Nyheter

Rogalands svar på Greta Thunberg: – Har medlemmer som jobber i Equinor

– Equinor er som Titanic. Vi er matroser som prøver å få kapteinen til å snu før katastrofen, sier Rogalands svar på Greta Tunberg, Cinta Hondsmerk (19).

Mandag hadde den globale miljøorganisasjonen Extinction Rebellion flere aksjoner mot Equinor i flere byer i Norge. Utenfor hovedinngangen til Equinors hovedkontor på Forus var det to aktivister som møtte opp, Cinta Hondsmerk og Vegard Fjeldberg – kledd som matroser. Fordi aktivistene sammenligner Equinor med Titanic, skipet som ingen trodde kunne synke, men som gjorde likevel.

– Equinor er som Titanic, som styrer oss mot en klimakatastrofe. Vi er matrosene som sier ifra til kapteinen, Equinor, om at vi må stoppe, forteller den lokale talspersonen Cinta Hondsmerk, som i tillegg til megafon og tale også framførte sangen «Equitanic» sammen med Vegard Fjeldberg.

«7 ganger mer enn nok – stans all oljeleting nå» står det på banneret duoen har tatt med seg.

– Vi har allerede funnet sju ganger mer olje enn det er fornuftig å produsere. Nå må vi si stopp for de kommende generasjoner, sier Hondsmerk.

– Vi opplever at det ikke gjøres nok for å hindre klimakatastrofen. Vi har visst om global oppvarming i 30 år. Verden setter varmerekorder. Likevel skjer det lite, sier Fjeldberg.

Rogalands svar på Thunberg

19 år gamle Hondsmerk ble kjent da hun før koronapandemien demonstrerte på torget i Stavanger hver fredag. Hun har blitt kalt Rogalands svar på den svenske klimaaktivisten Greta Thunberg.

– Å få den tittelen er en ære. Det var hun som inspirerte meg til å begynne med dette. Men det er ikke bare jeg som fortjener en slik tittel, det er mange som gjør en god jobb.

For meg er hovedbudskapet at alle kan gjøre noe.

—  Cita Hondsmerk

Hondsmerk er opprinnelig fra Suldal, og er ulønnet aktivist på heltid.

– Jeg får alt jeg trenger av venner og folk som støtter saken. Jeg klarer meg, sier hun.

– Føler du at det nytter?

– For meg er hovedbudskapet at alle kan gjøre noe. Ingen kan redde verden alene, men alle kan finne ut hvordan de selv kan gjøre en forskjell, svarer Hondsmerk.

Hun kommer ikke tilbake til torget i Stavanger med det første. Til høsten skal hun til Oslo for å studere.

Cinta Hondsmerk kalles Rogalands svar på Greta Thunberg.

– Har medlemmer i Equinor

Selv om det bare var to demonstranter utenfor hovedkontoret til Equinor mandag formiddag, lover Hondsmerk at Extinction Rebellion kommer sterkere tilbake.

– I Stavanger er vi ganske nystarta. Det kommer flere aksjoner og vi blir stadig flere medlemmer.

I oljebyen har organisasjonen rundt 100 medlemmer. 10–20 er veldig aktive, ifølge Hondsmerk.

– Er det vanskelig å rekruttere medlemmer i oljehovedstaden Stavanger enn andre byer?

– Man merker at oljebransjen står nærmere folk her, men mange er enige med oss. Faktisk har vi medlemmer som jobber i oljebransje, inkludert Equinor. For dem er det nok litt vanskeligere å stå fram, men de hjelper og bidrar med det de kan, svarer Hondsmerk.

Equinor: – Kutte 40 prosent innen 2030

Informasjonsdirektør i Equinor, Bård Glad Pedersen, synes det er helt greit at det demonstreres mot Equinor.

– Retten til å demonstrere en er en viktig del av ytringsfriheten. Det var aksjoner ved fire av våre kontorsteder. Noen titall personer møtte opp. Det var ingen dramatikk noen steder. De har rett til å gi uttrykk for sitt syn, selv om vi ikke er enige i budskapet deres, sier Pedersen til RA.

– Budskapet deres er å stoppe all letevirksomhet. Det er ikke vi enige i. Så langt i år har vi gjort funn på norsk sokkel som kan produseres med lave utslipp. Det er verdiskaping for Equinor og for Norge, legger han til.

Extinction Rebellion sier de har medlemmer som jobber i Equinor. Det har heller ikke Pedersen problemer med.

– Ansatte har samme retten til å ha ulike synspunkter som alle andre.

Pedersen sier Equinor også er opptatt av klima og miljø.

– Det er vår tids største utfordring. Det krever en enorm omstilling politisk, for forbrukerne og industrien. Equinor har satt tydelige klimamål på kort og lang sikt. Vi skal kutte utslippene med 40 prosent innen 2030. Det er en reduksjon på ti prosent av det norske utslippet. Ambisjonen vår er å være et klimanøytralt selskap i 2050. Det er foregår store endringer i Equinor, men dette krever også store endringer i hele samfunnet, sier Bård Glad Pedersen.


Mer fra Dagsavisen