Nyheter

Tiril opprettet insta-kontoen hun selv hadde trengt da hun var yngre

Med instagramkontoen Skeivetendenser ønsker Tiril Myhre Skår (23) fra Sandnes å skape et fellesskap for skeive i Norge.

På kontoen deler hun «skeive memes» – som vil si humoristiske innlegg om det å være skeiv.

– Jeg opprettet denne kontoen fordi jeg ønsket å skape et møtepunkt hvor folk kan kjenne seg igjen, sier Skår.

I tillegg ønsker hun å dele humor i hverdagen.

– Jeg deler mye internhumor som skal appellere til både homofile, lesbiske og transpersoner, på kontoen prøver jeg å få minoriteter til å samles.

Viktig med representasjon

På Skeivetendenser har hun litt over 3000 følgere, i tillegg har hun over 2000 følgere på TikTok, hvor hun også deler lignende innhold.

– Det er helt sykt at så mange gidder å følge med på meg, samtidig som det er veldig gøy at så mange kjenner seg igjen i det jeg poster.

Da hun selv var yngre fant hun ikke noen lignende kontoer.

– Jeg lagte denne kontoen fordi jeg selv kunne trengt en slik konto da jeg gikk på videregående for eksempel, så det er fint å se at det er mer av det nå.

Representasjon og mangfold har blitt en hjertesak for Skår.

– Da jeg var liten var jeg veldig forvirret, fordi jeg så andre som lignet på meg selv, spesielt ikke da jeg var liten.

Skår et filmstudent, og er snart ferdig med sin mastergrad i dokumentarproduksjon. Hun har tidligere lagt kortdokumentaren «Guttejenta» som handler om nettopp dette.

– Hei, jeg heter Tiril, og jeg identifiserer meg selv som jente og lesbisk. Men det har ikke alltid vært sånn, for da jeg var liten var mitt største ønske å bli en gutt, slik starter traileren til «Guttejenta».

I dokumentaren trekker hun fram mangelen på representasjon som en mulig grunn til at hun hadde disse følelsene. Mangelen på representasjon av lesbiske kvinner gjorde at hun ikke visste at det var en mulighet.

– Jeg var jo forelsket i så mange jenter, så da var den eneste forklaringen på at jeg hadde disse følelsene at jeg var gutt, ikke fordi jeg var en jente som likte jenter, for det fantes jo ikke. Det fantes aldri en Disney-film som hadde to jenter som forelsket seg, det var alltid gutt og jente. Gutter var alltid macho og jenter var alltid feminine, så siden jeg ikke passet inn i denne boksen som jente så må jo det bety at var er en gutt, sier hun i dokumentaren.

Stor betydning

Leder i Fri- foreningen for kjønns- og seksualitetsmangfold, Inge Alexander Gjestvang, mener at slike kontoer kan være viktige for mange.

– Det å ha tilgang på andre som ligner deg selv og som snakker om ting du er opptatt av kan definitivt utgjøre en forskjell for de av oss som opplever utenforskap og annerledeshet. Selv om holdningene til skeive har gått i riktig retning de siste årene er det viktig med fortsatt økende grad av synlighet og åpenhet omkring skeives liv og levekår, både i samfunnet og kulturen for øvrig, sier han.

Gjestvang mener at kontoer som Skeivetendenser har en verdi utover det humoristiske.

– Slike kontoer kan bidra til å åpne noen dører som ikke automatisk åpnes andre steder. Det å se noen snakke om temaer som identitet, forelskelse, relasjoner og psykisk helse kan være med på å ufarliggjøre noe mange av oss kanskje opplever som skummelt siden det fortsatt er en vei å gå for den inkluderende seksualitetsundervisningen i skolen.

Inge Alexander Gjestvang er leder i Fri – foreningen for kjønns- og seksualitetsmangfold.

Vil være et forbilde

– Målet med kontoen er å normalisere det å være skeiv, og spesielt for yngre. Om man finner ut at man er skeiv i ung alder er det lett å tenke at det er vanskelig, fordi det ikke er godt nok representert. Så jeg er glad for at det er såpass normalisert på sosiale medier i dag, sier Skår.

Dette er hun glad for at hun kan bidra med.

– Jeg synes det er fint å kunne være et forbilde for yngre, og kunne si at “Hei jeg er skeiv, og det er helt normalt”, legger hun til.

Med Instagramkontoen ønsker Tiril Myhre Skår å vise at ingen er alene.

– Jeg tror det er viktig for folk å ha en møteplass for å forstå at man ikke er alene. Selv om du kanskje går på en skole der du er en av få skeive, kan du se at det er mange skeive i Norge. På den måten skaper det et samhold.











Mer fra Dagsavisen