Nyheter

Forskjellene øker i Stavanger: - All grunn til å slå alarm

Fra 2014 til 2019 økte forskjellene i Stavanger med fire prosentpoeng. SV peker på at utviklingen skjedde på høyresidens vakt. Høyre peker på at totale prosentandelen av fattige barn i Stavanger er lavere enn mye av resten av Norge.

– Dette er veldig alvorlige tall. Det er all grunn til å slå alarm. Hvert tiende barn i Stavanger lever i familier med vedvarende lav inntekt. Det har nesten doblet seg i femårsperioden fra 2014 til 2019, sier Eirik Faret Sakariassen (SV) til RA.

En SBB-rapport publisert 29. mars i år viser at andelen barn ved vedvarende lave husholdningsinntekter har økt jevnt siden 2011, og var 11,7 prosent i 2019 – året før koronapandemien.

Barn med innvandrerbakgrunn utgjør i alt 18 prosent av alle barn, men barn med innvandrerbakgrunn blir stadig mer overrepresentert, og utgjør seks av ti barn i denne kategorien, ifølge SSB. Økingen er størst blant dem med bakgrunn fra Syria. Nesten ni av ti med bakgrunn fra Syria bodde i en lavinntektsfamilie i 2019.

Stavanger øker nest mest

Stavanger kommune er blant kommunene som har hatt størst økning i antall barn i lavinntektsfamilier i perioden 2014–2019. Økningen størst i Fredrikstad og Stavanger, der andelene har økt med henholdsvis 4,4 og 4,0 prosentpoeng. I Stavanger bor hvert tiende barn i en husholdningen som har vedvarende lav inntekt. I Sandnes er andelen like under ti prosent.

Stavanger har nest størst økning etter Fredrikstad i perioden 2014-2019, men oljebyen ligger fortsatt lavere enn flere andre byer totalt.

SV: – Skjedde på høyresidens vakt

Faret Sakariassen i SV påpeker at tallene er fra før koronapandemien, da høyresiden satt i posisjon.

– Økningen skjedde under høyresidens vakt i Stavanger. De greide ikke gjøre noe med den økende fattigdommen. Alle virkemidler ligger ikke hos kommunen, men man kunne gjort mer. Å svikte familier og unger er utilgivelig. Politikken må være til for dem som har aller minst, sier Faret Sakariassen.

Politikken må være til for dem som har aller minst.

—  Eirik Faret Sakariassen.

Til høyresidens forsvar peker SSB-rapporten på at antallet flyktninger som kom til Norge påvirker tallene i negativ retning.

– Flyktninger påvirker, absolutt, men det kommer også an på hvordan man håndterer flyktningsituasjonen. Nasjonale myndigheter har kuttet i språkopplæringen. Det er vanskelig å få jobb dersom man ikke kan norsk godt nok. Jeg håper det er noe som blir rettet opp med ny regjering, sier Faret Sakariassen, som mener det nåværende flertallet i Stavanger har iverksatt tiltak som skal bremse fattigdomsutviklingen.

– Familier på sosialhjelp får beholde barnetrygden, noe Høyre-siden fjernet da de satt i posisjon i denne perioden. Vi har innført gratis SFO og søskenrabatt mellom barnehager og SFO. Før betalte man fullpris. I tillegg har vi innført skolemat på noen skoler. Her har vi et håp om å utvide til flere skoler, sier Faret Sakariassen.

SVs gruppeleder peker også på innføringen av Barnas sommer, som gir gratis ferier til barn i Stavanger.

– Vi vet ennå ikke sluttresultatet av koronapandemien, og hvordan tiltakene vil virke inn. Det vil vise seg, sier Faret Sakariassen.

Høyre: – Lavere enn andre byer

Sissel Knutsen Hegdal, gruppeleder for Høyre i Stavanger, påpeker at byer som Bergen, Kristiansand, Oslo og Drammen ligger over Stavanger på den totale prosentandelen barn som lever i lavinntektsfamilier.

– Vi har også et høyt inntektsnivå i Stavanger, derfor flyttes også grensen for å være fattig høyere, sier Knutsen Hegdal.

Men hun erkjenner den store økningen fra 2014 til 2019.

– Mange flyktninger er en del av forklaringen, men ikke den eneste. Vi hadde også oljeprisfall. Ingen andre byer ble hardere rammet enn Stavanger. I tillegg ser vi den samme utviklingen i hele Europa – de som har det bra får det bedre mens de som ikke har det så bra får det verre, sier Høyre-gruppelederen og fortsetter:

Det viktigste vi kan gjøre er å sørge for at folk får en jobb.

—  Sissel Knutsen Hegdal (H).

– Det viktigste vi kan gjøre er å sørge for at folk får en jobb, som også er en av kjernesakene til Høyre. Spesielt hjemmeværende kvinner er det viktig å nå ut til, men det er også utfordrende på grunn av språk- og kulturbarrierer.

Knutsen Hegdal svarer følgende på kritikken fra Faret Sakariassen:

– Vi iverksatte tiltak for å bremse utviklingen. Vi ga penger til skolen og flere levekårsområder. Administrasjonen identifiserte hvilke områder det skulle satses på slik at man fikk hjelpe de familiene som har behov for det. Blant annet ordnet vi 100 nye friplasser ved kulturskolen.

I motsetning til Eirik Faret Sakariassen mener Sissel Knutsen Hegdal at det forrige flertallet ikke fjernet barnetrygden til familier hvor hovedforsørger mottar sosialhjelp.

– Jeg ser at det nåværende flertallet bruker 30 millioner kroner på gratis SFO, men hvorfor skal man gi gratis SFO til husholdninger som tjener halvannen million. Det er bedre å gå nærmere inn og hjelpe de familiene som virkelig trenger hjelp, kommenterer Knutsen Hegdal.

– Økende ulikheter er en veldig viktig sak. Jeg synes heller at vi skal anerkjenne det og sammen finne gode løsninger, avslutter hun.

---

Dette er saken:

En vanlig måte å definere vedvarende lavinntekt på er å slå sammen husholdningsinntektene gjennom en periode på tre år, og deretter å definere alle dem med en gjennomsnittlig inntekt lavere enn for eksempel 50 prosent eller 60 prosent av mediangjennomsnittet i samme periode, som en lavinntektshusholdning.

Andelen barn med vedvarende lave husholdningsinntekter har økt jevnt siden 2011 og var 11,7 prosent i 2019.

I Stavanger bor hvert tiende barn i en husholdningen som har vedvarende lav inntekt. I Sandnes er andelen like under ti prosent.

Barn med innvandrerbakgrunn blir stadig mer overrepresentert og utgjør 6 av 10 barn i denne kategorien. Størst økning blant dem med bakgrunn fra Syria.

Selv om vi finner den største andelen av barn med lavinntekt blant dem med bakgrunn fra Syria, er det fremdeles barn med bakgrunn fra Somalia som er den største gruppen i antall, med vel 11.000 barn i lavinntektsgruppen i 2019.

Kilde: SSB

---





Mer fra Dagsavisen