Nyheter

Jordbruksjord blir ny industri på Tasta

K2 Eiendom og Norsea Eiendom arbeider med detaljregulering av rundt 44 dekar, dels jordbruksjord, til industri på Tasta

Stavanger — Utvalg for by- og samfunnsutvikling (UBS) har saken til behandling torsdag 20. mai. Den var til behandling også i januar.

Kjartan Alexander Lunde (V) foreslo i den runden å stille krav til at bygningene der det er praktisk mulig skal ha såkalt «grønne» tak, altså tak av torv eller jord og beplantning som bidrar til å samle opp vann under regnskyll, eller solceller, og Venstre fikk støtte fra Ap, MDG, Høyre og Rødt. Frp og FNB stemte mot. Dette kravet er innarbeidet i den nye reguleringen.

Ønsker avklaring for boligeierne

d

I dette møtet ble saken utsatt etter initiativ fra Høyre, og samtlige partier støttet en utsettelse.

– Alle partiene er slik jeg har oppfattet det positive til detaljplanen, men vi ønsker å sikre oss en innløsning for dem som i dag sitter på de fine eiendommene. Risikoen er at hvis vi godkjenner detaljreguleringen uten at huseierne har på plass en avtale, så blir de sittende fast med eiendommer som heller ikke kan selges på vanlig måte. Det er trist at de må flytte, men de har gått og ventet på en avklaring i årevis, og de kommer ikke videre i livene sine før eiendommene blir innløst, sier leder i UBS, Frode Myrhol (FNB).

– Flertallspartiene har nedfelt i den politiske plattformen at det ikke skal bygges ned nye områder med jordbruksjord hvis det ikke er strengt nødvendig. Her bygger dere ned jordbruksjord?

– Industriutbyggingen i dette området er en detaljregulering basert på en tidligere og eksisterende områderegulering, sier Myrhol.

Del av industrireserve

Det er Dusavik Utvikling AS, eid av K2 Eiendom og Norsea Eiendom, som er utbygger. Daglig leder Pål Njærheim i K2 Stavanger opplyser at utbyggerne eier den delen av utbyggingsfeltet som nå brukes som utendørs lager for å avhjelpe Dusavik-basen.

– Når nå detaljreguleringen forhåpentlig går i orden, vil vi gå i gang med å legge til rette for infrastruktur slik at området kan inngå som industriareal. I etterkant må markedet bestemme hvor raskt det kommer utbygging i dette området, sier Njærheim til RA.

For K2 Eiendom og Norsea er problemstillingen den motsatte av huseierne, de ønsker en godkjennelse av detaljreguleringen før de ønsker å løse inn eiendommene.

– Vi er i dialog med eierne av eiendommene, sier Njærheim.

d







Mer fra Dagsavisen