Nyheter

- Uten fastlegeordningen bryter helsetjenesten ned

Det finnes ingen bedre alternativer til fastlegeordningen, sier Sveinung Stensland, Høyres helsepolitiske talsperson. - Derfor er det i alles interesse å sørge for at den overlever.

Fastlegeordningen, som ble innført for 20 år siden, omtales som en suksess. Men de siste årene har ordningen begynt å rakne. I flere år har kommune hatt store utfordringer med å rekruttere fastleger. Denne uken skrev RA at Stavanger kommune må i løpet av de neste fem årene få på plass 40–50 fastleger. Fastlegekrisen er nasjonal. 10. mai skrev VG at bare 57 av landets 356 kommuner melder om greie rekrutteringsprosesser. 83 kommuner melder at de har store problemer med å skaffe innbyggerne fastlege.

– Fastlegeordningen er i ferd med å bryte sammen, mens Staten står og ser på. Den renner ut mellom fingrene på oss og ansvaret ligger på regjeringen, sa president i Legeforeningen, Marit Hermansen til avisen.

I Stavanger kan det også bli aktuelt å avvikle fastlegehjemler etter et visst antall utlysninger.

Fastlegeordningen vil rakne om det ikke kommer kraftfulle tiltak raskt. Det er på tide at Stortinget og regjeringen tar grep, mener KS i en pressemelding som ble sendt ut 31. mai.

Stensland: – Har en plan

Stortingsrepresentant og medlem i helse- og omsorgskomiteen, Sveinung Stensland, sier til RA at regjeringen tar fastlegekrisen på alvor.

– Vi ser at også større kommuner har rekrutteringsproblemer. Det tas på største alvor. Uten en fungerende fastlegeordning så bryter helsetjenesten ned, sier Stensland.

Han er enig i at fastlegeordningen er i en negativ utvikling.

Stensland er også Høyres helsepolitiske talsperson.

Vi har kommet til en punkt det frustrasjonen er høy, selv om vi fyller på meg penger

—  Sveinung Stensland, stortingsrepresentant Høyre

– Vi har kommet til en punkt det frustrasjonen er høy, selv om vi fyller på med penger.

I fjor kom regjeringen med en handlingsplan for allmennlegetjenesten 2020–2024.

– Handlingsplan for allmennlegetjenesten er en forpliktende opptrappingsplan. Regjeringen forplikter seg gjennom planperioden å fremme forslag om å styrke allmennlegetjenesten med 1,6 milliarder kroner, sier Stensland.

450 millioner i 2021

I 2021 blir allmennlegetjenesten styrket med 450 millioner kroner. I tillegg blir 75 millioner kroner omprioritert for å styrke basisfinansieringen med effekt fra 1. juli 2021.

– Denne styrkingen vil i 2022 tilsvare 154 millioner kroner i tillegg, forklarer Stensland.

Sykehjelps- og pensjonsordningen for leger (SOP) ble i 2020 styrket med 25 millioner kroner.

Fastlegene får blant annet betalt per pasient de har på pasientlisten sin.

– Alle fastleger med liste under 500 og listetak over 500 mottar grunntilskudd i inntil to år. Grunntilskuddet utgjør basistilskudd for en liste med 500 listeinnbyggere. Grunntilskuddet vil bidra til større sikkerhet ved oppretting av nye praksiser. En fastlege med en liste på 1000 har fått en årlig inntektsvekst på 78.000 kroner i basistilskudd. Dette utgjør en inntektsvekst på om lag fire prosent utover ordinær lønnsvekst for en lege med listelengde på 1000.

– Det kan også være aktuelt å betale mer for de første pasientene, enn de siste. Slik at fastlegene får mer betalt for færre pasienter, sier Stensland.

– Handler ikke bare om penger

– Vi bruker mye penger på å styrke ordningen. Mye handler om penger, men ikke alt. Fastlegene jobber mye. Mange for mye. Vi må se på arbeidsbelastningen. Dessuten er det å være leger annerledes nå enn før. Mange unge leger ønsker ikke å ta den økonomiske risikoen med å starte opp og drive et legekontor, slik modellen er.

Stensland mener det er viktig å sørge for at fastleger forblir fastleger, men den største utfordringen er rekruttering, mener Stensland, som sier han har forståelse for legenes frustrasjon.

– Fastlegene er utrolig viktige og de jobber mye. Samtidig er de en yrkesgruppe folk ikke synes synd på økonomisk sett. Men folk innser ikke de arbeidsbelastningen fastlegene har.

Stensland sier fastlegeordningen må fungere. Det finnes ingen bedre modeller, mener stortingsrepresentanten.

– Ordningen er en suksess, og mye bedre enn i mange andre land. I et land som Norge, med spredt befolkning. Vi ønsker også å beholde dagens næringsmodell hvor fastlegene er selvstendige og driver for seg selv. Fordelen med det er større fleksibilitet, de kan ansatte og jobbe sammen med dem de vil og dem som passer i deres praksis og de kan bedre organisere virksomheten slik de ønsker. De kan man ikke gjøre om man er kommunalt ansatt, sier Sveinung Stensland.

Mer fra Dagsavisen