Nyheter

Politikerne vil bruke millioner på kommunale boliger

Flertallspartiene i Stavanger lover at det skal settes av økonomiske midler til vedlikehold av kommunale boliger. Et arbeid som åpenbart haster.

– Dette er noe som virkelig trengs, sier gruppeleder i Folkeaksjonen nei til mer bompenger, Frode Myrhol, til RA.

Flertallspartiene i Stavanger, bestående av Arbeiderpartiet, SV, Senterpartiet, Miljøpartiet De Grønne, FNB, og Rødt, ønsker å sette av mer penger til vedlikehold av kommunale boliger.

– I det siste alternative budsjettet FNB la fram i desember 2018, la vi inn 100 millioner ekstra over en fireårsperiode. Vi var det eneste partiet som prioriterte ekstra penger til vedlikehold, så dette er en veldig viktig sak for oss. Flertallspartiene har en forventning om at kommunedirektøren legger inn midler til vedlikehold i tertialen som legges fram i mai. Hvis ikke han gjør det, må vi politikerne gjøre det. De kommunale boligene i Stavanger har blitt prioritert bort i lang tid, sier Myrhol.

Han sier at det i forrige politiske periode ble etablert et eget kommunalt foretak – Stavanger Boligbygg KF. FNB-politikeren satt i styret, og overskuddet som foretaket klarte å skape ble ikke brukt på vedlikehold som de ønsket, men størsteparten ble overført til basisorganisasjonen som utbytte.

– Det har vært så dårlig vedlikeholdt at i stedet for å fikse vinduene som har vært ødelagt, er de blitt skrudd igjen. Som kommune er vi ikke tjent med at de som har det vanskeligst, og er i en slik økonomisk situasjon, har en lavere levestandard enn andre. Slik kan vi ikke ha det, legger Myrhol til. Han forteller at via kommunens klagenemnd kommer det stadig fram at beboere ønsker å bytte bolig fordi den de bor i har for dårlig standard.

Nøyaktig hvor mye penger det er snakk om vil ikke Myrhol røpe før de har fått en sak og et forslag fra kommunedirektøren. Han mener likevel at det vil være mulig å kunne sette av et sted mellom 20 og 40 millioner kroner i året til vedlikeholdsarbeidet.

MDG: – Vi må være gode huseiere

MDG-politiker og leder for utvalg for miljø og utbygging, Rune Askeland, sier til RA at det i over et år har bygget seg opp et stort vedlikeholdsetterslep.

– Vi har fått tydelige signaler om at det er mye som er dårlig. Innbyggerne skal ha en bra plass å bo, og da må vi kunne tilby kommunale boliger, sier han før han fortsetter:

– Det skal være levelig og en viss standard over det – vi kan ikke være kjent for at byggene våre forfaller. Vi må være gode huseiere, spesielt for disse kommunale boligene, og derfor prioriterer vi dette nå.

Innbyggerne skal ha en bra plass å bo, og da må vi kunne tilby kommunale boliger.

—  Rune Askeland

MDG-politikeren mener at kostnadene ved arbeidet ikke vil gå på bekostning av annet.

– Vi kommer til å bruke penger vi allerede har, og dette kommer på toppen av et allerede vedtatt budsjett, sier han.

– Vi er opptatt av å ivareta de som har mindre enn andre. Gjør vi ikke det kan vi ikke være like stolt av kommunen vi bor i, legger Askeland til.

Aksepterer ikke at beboere blir syke

Gruppeleder i Rødt, Sara Nustad Mauland, sier at etterslepet av ytre vedlikehold alene er på 250 millioner kroner, og at politikerne har fått anslått at det samlede vedlikeholdsslepet er på et sted mellom 500 millioner og én milliard kroner.

– Dette er alvorlig, og etterslepet er for stort. Det har ikke engang blitt satt av nok penger til verdibevarende vedlikehold. Nå ønsker vi å sørge for at det settes av mer penger til den slags, sier hun til RA.

Rødt og resten av flertallspartiene vil ha en god standard på de kommunale boligene. Mauland forteller at de ikke ønsker at kommunale boliger skal trekke ned standarden i boligområdet, og at det ikke skal se slitt ut.

– Det er viktig for kommunen å sørge for at alle har en plass å bo, og at boligene tilfredsstiller grunnleggende krav til en god bolig, sier hun.

Aftenbladet har tidligere skrevet at kommunen vurderer å selge kommunale boliger på Midjord fordi det i denne delen av Storhaug er en opphopning av kommunale boliger. Mauland mener at noen av de kommunale boligene andre steder i Stavanger er i så dårlig stand at det beste ville vært å kvitte seg med dem og heller kjøpe nye.

– Det er ikke akseptabelt at boligene er råtne, eller at vinduene er punkterte. Beboerne skal ikke bli syke eller deprimerte av å bo der, sier hun.

– Med en gang det blir satt av penger til vedlikehold, kan det gås i gang med arbeidet, og i løpet av kort tid vil vi kunne øke innsatsen, legger Mauland til.

Kommunestyrerepresentant Paal Kloster (SV) mener at det er positivt at kommunen kan tilby kommunale boliger til dem som strever. Kloster sier at kommunen har til sammen rundt 2500 kommunale boliger med varierende grad av vedlikeholdsbehov.

– Pengene vi får bevilget ekstra hjelper, men det krever en langvarig innsats fra kommunen for å komme opp i en tilstandsgrad som gjør det mulig å holde på med verdibevarende vedlikehold i stedet for brannslukking. Det har hastet lenge, sier han.

SV-politikeren forteller at kommunen har over lang tid kjøpt kommunale boliger der det har vært billig å kjøpe boliger. Han mener man får en selvforsterkende effekt med mange kommunale boliger på et relativt avgrenset geografisk område.

– Derfor er det snakk om å tynne ut i noen områder. Å få til denne overgangen, fra å redusere antall boliger et sted og få opp kommunale boliger i andre deler av byen, er heller ikke gratis, sier Kloster.



Mer fra Dagsavisen