Nyheter

Lokalt politi kan bli tatt ut i streik: – Det er siste utvei

Dersom det ikke blir enighet i meklingen i lønnsoppgjøret kan ansatte i Sør-Vest politidistrikt tas ut i streik.

– Det er ingen som ønsker streik. Det er siste utvei. Vi håper de sentrale partene finner en løsning, men her er det viktig at staten strekker seg litt, sier Per Anders Røsjorde, lokallagsleder i Politiets Fellesforbund (PF) Sør-Vest og leder av Unios lokalstreik i Rogaland.

Etter brudd i lønnsforhandlingene for offentlig ansatte er oppgjøret nå hos riksmekleren. Blir ikke partene enige innen fristen, natt til torsdag 27. mai, blir det streik, og fagforeningen Unio stat har varslet at 990 medlemmer vil tas ut i streik dersom det ikke blir enighet. Uttaket vil særlig ramme universiteter og høyskoler, men også i politiet vil en eventuell streik merkes, opplyser Unio i en pressemelding.

– Man har ikke klart å komme fram til en løsning i forhandlingene, så derfor går det mot mekling nå. Det er økonomi som ligger på bordet, og vi mener vi skal få mer i lønnsøkning enn det som er lagt opp til fra statens side. Det er sett oppimot frontfagene og at de hentet ut mer enn staten i forrige runde. Vi fulgte lojalt det som ble sagt den gangen, men senere så vi at frontfagene hentet ut enn større andel enn det som var forhandlet fram. Det ønsker vi at skal bli utjevnet nå, sier Røsjorde om hvorfor det kan gå mot en streik.

Gjennom frontfagsmodellen, som lønnsforhandlingene i Norge bygger på, forhandler konkurranseutsatt industri først. Resultatet fra disse forhandlingene lager så en norm som resten av forhandlingene følger. Frontfagsforhandlingene anslår dermed rammen for lønnsveksten som andre i privat og offentlig sektor må forholde seg til, skriver Politiets Fellesforbund.

I fjor fikk offentlig sektor en lønnsvekst på mellom 1,7 og 1,9 prosent, ifølge tallene fra Teknisk Beregningsutvalg (TBU). Frontfaget fikk en lønnsvekst 2,2 prosent. Dette etterslepet vil arbeidstakerne nå ta igjen, forklarer FriFagbevegelse.

Vil verken vinne eller tape

Uttaket vil ramme administrasjon, forskning, undervisning og bibliotektjenester. Unio har også uttak i Kunnskapsdepartementet, DIKU og Utdanningsdirektoratet, noe som vil medføre forsinkelser i prosjekter og saksbehandling. Forskerforbundets medlemmer ved Meteorologisk institutt er også satt i streikeberedskap, opplyser Unio. I Sør-Vest politidistrikt er cirka 80 prosent av de ansatte organisert gjennom Politiets Fellesforbund (PF). Fordi PF er en del av Unio tas PFs medlemmer ut sammen med de andre Unio-forbundenes medlemmer dersom det blir streik. Totalt kan 150 medlemmer fra de ulike forbundene i region Sør-vest bli rammet.

Røsjorde kan ikke gå ut med hvor mange i Sør-Vest politidistrikt som eventuelt vil bli tatt ut i streik. Han opplyser at dette per nå ikke er en streik vanlige borgere kommer til å merke så mye til, annet enn ved grensekontrollen hvor ting kan ta litt lenger tid enn vanlig.

– Å ta ut mannskap fra patrulje og etterforskning kan fint gjøres uten at det skaper fare for liv og helse, men da får man kanskje litt høyere terskel for bistand, for eksempel ved et innbrudd. Men vi er ikke der nå. Per i dag kommer en eventuell streik til å treffe arbeidsgiver internt og ramme de administrative stillingene, for eksempel innen ansettelser og økonomistyring, sier Røsjorde til RA.

Han sier poenget med å vinne fram i lønnsoppgjøret er å opprettholde et forsvarlig lønnsnivå slik at yrkene som representeres av Unio vil fortsette å være attraktive i framtiden.

– For at vi skal ha søkere til politiet, helse, utdanning og forskning er vi avhengig av et lønnsnivå som gjør at vi er attraktive. Dette er yrker som har hatt det krevende under pandemien, på lik linje med mange andre. Men vi er nødt til å komme likt ut på andre siden, og det er det vi prøver å få fram. Det handler ikke om at dette er noe vi fortjener eller ikke fortjener, men at vi skal stille likt. Vi kan ikke bli lønnstapere fordi det kommer en pandemi, men vi kan ikke bli lønnsvinnere heller, sier han.

Vil balansere fjorårets lønnsoppgjør

Videre mener Røsjorde at det er viktig å beholde dyktige ansatte og sikre et forsvarlig helse- og opplæringstilbud.

– Det er helt essensielt for at velferdssamfunnet skal fungere like bra etter pandemien. Det handler som sagt ikke om å bli lønnsvinnere, men å balansere ut lønnsoppgjøret fra i fjor, hvor det private tok ut en større pott enn det offentlige, sier Røsjorde.

– Hvordan kan en slik streik blant alle disse forbundene påvirke? Hvilke konsekvenser kan det få?

– Det er umulig at tredjepart ikke merker det i det hele tatt. Det kommer til å treffe litt ulikt, men det meste kommer som sagt til å treffe internt hos arbeidsgiver. I første omgang kommer ikke publikum til å merke det voldsomt, men dersom streiken utvides vil det merkes i større grad, sier Røsjorde.

Mer fra Dagsavisen