Nyheter

Byggebransjen mangler folk: - Folk begynner å bli kreative

En bedrift har måttet si nei til 60 henvendelser. Byggebransjen mener vaksinepass kan bedre situasjonen. De frykter at useriøse aktører tar over markedet.

Lav rekruttering gjør at byggebransjen er avhengig av utenlandsk arbeidskraft. Koronapandemien har satt en stopper for det. På grunn av få folk, klarer ikke byggebransjen å ta på seg alle oppdragene som tikker inn.

Nå frykter Jarle Jonassen, leder for Byggmesterforbundet i Rogaland, at privatpersoner som ikke vil vente på terrassen som skal bygges velger useriøse aktører.

Bransjen under ett kunne lett tatt inn 100 personer i Sør-Rogaland uten problemer.

—  Jarle Jonassen, leder Byggmesterforbundet i Rogaland

– 10–15 av våre rundt 45 medlemsbedrifter ønsker flere folk, gjerne oppimot 30 personer med fagbrev. Bransjen under ett kunne lett tatt inn 100 personer i Sør-Rogaland uten problemer, sier Jonassen til RA.

– Takket nei til 60 henvendelser

Han forteller at trykket i bransjen er stort, spesielt de siste par månedene. Folk vil ha byggearbeid gjort i og på hus og hytter, men mange bedrifter må si nei til oppdrag. De har ikke nok ansatte.

– Jeg snakket nettopp med en bemanningsbedrift som har måttet takke nei til 60 henvendelser, sier Jonassen.

Ingen vet hvordan regjeringen vil ta i bruk et eventuelt vaksinepass, men Jonassen mener det kan hjelpe bransjen med å få tilgang til utenlandsk arbeidskraft.

– Vi får se hvordan det blir, men dersom arbeidere kan komme inn i landet uten å sitte i karantene, vil det hjelpe mye og lette på trykket.

I dag får utenlandske arbeidere som har norsk personnummer komme til Norge, men de må på karantenehotell.

– Før kunne arbeiderne kommer med D-nummer, men disse kommer ikke inn i landet nå, sier Jonassen.

Et D-nummer er et midlertidig ID-nummer som du får hvis du har søkt om asyl i Norge, eller har en oppholdstillatelse og skal være i landet i mindre enn seks måneder.

Sliter med rekruttering

Bransjen har slitt med å rekruttere nordmenn i flere år.

– Elektrofag gjør det greit, men spesielt malerfag har slitt lenge, samt mur, betong og tømmer har for liten rekruttering. Her er man helt avhengig av utenlandsk arbeidskraft, forteller Jonassen.

Nylig skrev Nettavisen at Norge er blant de landene hvor desidert flest velger teoretiske fag framfor yrkesfag.

– Dette er en av de store krisene som ikke diskuteres så mye i Utdannings-Norge, sier forsknings- og høyere utdanningsminister, Henrik Asheim (H) til avisen.

Ifølge Asheim vil Norge om få år mangel 90.000 fagarbeidere.

Useriøse aktører

Privatkunder må vente på å gå arbeid gjort. Jonassen frykter at flere kommer til å velge useriøse aktører til å gjøre oppdragene.

– Kundene må vente. Når en ikke har seriøse bedrifter som kan gjøre jobbene som markedet etterspør, så begynner folk å bli kreative. Det er useriøse aktører som lurer folk, får penger på forhånd og ikke dukker opp igjen. Det er også eksempler på jobber som blir dårlig utført og som ikke blir ferdigstilt, forteller Jonassen.

Han ber folk tenke seg om før de velger useriøse aktører eller i verste fall benytter seg av svart arbeid som er forbudt.

– Skriv kontrakt, hent inn referanser handlehvitt.no, som er utviklet av Skatteetaten, er et godt hjelpemiddel.

– Ofte ber useriøse bedrifter om betaling på forhånd. Flere og flere betalinger. Plutselig har du betalt inn for hele jobben, men så får du ikke tak i arbeiderne mer, forklarer Jonassen.

– Det blir mer og mer av dette dersom vi ikke får nok folk, advarer Jarle Jonassen.

NHO Rogaland og Region Stavanger vil ha vaksinepass

RA har tidligere denne uken skrevet om hvorfor Region Stavanger og NHO Rogaland mener en vaksinepass-ordning må på plass.

– NHO mener vi bør se på muligheten for å innføre vaksinepass, slik Danmark har bestemt. Vi mener et slik pass, rett utformet, kan bidra til økt aktivitet i samfunnet og til at flere bedrifter kan redde og skape arbeidsplasser og skatteinntekter til fellesskapet. Målet må være at vaksinepasset gir økt frihet til de med lav risiko og ikke legge nye begrensninger for uvaksinerte, sa regiondirektør i NHO Rogaland, Tone Grindland, til RA.

Regiondirektør i NHO Rogaland, Tone Grindland, er glad for at regjeringen har lagt fram en gjenåpningsplan. – Det er befriende å snakke om en gjenåpningsplan, men vi i NHO er fortsatt håpefulle hva gjelder framdriften, sier hun.

Elisabeth Saupstad, reiselivsdirektør i Region Stavanger, mener også at vaksinepasset må på plass slik at reiselivsnæringen kan planlegge så godt som mulig før sommeren.

– Vi kan ikke vente på at alle skal bli vaksinert i Norge. Det kommer til å ta for lang tid. Det viktigste er å få hjulene i gang. Å ta i bruk vaksinepass gjør at gjenåpningsprosessen kommer i gang raskere. Som igjen gjør at næringene raskere får etterlengta inntekter, sier Saupstad.








Mer fra Dagsavisen