Nyheter

Aftenbladet-redaktør: – Kanskje starter jeg for meg selv

Når Lars Helle tar ferie om en liten måned vil han tenke mer på hva kan skal gjøre videre i arbeidslivet etter nesten ti år som sjefredaktør i Stavanger Aftenblad.

Hvem: Lars Helle (58)

Hva: Kom nylig med beskjeden at han slutter som sjefredaktør i Stavanger Aftenblad etter nesten ti år i stillingen.

– Hvordan har de siste dagene vært etter at du kom med beskjeden at du slutter i Stavanger Aftenblad?

– Mange tilbakemeldinger fra forskjellige folk. Litt i overkant fine ord fra mange, noe jeg egentlig ikke er så god til å takle. Ellers har jeg også vært på jobben for å gjøre den jobben jeg er satt til å gjøre. Jeg er ikke ferdig, og skal stå til disposisjon ut året.

– Kan du fortelle litt om hvordan du kom fram til beslutningen om å slutte?

– I denne jobben må man tenke langsiktig, samtidig som alt kan være ferdig i morgen. I løpet av det siste året har jeg tenkt på når tiden er inne for min del.

– Hva er høydepunktene dine gjennom 9,5 år som sjefredaktør?

– Når jeg er helt ferdig vil det være nesten ti år. Høydepunkter, ja. Mange. Jeg kan for eksempel trekke fram da vi vant Den store journalistprisen i 2017, med Glassjenta. Som regionavis det handler høydepunktet egentlig om de hverdagslige tingene. At Stavanger Aftenblad kan hjelpe en vanlig familie med en løsning på deres problemer, belyse politiske saker og problemstillinger i lokalsamfunnet. Er man gode på de små tingene en regionavis skal være god på, så vil det også vise igjen nasjonalt.

– Noe du ville gjort annerledes?

– Ikke noe konkret. Som sjef må man aldri tro at man aldri gjør feil. Jeg gjør sikkert feil hver dag, men man må stå for det en har gjort. Lære. Så må man aldri glemme at man har flinke folk rundt seg.

– Hvordan vil du beskrive utviklingen i Aftenbladet de siste ti årene? Og hvordan ser de neste ti årene ut for folks medievaner?

– Det har nok skjedd mer de siste ti årene enn de 118 årene før det igjen. Da jeg kom inn var opplagstallene på vei nedover. De sank etter at jeg tok over også, men så har opplaget steget til godt over 60.000. Det har skjedd mye digitalt. Mange spennende prosesser. En god del av leserne vil ikke lenger ha papiravisen, men bare ha digitalt abonnement. Stavanger Aftenblad er en institusjon for regionen, og det vil avisen fortsatt være. Folk vil lese og vite om det som skjer i bakgården deres. De vil lese om Viking, hva som skjer i politikken og næringslivet. Hvordan de vil lese og hvordan Stavanger Aftenblad vil formidle historiene i framtiden, vil vise seg. Jeg tror fortsatt at papiravisen lever om ti år, i en eller annen form.

– Hva skal du gjøre nå?

– Det vet jeg ikke. Jeg jobber fortsatt som sjefredaktør. Om en måneds tid har jeg ferie. Da får jeg sette meg ned og tenke. Jeg er åpen for det meste. Jeg higer ikke etter noen toppsjef-jobb. Det kan gjerne være noe spennende innen privat næringsliv, eller det offentlige. En kombinasjon mellom noe samfunnsengasjerende og kommersielt? Kanskje startet jeg noe for meg selv?

– Du er også utdannet jurist. Er det en retning å gå?

– Jeg jobbet kun ett år etter at jeg var ferdig med juristutdannelsen. Kanskje blir det comeback etter 35 år? Det er uansett en god utdannelse å falle tilbake på.

– Hvilken bok har betydd mest for deg?

– Haha. Jeg har ofte tenkt på hva jeg ville svart på det spørsmålet. I perioder kan jeg lese mange bøker, i andre perioder leser jeg lite. Ingen bøker stikker seg spesielt ut. Jeg liker best å lese politiske dokumentarer og biografier.

– Hvem var din barndomshelt?

– Fotballspillere på Viking, QPR og før det Manchester City. Jeg begynte å gå på stadion på tidlig 70-tallet, like etter at Viking fant fire gull på rad. Keeper Erik Johannessen var en stor spiller for meg på Viking. På QPR likte jeg godt Stan Bowles. Han var en bohem. Jeg er egentlig ingen heltedyrker, men det hang jo plakater på rommet da jeg var liten.

– Hva gjør du når du skeier ut?

– Da drikker jeg godt øl, spiser peanøtter og ser på fotball på TV. Det er i hvert fall det barna mine sier. Med EM nå blir det jo travle kvelder foran meg den neste måneden.

– Hva gjør deg lykkelig?

– Å ha fine folk rundt meg. At det skjer store og spennende ting på jobben.

– Hvem ville du helst stått fast i heisen med?

– Det må bli Hilde, som jeg er gift med. Ingen av oss har klaustrofobi. Vi kunne fint ha ventet til de kom og fikk oss ut.

Mer fra Dagsavisen