Nyheter

Krever at muntlig eksamen avlyses

Elevorganisasjonen Rogaland og AUF Rogaland mener muntlig eksamen bør avlyses.

I februar avlyste regjeringen skriftlig eksamen på grunn av manglende læringsutbytte for elevene. Situasjonen i Norge har ikke blitt noe bedre, mener Hanne Andersen (18), fylkesleder i Elevorganisasjonen, og Christian Hetty (19), fylkesleder i AUF og ungdomskandidat for Rogaland Ap. De krever at regjeringen nå også avlyser muntlig eksamen.

– Både Utdanningsdirektoratet og Barneombudet er bekymret og anbefaler avlysning. Vi krever at regjeringen lytter til faginstansene og elevene og avlyser muntlig eksamen, sier Andersen og Hetty til RA.

Andersen mener gjennomføring av muntlig eksamen vil være urettferdig med tanke på det varierende undervisningstilbudet i landet.

– Det vil også bli en belastning for både elever og lærere som nå trenger å prioritere læring framfor vurdering fram mot sommeren. Korona-kullene har opplevd et mangelfullt tilbud med flere hull i undervisningen, og vi burde heller prioritere å fylle disse hullene enn å presse på med vurderinger etter varierende og ofte ufullstendig undervisning, sier hun.

Fylkeslederen i AUF er bekymret for store forskjeller i resultat ut ifra hvor du bor i landet og i fylket.

– Årets avgangskull har kanskje hatt det mest krevende skoleåret noen gang, og læringsutbyttet har variert veldig ut ifra hvor i landet du bor. At disse resultatene skal brukes til noe så viktig som å avgjøre om man kommer inn på den utdanningen man drømmer om, er grunnleggende urettferdig. De siste årene har forskjellene mellom folk økt. Hvis regjeringen ikke avlyser eksamen nå, bidrar de til å gjøre forskjellene enda større, sier Hetty.

Hetty og Andersen mener at å avlyse muntlig eksamen vil gi avgangselevene mer tid med lærerne til å tette undervisningshull og forberede elevene til videre utdanning. I tillegg vil lærerne få mer tid til å utforme solide standpunktkarakterer.

– Det vil gi elevene og lærerne mulighet å benytte den siste tiden på så god læring som mulig og arbeidet med de viktige standpunktkarakterene. Siste innspurt er alltid krevende og i år enda mer enn før. Vi vet dessverre at mange elever har lidd psykisk under pandemien, og de fortjener at vi stiller opp og gjør byrden så liten som mulig, sier Hetty.

Christian Hetty, fylkesleder i AUF og ungdomskandidat for Rogaland Ap

Læringsutbytte

Både fylkeslederen i AUF og i Elevorganisasjonen beskriver læringsutbyttet for elevene i Rogaland som varierende.

– Hyppig veksling mellom rødt og gult nivå, samt jevnlige smitteutbrudd på skoler rundt om i fylket har gjort undervisningen krevende. Det er lenge siden vi har kunnet si at undervisningen vi får er god og forutsigbar, sier Hanne Andersen, fylkesleder i Elevorganisasjonen.

– Det er nok veldig varierende fra bosted til bosted og etter hvor mye av undervisningen som har foregått digitalt. Ut ifra egen erfaring vet jeg hvor krevende skoledagene har vært med digital undervisning. Det er vanskeligere å få med seg hva som skjer, og lærerne har ikke lenger hatt den samme muligheten til å fange opp de som trenger ekstra hjelp, sier Christian Hetty, fylkesleder i AUF. Han understreker at et viktig prinsipp for eksamen er at det skal være likt over hele landet, noe som ikke vil være mulig med årets situasjon.


Mer fra Dagsavisen