Nyheter

Slik er mulighetene for sommerjobb

Det er ikke for sent å søke sommerjobb ennå, takket være korona.

Til normalt ville Synnøve Schei, leder for markedsavdelingen i Nav Rogaland, anbefalt at man søker sommerjobb allerede i februar, men på grunn av koronapandemien er markedet litt annerledes.

– Det er litt spesielt arbeidsmarkedet i år, på grunn av koronarestriksjoner. Andre år lyser noen bransjer ut sommerjobbstillinger i desember, januar og februar, som da er et greit tidspunkt å søke sommerjobb på. Men, nå merker vi en del optimisme innenfor flere områder, som hotell, restaurant og reiseliv, som har gitt signaler om at de har behov for folk. Det kan både vær kokker, servitører og guider, påpeker Schei til RA.

Det betyr at det trolig vil komme enda flere utlysninger, ettersom det trengs flere folk når ting åpner mer opp fram mot sommeren. Likevel påpeker Schei at bransjen har utlyst en del sommerjobber allerede.

– Så det er ikke for sent å finne seg en sommerjobb?

Nei, det er det ikke. Det finnes sommerjobber på våre sider, arbeidsplassen.no, og på bedriftene sine hjemmesider. Muligheter finnes det absolutt. Et tips er å ha en CV klar, hvor det går fram hva du kan, og hvis du skal sende søknader, pass på å spiss søknaden mot jobben du søker på og arbeidsgiveren du søker hos. Det kan også være lurt å øve litt i forkant av et eventuelt intervju, forklarer Schei.

Synnøve Schei i Nav.

Muligheter i landbruket

En annen bransje Schei mener det er gode sommerjobbmuligheter i, er landbruket.

– Restriksjoner gjør at arbeidsgivere ikke får tak i utenlandsk arbeidskraft, så her finnes det også muligheter for ungdom som kunne tenke seg denne typen jobb. Jeg anbefaler å ta direkte kontakt med gartneri, eller de som driver med matproduksjon, i tillegg til å registrerte CV-en din hos oss på nav.no, forklarer hun.

Nav har allerede en del pågående oppdrag de kan formidle arbeidskraft til, opplyser Schei.

På arbeidsplassen.no er det rundt 26 ledige stillinger om man søker på «sommerjobb» i Rogaland.

– En del av disse jobbene er innen helse og sosial. Der er det også gode muligheter for sommerjobb, påpeker Schei.

Hun anbefaler også å sjekke direkte med arbeidsgivere om det er behov for sommervikarer.

– Et tips er å være åpen for jobbmuligheter litt over alt og kanskje plasser du ikke har tenkt på tidligere. I tillegg må man selvfølgelig sjekke utlyste stillinger, for eksempel ved å høre med bransjer du vet kan ha behov for folk i en midlertidig periode, og ved å bruke hjemmesidene til bedriftene.

Et annet viktig grep man kan ta er å bruke eget nettverk, og gjerne spørre foreldre om hjelp til å bruke deres nettverk.

Schei påpeker at sommerjobb kan være interessant for alle som er uten jobb.

– For folk som er permittert, kan det være en god anledning til å gjøre noe annet, og å få være i jobb mens man venter på at egen arbeidsgiver skal kunne ta deg tilbake. For andre som er arbeidsledige, selv om du i utgangspunktet ønsker fast stilling, kan en sommerjobb være en inngangsport til en jobb, en arbeidsgiver eller til en viktig erfaring fra en bransje som er aktuell å søke andre jobber i. Sommerjobb er noe som er aktuelt for alle som leter etter jobb, men kanskje spesielt viktig for unge, oppsummerer Schei.

Mer fra Dagsavisen