Nyheter

Flere lokale selskaper går godt på børsen

Zaptec har gått fra 830 millioner ved oppstart i fjor til 3 milliarder i børsverdi på ni måneder. Huddlestock Fintech har en verdistigning fra 200 til 650 millioner kroner siden oppstarten i fjor.

Nordic Unmanned, som utvikler droner, er også en lokal fersking, og ble i desember notert på Euronext Growth, tidligere Merkur Marked, en handelsplass for aksjer for små og mellomstore bedrifter, gjerne teknologitunge. Kraft Bank, med Bjørn Maaseide som hovedeier, ble også registrert i desember.

Av Stavanger-selskaper er Equinor, Sparebank 1 SR-Bank, Zaptec, Norsk Solar, Huddlestock Fintech og Prosafe børsnoterte, og i Sandnes er Sandnes Sparebank, Nordic Unmanned, Horisont Energi, Cyviz, Desert Control og Kraft Bank registrert på børsen.

Alt på Teams under koronaen

Zaptec kom på Euronext Growth 6. oktober i fjor.

– I starten av 2020 var det ikke tatt noen beslutning om å gå på børs, men det var en prosess hvor vi hadde rådgivere om eierskap og innhenting av kapital. Noen eiere ville selge, andre ville være med på det. Så kom covidpandemien i mars. Folk ble sittende hjemme, brukte mindre penger, og begynte å kjøpe flere ladere, og flere elbiler, sier administrerende direktør Anders Thingbø til RA.

De som tidligere brukte pengene på dyre ferier, brukte i større grad penger til kjøp av aksjer.

– I løpet av to måneder tilrettela vi prosessen, hadde 30 direktemøter med store investorer, for eksempel aksjefond. Noen eiere solgte seg ut. Hele prosessen ble gjennomført på Teams, Jeg hadde i en periode 20 møter på to dager, sier Thingbø.

– Ny kapital billigst på børs

Zaptec gikk med overskudd, men trengte ny kapital for å vokse i det store europeiske markedet. Selskapet fikk inn rundt 300 millioner kroner i ny kapital, og solgte aksjer for tilsvarende beløp.

– Ny kapital er absolutt billigst på en børs, da kan færre aksjer trykkes enn hvis kapitalen hentes andre steder, og er den mest effektive og rimeligste måten å skaffe kapital til å vokse utenfor Norge, etabler virksomhet i andre europeiske land der elbilandelen øker, utvikle produkter og tjenester som imøtekommer behovet for hjemmelading. Zaptec har vært et lønnsomt selskap i mange år. Vi har en kontantstrøm og resultater som finansierer vår ekspansjon, men det vil dukke opp muligheter til å kjøpe opp nye selskaper, og da trenger vi kapital, sier direktøren.

Nå er Zaptec i ferd med å sluttføre oppkjøpet av sveitsiske Novavolt.

Effekten av etablering på børs var også mer oppmerksomhet rundt selskapet.

– Markedsføringseffekten av å gå på børs ble stor også utenfor Norge, for eksempel hos svenske hobbyoppkjøpere. Vi oppdaget at vi måtte endre helt tankesett fra å bare tenke på et norsk publikum i våre kanaler. Det er kult, sier kommunikasjonssjef Maiken Økland.

Zaptec har teknologi som utnytter det norske strømnettet bedre, slik at borettslag, sameier og huseiere slipper den kostbare investeringen med å bygge ut strømnettet.

– Det er en myte at du trenger mer strøm i garasjeanlegget enn du har for å lade en elbil. Det er nok strøm i de aller fleste garasjeanlegg til å komme i gang med å lade mange elbiler med de beste ladesystemene som er tilgjengelige i markedet, sier Thingbø.

Det er en myte at du trenger mer strøm i garasjeanlegget enn du har for å lade en elbil.

—  Anders Thingbø, administrerende direktør

– Unik teknologi

Zaptecs ladere utnytter strømnettet ved å balansere mellom de tre strømfasene og identifisere den eller de strømfasene som til enhver tid har ledig kapasitet.

– Dette er en teknologi som er unik for Zaptec, sier Thingbø.

Zaptecs ladere er koblet opp mot en skyløsning, det optimaliserer bruken. Selskapets mål er å bli ledende på hjemmelading i Europa.

– Vi er godt på vei, i fjor var eksportandelen på 32 prosent, og eksportandelen vil bli over 50 prosent i 2021, sier den administrerende direktøren.

– Har det vært noen ulemper for selskapet med å gå på børs?

– Vi visste ikke konsekvensene fullt ut. Vi blir mer gått etter i sømmene, og blir målt på uttalelser. Sier vi at vi skal vokse så og så mye og ikke gjør det, får vi juling i form av nedgang i børskursen.

– Kjenner forventningspresset

d

Den sterke veksten i børskursen innebærer også et press.

– Vi kjenner forventningspresset. Mekanismen er at alle vil ha høyere kursverdi, det gir et press en nok kjenner på en annen måte enn for eksempel i et familieselskap, sier Thingbø.

Torsdag var aksjekursen 41 kroner. Hvor mye vil kursen være om to år?

– Zaptec vil øke minimum 70 prosent i omsetning hvert år i fem år. Det kommer til å være milliardomsetning allerede om halvannet år fra i dag. Lønnsomheten er betydelig. Vi er på vei til å bli en ledende europeisk aktør innen lading. Vi kommer nok til å overraske positivt når det gjelder vekst, men minimum 70 prosent omsetningsvekst, organisk, hvis vi gjør et oppkjøp, kommer det i tillegg, sier Thingbø, som ikke vil antyde noe nivå på utvikling av aksjekursen framover.

– Jeg anbefaler heller investorene å se på hvilke andre selskap som kan vise til samme vekst, legger han til.

Hovednotering på Oslo Børs er målsetting om kort tid.

– En god del potensielle investorer i Europa, både aksjefond og familieselskaper har som kriterium å kun ha eierskap på organiserte markedsplasser. Vi har helt klart et mål om å flyttes over til hovedlisten. Om det skjer i år eller neste år, er uklart, sier Thingbø.

Mer fra Dagsavisen