Nyheter

Røde Kors etablerer ungdomstilbudet Fellesverket i Stavanger

Det nye tilbudet skal være et trygt møtested hvor ungdom kan være seg selv.

Stavanger Røde Kors har nå signert en femårig avtale om leie av cirka 440 kvadratmeter i Kirkegata 39. Her åpner Røde Kors’ gratistilbud til ungdom, Fellesverket i januar 2022. Daglig leder Synnøve Skjeldal sier til RA at tilbudet er for ungdom mellom 13 og 25 år, og at hun tror Fellesverket blir et godt supplement i Stavanger.

– Det finnes allerede flere tilbud til ungdommer i Stavanger, og det er kjempebra. Men mange faller litt av i 15-årsalderen. Da slutter de kanskje med idrett og aktiviteter og trekker innover mot byen. Det er få plasser for dem å være, og tilbakemeldingene vi har fått er at mange av de eksisterende tilbudene retter seg mot enkelte grupper, som for eksempel de som er interessert i kunst og kultur. Hos oss er det ikke noe sånt. Det er ikke meningen at en skal måtte være noe eller være god i noe. Her kan man bare komme å henge. Vi ser at ungdom mangler trygge møteplasser hvor de bare kan være, sier Skjeldal.

Når bredt ut

Fellesverket har fire kjerneaktiviteter; sosial møteplass, leksehjelp, gatemegling og arbeidstrening. Utover det er det ungdommene selv, i samarbeid med de frivillige, som vil bestemme hva slags tilbud og aktiviteter Fellesverket skal inneholde. Det samme gjelder for åpningstidene; dersom ungdommene og de frivillige har lyst og kapasitet å holde åpent til sent på kveld, så kan de gjøre det. Men i all hovedsak sier Skjeldal at de ønsker å holde åpent fem dager i uken, fra skoleslutt til tidlig kveld.

Fellesverket i Stavanger skal tilby leksehjelp. Her fra Fellesverket i Sandvika i Bærum.

Det finnes fra før av Fellesverket 13 andre steder i Norge. Opplegget er litt ulikt fra sted til sted, men erfaringene tilsier at det er et kjærkomment møtested, ifølge Skjeldal.

– Erfaringene viser at Fellesverket når ut til en bredere målgruppe, selv om det allerede finnes eksisterende tilbud og ungdomsklubber. Det er alltid behov for trygge møteplasser for ungdom, sier hun.

– Men hvordan skal dere klare å nå de eldste i målgruppen? En på 25 vil jo kanskje ikke henge med en på 13?

– Det er de ulike gruppene som bestemmer aktiviteten, så det kan jo være aktuelt å dele opp aktivitetene basert på alder, eller ha møteplass for ulike aldersgrupper til ulike tidspunkter. Jeg tror dette er noe som vil løse seg og komme naturlig etter hvert i og med at dette styres av ungdommene selv, sier Skjeldal.

Vil samle «ekspertgruppe»

Skjeldal tror også pandemien har satt sitt preg på ungdommene.

– Det har vært et spesielt år som har påvirket mange ungdommer. Pandemien har satt en del begrensninger, blant annet for dem som driver med idrett og andre aktiviteter, slik at en del kanskje har falt fra. Vi vet dessuten at en del ungdommer kjenner på ensomhet som en følge av pandemien, og at forskjellene i området vårt øker. Å utjevne disse forskjellene er et av målene til Fellesverket, sier Skjeldal.

Synnøve Skjeldal er daglig leder for Fellesverket Stavanger som åpner i januar 2022.

Med bakgrunn i det kommer Fellesverket Stavanger til å servere ett gratis måltid hver dag. Også her inviteres ungdommene til å delta i planlegging og gjennomføring, forklarer Skjeldal.

– Ungdommen bestemmer, så er vi med på å fasilitere og tilrettelegge. Det gjelder det meste av det som skjer på Fellesverket, sier hun.

Dørene til Fellesverket åpner offisielt i januar 2022, men Skjeldal håper de vil klare å komme i gang med et par ting før det. Blant annet søker hun allerede nå ungdom som har lyst til å være med i en «ekspertgruppe» som kan hjelpe til med å forme hvordan det skal se ut innvendig og hva slags aktiviteter de ønsker.

Mer fra Dagsavisen