Nyheter

Vil «grave fram» nesten 100 år gammelt bygg

Hva skjer med SUS når det nye sykehuset åpner? Cille Ihle (H) håper det blir mulig å bevare deler av det som befinner seg på innsiden.

Inne i bygningskroppen til det nåværende sykehuset ligger et bortgjemt bygg – amtssykehuset, også kalt Østbygget, som sto ferdig i 1927. Bygget er i dag integrert i den øvrige bygningsmassen til SUS og fra utsiden er det bare deler av taket og spirene som er synlig.

– Det ligger helt pakket inn med en moderne fasade rundt, men det er mulig å skimte den gamle murveggen og vinduene fra atriumet. Men det er jo noe av det som gjør det så spennende – at det ligger helt innpakka og klart til å pakkes ut ved en passende anledning, sier Cille Ihle (H) til RA.

Hun sitter i utvalg for by- og samfunnsutvikling og tar til orde for å «grave fram» det nærmere 100 år gamle bygget når sykehuset flytter til Ullandhaug.

– Vi vet jo foreløpig ikke hva som skal skje med gamle SUS og tomten rundt, så jeg tenker at dette må være en gylden anledning til å få fram Østbygget. Kanskje vi kan få brukt det til noe passende? Det er jo flere gamle bygg med moderne bruk, bare se på Hermetikken hvor det har kommet næringslokaler, leiligheter og kafé, sier Ihle.

Hun sier dette er grunnen til at hun tok steget inn i politikken i sin tid – fordi hun ønsket å ta vare på Stavangers historie.

– Jeg skjønner at ting må fornyes og at det må bygges nytt, men vi har så mange flotte ting rundt oss vi må passe på. Vi ser at mye forsvinner og da blir det desto viktigere å ta vare på det vi har, sier Ihle til RA.

Naken Obstfelder

Nøyaktig hva bygget og tomten kan brukes til, vet hun ikke. Hun foreslår studentboliger, leiligheter eller kafé, men er klar på at det må bli en del av den videre byplanutviklingen. Det er uansett liten tvil om at plasseringen er både sentrumsnær og attraktiv. Men hvorfor er det så viktig å ta vare på dette bygget?

– Jeg synes vi skal ha respekt for historien. Mange av disse byggene har stått her lenger enn vår egen tid, og forhåpentligvis skal de stå der etter vi er borte. Det har også med identitet å gjøre, og det mister man hvis man fjerner for mange gamle spor. En skal ikke undervurdere verdien et bygg har for folk, sier hun.

Hun er klar på at vi må bygge nytt og drive byutvikling, men mener likevel at en kombinasjon mellom gammelt og nytt er det ideelle.

– Jeg synes vi har drevet en byutvikling hvor vi har behandlet kulturminner med litt for hard hånd, sier hun, og nevner Hermetikken som et eksempel på hvor man har fått det til, og Torget som et eksempel på hvor man kanskje ikke har fått det like bra til.

– Jeg synes vi gjør ting så nakent rundt oss. Jeg gikk selv på Kongsgård og tilbrakte mye tid i Byparken. Det var roser, gjerder, busker og så mye grønt og frodig. Nå er alt bare skrelt vekk. Det samme gjelder Torget. Der tok de vekk alt liv og erstattet det med granitt og rette kanter. Jeg tror ikke folk kjenner seg igjen der lenger, sier Ihle.

– Da jeg gikk på videregående husker jeg at Sigbjørn Obstfelder sto der og så utover Breiavatnet. Det var så vidt vi så hodet hans fordi det var så mye busker og vekster rundt ham. Nå ser vi hele. Nå står han der helt naken fordi vi har røska vekk alt. Det er mange ting vi savner, og det er ikke nødvendigvis sånn at vi vet best i dag. De visste hva de holdt på med før også, og det skal vi ha respekt for, legger hun til.

Har revet for mye

Dag Mossige, Aps gruppeleder i kommunestyret, tok tidligere denne uken til orde for å gjenreise det gamle Posthuset i sentrum. Han synes ideen til Ihle er et fabelaktig initiativ.

– Det er godt skjult, men helt klart et av våre flotteste bygg. Å ta vare på historiske bygg handler om å ta vare på vår identitet, og dette er et strålende initiativ som jeg virkelig støtter, sier Mossige til RA.

Det er foreløpig ikke bestemt hva tomten skal brukes til den dagen sykehuset flytter, men Mossige mener at uansett hva tomten skal brukes til i framtiden, må bygget bevares.

– Det er intakt, men det er bygd så mye rundt det. Uten at jeg kjenner tilstanden nærmere ser det fantastisk ut på bilder, sier han.

Den siste tiden kan det virke som om bevaring og restaurering av bygg er litt i vinden, både med tanke på Mossiges Posthuset-utspill, og det pågående arkitekturopprøret. Mossige mener, i likhet med Ihle, at for mye er blitt revet i Stavanger.

– Det er det ingen tvil om. Det har pågått lenge, og vi har vært for dårlige til å ta vare på historiske bygg i Stavanger. Nettopp derfor er dette et flott initiativ som passer med den økende forståelsen for at dette handler om hvem vi er, sier Mossige til RA.

Mer fra Dagsavisen