Nyheter

- Føler meg fanget i mitt eget nabolag

Utbyggingen i Lervig har blitt et mareritt for Marco Nymark. - Håpløst for rullestolbrukere og folk med dårlige bein.

Det bygges for nærmere én milliard kroner i Lervig i de neste årene. Dette er ett av de større prosjektene til Stavanger kommune.

22. april i år tok ordfører Kari Nessa Nordtun (Ap) første spadestikk i Lervig-kvartalet. Bak Lervig sykehjem skal det bygges ny skole, barnehage, flerbrukshall, matbutikk og kontorer. I tillegg bygges det ny brannstasjon. I samme slengen oppgraderes også kloakksystemet.

Byggingen skaper problemer for rullestolbruker Nymark. Til vanlig bruker han bussholdeplassen i Sandnesgata, like utenfor leilighetsblokken i Lervigsveien. Nå er den stengt. Holdeplassen er flyttet opp til Trafikkgata. Før Trafikkgata var holdeplassen i Haugesundsgata, ved Johannes læringssenter. 230 meter fra holdeplassen i Sandnesgata, ifølge Nymark.

Det skjer store flere store prosjekter samtidig i Lervig-området.

– Sjanseløst

– Holdeplassen flyttes hele tiden. Det er langt å komme seg til holdeplassen. Det er ikke lett å vite hvor den er. Man må opp store bakker – som er sjanseløst alene med vanlig rullestol. I tillegg flyttes arbeidsgjerder og sperringer hele tiden. Ofte blokkerer sperringene fortauet, slik at jeg ikke kommer forbi med rullestolen min. Jeg må komme meg fram på steiner og hull som med det været vi har – ofte er fylt med vann, sier Nymark.

– Det er dager hvor enkelte veier er stengt. En gang måtte jeg vente flere timer på å komme meg forbi fordi det var stengt akkurat da jeg kom. Hadde jeg hatt to bein å gå på, hadde det gått greit, men jeg sitter i rullestol. Til tider føler jeg meg fanget i mitt eget nabolag, fortsetter Nymark.

Marco Nymark er glad han har elektrisk rullestol. Å komme seg fram med vanlig rullestol, alene, er sjanseløst, mener han.

Han tar med RA på en rundtur i området for å beskrive situasjonen. Storhaug-mannen er kjent for sitt engasjement for å kjempe for funksjonshemmedes rett og belyse utfordringer.

– Det bor mange folk i Lervig som rammes av utbyggingen. Jeg er nok ikke den eneste som sitter i rullestol. Dette gjelder også eldre mennesker og andre som er dårlige til beins, sier rullestolbruker Marco Nymark.

Opptil fire dager i uken har han assistanse, en tjeneste han får fra Stavanger kommune. Nå har han søkt om ytterligere assistansetimer fra kommunen.

– Men det er noen timer om dagen. Jeg vil jo klare meg selv – føle meg fri – men det blir vanskelig slik situasjonen er i Lervig-området nå.

Nymark mener byen bør være for alle, og at det burde vært tilrettelagt bedre for handikappede under Lervig-utbyggingen.

Advarte i 2020

Januar 2020 arrangerte kommunen et folkemøte om den da framtidige utbyggingen som nå er i gang. Den gang, på folkemøte, tok Nymark opp sin bekymring om at handikappede vil bli glemt når byggingen startet.

– Det har jo så langt gått som jeg fryktet. «Alle» sier at de skal ivareta alles behov, men det føles ikke slik, sier han i dag.

Nymark er ikke imot utbyggingen. Han tror nabolaget hans blir flott når utbyggingen er ferdig.

– Problemer er at byggingen skal foregå i flere år. Noen måneder hadde vært greit. Litt ulempe må man regne med når det bygges, men flere år blir for mye å tåle, sier han.

Bussholdeplassen Marco Nymark bruker er blitt flyttet fra Sandesgata, like utenfor leiligheten hans, til Trafikkgata. - Bussholdeplassene flyttes ofte. Det er forvirrende, sier han.

Slik svarer kommunen

Direktør for bymiljø og utbygging i Stavanger, Leidulf Skjørestad, sier til RA at det er hovedsakelig gravearbeidet med vann- og avløpssystemet som gjør at bussen må omdirigeres, og at dette arbeidet er midlertidig.

– Det er alltid utfordringer og ulemper med store prosjekter. I Lervig pågår det nå fire store prosjekter; Lervig Brygge, brannstasjonen, Lervig-kvartalet og nye ledninger og nytt kloakksystem. Det kommer også en ny pumpestasjon til den nye brannstasjonen. Det er aktivitet i hele kvartalet, sier Skjørestad.

Han sier de største ulempene, som spesielt rammet bussframkommeligheten, er midlertidige og at de ikke vil pågå fram til Lervig-kvartalet er ferdig.

– Når arbeidet med kloakksystemet er ferdig, vil det bedre situasjonen, sier han.

Skjørestad sier at arbeidet med Lervig-kvartalet, som er det mest tidkrevende, ikke vil ramme bussframkommeligheten i like stor grad som oppgraderingen av vann- og avløpssystemet.

Skjørestad sier at alle byggherrer i området skal søke og få godkjent stengingstillatelser. Dette er det kommunen som gir.

Arbeidet i Sandnesgata, hvor den opprinnelige bussholdeplassen er, vil foregå til begynnelsen av juni. Men arbeidet i Ryfylkegata vil pågå en stund til. Derfor er det fremdeles usikkert hvor bussen vil gå.

Byggeplassgjerdene flyttes ofte. - Det hender at settes slik at man ikke kan kjøre langs med rullestol, forteller Nymark.

Kommunen ønsker tilbakemeldinger

Arbeidet i Lervig-området består at flere involverte prosjektledere i kommunen. RA har snakket med flere av dem. Alle forteller at framkommelighet for alle er viktig for kommunen.

– Kommunen gjør så godt vi kan for at alle skal komme fram, gående, syklende, folk med barnevogn og mennesker i rullestol, sier prosjektleder for vann- og avløpsanlegg, Omar Skandsen, som ber folk ta kontakt dersom de mener noe må utbedres.

– Vi ønsker tilbakemeldinger, men folk må være konkrete i henvendelsene, understreker Skandsen.

Slik skal Lervigkvartalet se ut i 2024. Her kommer nye skole, barnehage, butikk, kontorer og kommunedelsfunksjoner.

---

Lervig-utbyggingen

  • Det skal skje mye i Lervig i østre bydel i årene framover! Det største prosjektet er Lervigskvartalet bak sykehjemmet, som skal romme både barneskole, barnehage, flerbrukshall, dagligvarebutikk, kontorer og bydelsfunksjoner. Kvartalet skal bli en attraktiv møteplass for bydelen, med aktiviteter både på dagtid og kveldstid. Forventet ferdigstillelse er 2024.
  • Det skal bygges brannstasjon innerst i Lervigbukta. Brannstasjonen forventes å stå ferdig i første kvartal 2023.
  • Den nye parken kommer også til å gå oppå taket til brannstasjonen.
  • Ryfylkegata skal bygges om til vei for kollektivtrafikk og sykkel.
  • Det skjer en del utskifting og fornyelse av vann- og avløpsnettet i Lervig-området.

---





Mer fra Dagsavisen