil bor på Siriskjær sammen med ektemannen Anders Kallhovd og deres ni uker gamle datter, Amelia.

– Far ble 62 år. Han var sunn og rask, og var ikke veldig syk i begynnelsen. Jeg ba ham dra til legen – nå som det er koronapandemi og alt. Han testet positivt. Utover ble han bare verre og verre. Han endte opp på sykehus og respirator. Dette var i april i år.

– Samtidig ble vår datter født. Vi snakket sammen på video, slik at far fikk se barnebarnet sitt. Han klarte nesten ikke snakke., og måtte virkelig gispe etter luft. Lungekapasiteten var for dårlig, 70 prosent. Jeg ba ham spare kreftene. Kroppen klarte heller ikke frakte blod til organene. Mot slutten spilte vi inn en lydmelding han kunne høre på. Kor tid etter ringte de meg tre om natten og sa at far var død. Helt forferdelig! Uvirkelig. Far som var så sunn og frisk, forteller Kallhovd.

Forrige gang hun traff familien i Brasil var i april 2019. De skulle ferie jul sammen i 2020, men så kom koronapandemien.

– Jeg vet ikke når jeg kommer til å se familien min igjen, sier Lucelia, som har bodd i Norge siden august 2018 etter at hun traff ektemannen, Anders fra Sandnes, i USA.

– Innreisereglene? Jeg forstår og respekterer dem, men det suger. Det er ingen annen måte å si det på. Jeg hadde håpet det var en annen løsning, sier hun.

Gravide Jess: – Skummelt å få baby alene

Kjæresteparet Jess Scott og Jake Westlake fra Wales venter sitt første barn i august. Det er skummelt å få barn i et nytt land uten et stort nettverk.

– Det verste er egentlig om vi begge skulle få korona. Hvem skulle passe på oss, og hva med babyen? Vi ville vært uten nettverk og støtte fra våre familier, sier Scott.

Jake Westlake og Jess Scott fra Wales venter sitt første barn i august. Norges-bryllupet er utsatt flere ganger og paret håper foreldrene kan komme på besøk og hjelpe dem når babyen kommer.

Hjemme i Wales sitter foreldrene til både Jess og Jake. Alle fire er fullvaksinerte. Storbritannia har kommet langt med vaksineringen, men foreløpig får ikke foreldrene reise til Norge og besøke barna som har bodd i Stavanger siden 2018.

– Vi er heldige som er i Norge under pandemien. Det er mange som har det verre enn oss, men det er skummelt å tenke på at vi skal bli foreldre for første gang – alene. Vi har ikke et stort nettverk i Stavanger. Våre beste venner, som var familien vår her, har flyttet til Dubai. Vi føler oss alene og isolert – og er desperate etter at situasjonen skal bedre seg slik at vi kan få støtte av venner og familie igjen, sier Scott.

Familie er viktigere enn utepils

Paret ønsket å besøke familien i fjor sommer, mens det var en luke hvor det var mulig å reise.

– Men da gjorde vi det myndighetene fortalte oss. Unngå «unødvendige reiser». Vi fulgte spillereglene. Det har vi gjort hele tiden. Mens resten av samfunnet blir belønnet med trinnvis gjenåpningen, føler jeg at min gruppe blir glemt, forteller Scott.

Utepils, restaurantbesøk, besøk av flere enn fem personer er noe nordmenn gleder seg over. For utlendingene i Stavanger som savner familiene sine, betyr det lite. Å være med sine nærmeste er viktigere enn utepils i Vågen eller mulig Sydentur i sommer.

Erna takker Adele og familien

Statsminister Erna Solberg har fått tilsendt brevet fra seks år gamle Adele fra Sandnes. RA har stilt statsministeren spørsmål om når regjeringen vil lette på innreiserestriksjonene.

– Jeg forstår Adele og mammaen hennes veldig godt! Dere og mange andre har ofret mye for at vi skal klare å holde koronasmitten nede i Norge. Og jeg vil gjerne takke Adele og familien hennes for at dere holder ut, selv om det er tungt, sier statsministeren i en e-post til RA.

Statsminister Erna Solberg (H) føler med Adele og andre utlendinger som ikke får se foreldre, besteforeldre og kjærester på grunn av innreiserestriksjonene.

Årsaken til innreiseforbudet er å hindre smitte fra utlandet.

– Det er dessverre slik at mange blir rammet av innreiseforbudet, men dette gjør vi for å bekjempe importsmitte. Vi vet at smitten fort kan blusse opp igjen og at det dukker opp muterte versjoner av viruset, sier Solberg.

Jobber med løsninger

– Helt siden mars 2020 har det vært svært strenge tiltak i Norge på alle samfunnsområder. Vi har jo heldigvis nå kunnet starte på gjenåpningen av Norge, men vi må være veldig forsiktige slik at vi ikke mister kontroll med smitten nå på oppløpet, fortsetter statsministeren.

– Vi jobber fortløpende med å finne løsninger for flere grupper, men kan ikke slippe opp for alt helt ennå. Adele og andre i hennes situasjon skal vite at vi ikke har glemt dem i planene med å gjenåpne landet, sier Solberg.

---

Innreiseregler til Norge:

Disse kan ikke komme inn i Norge:

  • Turister, med noen få unntak. Utlendinger som er bosatt i et land eller område i EØS-/Schengen-området som ikke er omfattet av karanteneplikt etter covid-19-forskriften § 4 første ledd bokstav a, jf. forskriftens vedlegg A, vil ikke bli nektet innreise. Helsemyndighetene oppdaterer jevnlig oversikten over hvilke land eller områder som er omfattet av karanteneplikt.)
  • Fjernere familiemedlemmer, slik som besteforeldre
  • Kjæreste eller forlovede
  • Utlendinger (inkludert nordiske borgere) som skal arbeide eller studere i Norge, og som ikke faller inn under noen av unntakene under
  • Personer som har fått en oppholdstillatelse for å arbeide eller studere i Norge og som ikke allerede er bosatt her
  • Forretningsreisende
  • Utlending som har fått Schengen-visum, men som ikke faller inn under noen av unntakene under
  • Personer som har fritidseiendom i Norge, men ikke er bosatt her

Obligatorisk testing, reiseregistrering, karantene, og karantenehotell vil fortsett gjelde for dem som er unntatt innreiserestriksjonene.

Disse kan komme inn i Norge:

  • Utlendinger som er bosatt i Norge
  • Utlendinger som er bosatt i et land eller område i EØS-/Schengen-området som ikke er omfattet av karanteneplikt etter covid-19-forskriften § 4 første ledd bokstav a, jf. forskriftens vedlegg A.
  • Utlendinger som har fått familieinnvandringstillatelse
  • Utlendinger som skal besøke eller bo sammen med nære familiemedlemmer i Norge
  • Utlendinger som skal gjennomføre samvær med barn
  • Utlendinger som har særlige grunner som tilsier at personen gis rett til innreise, slik som særskilt omsorgsansvar for personer i Norge eller andre sterke velferdshensyn
  • Asylsøkere og overføringsflyktninger
  • Enkelte yrkesgrupper. Journalister, sjømenn og luftfartspersonell, gods, og persontransport, diplomater og militært personell, samer under utøving av reindrift, forskere og besetningsmedlemmer på havforskningstokt.
  • Utlendinger invitert av norske myndigheter og ansatte i internasjonale organisasjoner
  • Utlendinger som skal mellomlande på flyplass i Norge (både i internasjonal lufthavntransitt og innad i Schengen)
  • Utlendinger som jobber innenfor kritiske samfunnsfunksjoner
  • Helsepersonell fra Sverige og Finland som jobber i den norske helse- og omsorgstjenesten
  • Utlendinger som er fastboende på Svalbard, eller som har behov for å reise gjennom det norske fastlandet på vei til eller fra arbeid eller bosted på Svalbard

Kilde: Regjeringen.no

---

Mer fra Dagsavisen