Nyheter

Nytt e-verktøy skal sørge for at politikerne lytter til folket

Det siste året har innbyggere i Stavanger hatt muligheten til å komme med forslag til utvikling av sine nærmiljøer via et nytt e-demokrativerktøy som er til utprøving. Nå skal innbyggerinvolveringen intensiveres, og dét er Folkeaksjonen nei til mer bompenger glade for.

– Engasjementet går helt tilbake til da vi stiftet partiet og vi ønsket å finne ut hva som manglet i lokalpolitikken. Vi hadde et brennende engasjement for bompengesaken i 2014, men opplevde at ingen politikere hørte på oss. Det ligger derfor i ryggraden til partiet at vi ønsker å ta demokratiet ned på et så lavt nivå som mulig, sier kommunestyremedlem for Folkeaksjonen Nei til mer bompenger, Stian Tjensvold, til RA.

– Vi vil ikke kun plukke opp meningene til de som er mest synlige. Vi ønsker å høre menigmann og la alle stemmer bli hørt, legger han til.

Tjensvold er utvalgsmedlem i utvalg for kultur, idrett og samfunnsdialog i Stavanger, og i forrige utvalgsmøte fremmet han følgende tilleggsforslag:

  • Utvalget anbefaler at bruk av verktøy for innbyggerinvolvering intensiveres nå i perioden før endelig utrulling, og at dette markedsføres tyngre.
  • I det videre arbeidet må begreper som «folkebudsjettering» og «medborgersprint» fases ut. Istedenfor skal «mitt nabolag» brukes.

Et enstemmig utvalg vedtok tilleggsforslaget, samt kommunedirektørens forslag om at utvalget anbefaler videre utprøving av verktøyet Decidim med vekt på folkebudsjettering, og at de ber om at det lages rollebeskrivelser, mål, strategier og tiltak for hvordan kommunen skal bruke verktøyet Decidim.

– Vi har funnet ut at vi ikke kan gi oss med en testperiode. Vi må holde dette varmt, og fortsette å bruke «Mitt nabolag» i kommunedelsutvalgene. Det er for at innbyggerne skal være godt trent i å bruke verktøyet når Smartbyen Stavanger ruller det ut for fullt, sier Tjensvold.

– Vi i FNB ønsker helt klart at flere skal engasjere seg, legger han til.

I testfasen kunne innbyggerne lage en profil på folkebudsjett.no, publisere forslag til forbedringer i sine respektive nærmiljøer, og stemme opp forslag.

– Dette er et lavterskeltilbud, sier FNB-politikeren.

Frode Myrhol (t.h.) og Stian Tjensvold fra Folkeaksjonen Nei til mer Bompenger, er fornøyde med at politikerne i Stavanger satser på å intensivere innbyggerinvolveringen i kommunen.

– Ungdommen var overrasket

Rådgiver i Smartbyen Stavanger og prosjektleder for test av «Mitt nabolag», Lene Klovning, sier at hun er glad for at politikerne har vedtatt at innbyggerinvolveringen skal intensiveres, og at de skal fortsette å teste ut verktøyet i kommunedelsutvalgene.

– Dette er for å bedre muligheten til dialog mellom innbyggerne og kommunen, sier hun til RA.

Kommunen har blant annet involvert Brack ungdomsklubb i Hillevåg og K3 Storhaug ungdomsklubb på Storhaug, for å la ungdommer i alderen 13–15 år teste ut «Mitt nabolag». Begge ungdomsklubbene ble tildelt 150.000 kroner, og det er ungdommen som har foreslått hvordan midlene skal brukes. K3 Storhaug ungdomsklubb har blant annet bestemt at litt av pengene skal gå til filmkvelder, PlayStation 5 og flere sitteplasser.

Dette er for å bedre muligheten til dialog mellom innbyggerne og kommunen.

—  Lene Klovning

– Det kom fram av testene at ungdommen var overrasket over at de fikk være med og bestemme. De er ikke vant med å få være med og bestemme over en så stor pengesum. De likte godt at de kunne bruke mobiltelefonene sine til å foreslå saker, og at de kunne se hva alle andre hadde foreslått, sier Klovning.

– Vi ser også at vi må forbedre mye med verktøyet. Brukergrensesnittet må utvikles bedre, og vi må få ungdommen til å forstå at de kan være med og bidra.

Alt i alt mener hun at testingen absolutt har vært vellykket.

Storhaug ungdomsklubb er fornøyd

Zeynep Bedia Gulcan Katranci er fritidsleder ved Storhaug ungdomsklubb. Hun synes det er kjempekjekt at ungdommen har blitt involvert, og har fått muligheten til å si sin mening.

– Det er de som er framtiden. Når det gjelder klubben er det ungdommen som skal bruke det som er her, og da er det kjempebra at brukeren får en stemme, sier hun til RA.

Testingen er ferdig, og Storhaug ungdomsklubb har bestemt seg for hva pengene skal gå til. I tillegg til filmkvelder og PlayStation, ønsket ungdommene blant annet temakvelder med gratis mat.

– Jeg gleder meg til å iverksette aktivitetene. Kommunen og politikerne har satset på et veldig godt tiltak, sier fritidslederen.

Hun forteller at ungdommene liker tanken bak prosjektet, men synes nettsiden er klønete og vanskelig å finne fram på.

– Dersom de vet at ønskene deres tas på alvor og at de får en tilbakemelding, vet jeg at de kommer til å fortsette å hive inn ønsker, sier Katranci.

Zeynep Bedia Gulcan Katranci er fritidsleder ved Storhaug ungdomsklubb. Hun synes det er kjempekjekt at ungdommen har blitt involvert i testingen, og forteller at de liker tanken bak prosjektet.

Ser til Island

Leder for FNB Stavangers kommunestyregruppe, Frode Myrhol, sier at selv om innbyggerne skal komme med forslag til endringer og har muligheten til å stemme fram de beste forslagene, er det fortsatt opp til politikerne om det er gjennomførbart.

– «Mitt nabolag» er et godt verktøy for både politikere og administrasjonen i kommunen for å få gode ideer, sier han.

– Jeg tror det er viktig for folk at de skal få muligheten til å utvikle sine nærområder selv – de vet best hva som trengs der, fortsetter Myrhol og legger til at FNB ønsker å lytte til folket.

Det er ikke gitt at det er politikerne som sitter på de beste løsningene, og derfor er alle typer innspill kjempeviktige.

—  Frode Myrhol

Forslaget om å inkludere innbyggerne med «Mitt nabolag» ble publisert i FNB sitt valgprogram for perioden 2019–2023. Partiet fikk saken inn i den politiske plattformen som er utformet sammen med de andre samarbeidspartiene rett etter valget. Deretter ble forslaget lagt fram i kommunens handlings- og økonomiplan 2020–2023. Inspirasjonen kommer fra det islandske prosjektet «Better Reykjavik» som er et åpent online-konsultasjonsforum som brukes til å samarbeide med borgere og interessenter om ulike prosjekter.

– Vi vil at folk skal kunne komme med gode ideer. Det er ikke gitt at det er politikerne som sitter på de beste løsningene, og derfor er alle typer innspill kjempeviktige, sier Frode Myrhol.






Mer fra Dagsavisen