Nyheter

Kommunen: - Planlegg før du reiser i sommer

Hvis du skal reise utenlands i sommer er det viktig å huske at kommunens teststasjoner ikke utsteder attester for negativ koronatest. Du må kontakte privat helseaktør for å få dokumentasjon på negativ test.

Det skriver Stavanger kommune på sin nettside mandag ettermiddag.

Utenriksdepartementet fraråder alle utenlandsreiser som ikke er strengt nødvendige. Dette rådet gjelder til og med 1. juli.

Hvis du likevel må reise er det viktig å undersøke i god tid hva som kreves av dokumentasjon på negativ test. Flere land og flyselskaper krever attest på negativ koronatest tatt kort tid før reisen. Du må selv sette deg inn i hvilke krav som gjelder, hvilken dokumentasjon som kreves og hvilke tester som er godkjent der du skal, minner kommunen om.

Kommunen utsteder ikke attester

Stavanger kommunes teststasjoner utsteder ikke attester for negativ koronatest.

-Vi har mange henvendelser om dette nå, men vi må henvise til private helseaktører for attester på negativ test. Vi har ikke ressurser til å utstede attester, sier leder for teststasjonene Kathrine Skjeldal.

For dokumentasjon på en negativ test må du derfor ta kontakt med privat helseaktør som Aleris, Forusakutten, Dr. Dropin, Mosaic Medical, Klinikk Spero eller andre.

På Stavanger lufthavn tilbyr Klinikk Spero ulike hurtigtester. Det anbefales å bestille test på forhånd.

Sjekk hvilken type test du trenger

Sjekk om du trenger PCR-test (test tatt med vattpinne i nese og svelg), hurtigtest eller antistofftest. For vanlige PCR-tester tar det fra 1–3 dager å få svar. Hurtigtester gir svar etter 15–20 minutter, men det er ikke alle som aksepterer svar fra en hurtigtest. Antistofftest kan gi svar på om du har vært smittet og høyst sannsynlig blitt immun mot viruset.

Koronasertifikat

Norge tar 11. juni i bruk en foreløpig versjon av koronasertifikatet. Koronasertifikatet som ligger på helsenorge.no viser om du har tatt koronavaksine, og om du har fått negativt svar på en koronatest tatt de siste sju dagene. Koronasertifikatet kan kun brukes innenlands.