Nyheter

Utleiemarkedet: Prisene vil stige framover

Nå starter høysesongen i utleiemarkedet. Eieren av denne leiligheten på Stokka fikk økt månedsleien fra 20.000 til 22.500 kroner etter budrunde.

– Det er sjeldent at vi har budrunde på utleieboliger, men det hadde vi sist lørdag på en pen fireroms leilighet, 125 kvadratmeter stor, på Stokka. Det var to gode kandidater i budrunden, forteller Nina C. Byberg, avdelingsleder i Eiendomsmegler 1 Boligutleie.

Leiligheten er i en ombygget låve på Stokka. Huseier Henning Stokke forteller om større pågang nå enn tidligere.

– Jeg kan ikke uttale meg om utleiemarkedet generelt, men hos oss har det særlig det siste halvåret vært større respons, mer pågang og mange positive tilbakemeldinger på det vi har hatt tilgjengelig. Vi har merket at flere har vist interesse og at folk har vært raskere på avtrekkeren. Vi har ikke hatt problemer med å leie ut tidligere, men vi merker nå at det går raskere å få på plass leiekontrakter, sier Stokke til RA.

Låven og våningshuset har totalt ni leiligheter og ble ombygget i 2016.

– Mange er på vei til Stavanger

Boligprisene i Stavanger er i vekst. Årsaken er i stor grad mangelen på boliger på markedet. Dermed presses prisene opp. I januar skrev RA om at det var 50 prosent færre boliger til salgs sammenlignet med samme tid året før. Tall fra Eiendom Norge viser at prisene i Stavanger økte med 9,5 prosent de siste fem årene, og 10,8 prosent de siste tolv månedene. Det betyr at prisveksten det siste året har vært sterkere enn de siste fem årene til sammen, skriver Stavanger Aftenblad mandag.

Alt tyder på at også utleieprisene vokser, mener utleiemeglere RA har snakket med. Prisøkningen i boligmarkedet presser også opp leieprisene.

Forventer vi et innrykk av utlendinger som skal flytte til regionen for å jobbe

—  Nina C. Byberg, avdelingsleder Eiendomsmegler 1 Boligutleie
Nina C. Byberg, avdelingsleder for Eiendomsmegler 1 Boligutleie.

– Kjøp og salg- og utleiemarkedet henger sammen. Det er også mangel på utleieboliger. Mange av våre kunder er firmakunder. Det går godt i oljebransjen. Nå er grensene stengt, men når de åpnes forventer vi et innrykk av utlendinger som skal flytte til regionen for å jobbe. Markedet klarer ikke dekke behovet, dermed presses prisene oppover, forteller Byberg.

– I fjor fikk vi en 360-gradersløsning hvor folk kan se på boligen på nettet. Kundene kan sitte i utlandet og se rom for rom med nøyaktige mål. Det er mange som er på vei til Stavanger, fortsetter Byberg.

Sank 28 prosent i 2014

Eirik Hauge, daglig leder i Utleiemegleren Stavanger, tror også på dyrere leiepriser.

– Vi nærmer oss høysesongen for utleie nå. Familier fra utlandet som skal flytte til regionen ønsker å time flyttingen med skolestart til høsten. Det er færre tilgjengelige leieboliger nå enn før. Dermed blir et ekstra trykk på leieprisene nå framover, sier Hauge.

Det var en tid hvor Stavanger hadde leiepriser på høyde med Oslo. Det var i årene før oljekrisen som kom i 2014. Da gikk leieprisene kraftig ned.

– I 2012 og 2013 var det høye leiepriser. Knekken i 2014 gjorde at leieprisene fikk en kraftig korreksjon, på hele 28 prosent. De som fikk 12.000 kroner for en utleiebolig, fikk da 9000 i 2015 og 2016, forteller Hauge.

Henning Stokke har bygget om familielåven til ni leiligheter. Han opplever større interesse nå enn tidligere.

Mange leide ut etter oljekrisen

I tillegg ble det veldig mange flere utleieboliger på markedet.

– Mange ville ikke selge fordi de ikke ville tape penger. Derfor valgte flere å leie ut i stedet for å selge boligen. Vanligvis har man 350–450 utleieboliger i Stavanger på markedet. I 2016 var det mellom 900–1000 ledige boliger. Det handler om tilbud og etterspørsel. Leieprisene gikk ned. Nå ser vi at mange av disse boligene legges ut for salg – dermed øker også leieprisene fordi det blir færre tilgjengelige boliger, forklarer Hauge.

Fra 2016 har markedet vært i balanse. Siden da har prisene sakte med sikkert steget, forteller Utleiemegleren-sjefen.

Eirik Hauge, daglig leder i Utleiemegleren Stavanger.

Pris toroms: 10.253 kroner

Tirsdag lå det ute 478 utleieboliger i Stavanger og Sandnes på Finn.no.

I løpet av de fem første månedene i 2021 er snittprisen for å leie en toroms bolig i Stavanger 10.253 kroner i måneden. Snittet for en treroms er 13.500 kroner. Det viser tall fra Utleiemegleren, som er basert på cirka 50 utleieboliger.

– Innenfor dette snittet er det også store prisstigninger. Det er boliger som er dyrere enn snittet og billigere enn snittet, forteller Hauge.

Stavanger sentrum er naturligvis en attraktiv område for leietakere. Utenom sentrum er det ikke områder som stikker seg ut.

– Noen vil bo nærme UiS. Andre vil bo nærme arbeidsplassen sin. Folk har ulike ønsker, sier han.

I Oslo i samme periode er snittprisen for en toroms 13.127 kroner i måneden. En treroms i hovedstaden koster i snitt 16.376 kroner i måneden.

Nyeste fra Dagsavisen.no: