Nyheter

Selger unik B&B: – Vi har fått venner fra hele verden

Huset er 121 år gammel. De siste ti årene har Wenche og Paul Darby, som selv bor i huset, brukt den herskapelige eiendommen som gjestehus. - Klart det er trist å selge, sier ekteparet.

Stavangers unike bed and breakfast, Darby’s Inn i Oscars gate 18 på Vestre Platå, er for salg. Prisantydningen er 15 millioner kroner.

I ti år har ekteparet Wenche og Paul Darby sjarmert gjester som trenger overnatting i oljebyen. På nettstedet Tripadvisor får gjestehuset topp score.

« … Stavanger er en flott by med mange attraksjoner og opplevelser så kan virkelig anbefales som en fin destinasjon for en ferie. Krydderet jeg tenker på er å bo på Darbys in. Et helt unikt sted med stor personlig sjel, og et fantastisk vertskap som tilbyr sitt hjem i engelsk stil som er både gjennomført og unikt».

«Ett opphold her er garantert ett man vil huske med positivt fortegn. Et hus med sjarm, høy kvalitet og et fantastisk vertskap. Frokosten må oppleves, man føler seg godt ivaretatt, ja nesten kongelig, når frokosten serveres …».

Det er mye ros å lese i de 278 anmeldelsene på Tripadvisor. I 2016 ble Darby’s Inn kåret til landets beste B & B.

– Mange kommer igjen

– Vi har hatt mange flotte gjester på besøk. Fra hele verden. Vi har fått mange venner som vi fremdeles holder kontakten med. Mange av dem kommer igjen og igjen, forteller Wenche og Paul Darby når RA er på besøk.

Huset på 518 kvadratmeter er 121 år gammel.

Etter ti år med bed and breakfast, skal ekteparet selge. Det er ikke lett.

– Det blir trist om huset selges. Jeg klarer nesten ikke tenke på det. Men vi trenger ikke selge. Vi holder gjerne på i ti år til, sier Wenche.

Inspirert av England

Sammen med sin engelske ektemann, Paul, kjøpte de det 121 år gamle huset i 2010. Overtakelse var januar 2011. Ideen om å starte bed and breakfast kom etter tiden de bodde i England.

– Der er det så mange flotte, unike, uavhengige bed and breakfast i England. Vi tenkte at det var noe Stavanger trengte.

Mange synes det var rart at Wenche og Paul ville la fremmede bo i huset de selv bodde i.

– Familien var skeptisk, men vi kjørte på. Vi har ikke angret, og sitter igjen med mange gode minner. Vi har aldri opplevd noe negativt, som at noe har blitt stjålet eller ødelagt, sier Wenche.

I løpet av noen måneder ble huset renovert. Mye av den originale innredningen sto igjen da de tok over.

– For oss var det å pusse opp og beholde særpreget i huset, forteller ekteparet.

Man føler seg fort litt kongelig når man får servert frokost.

Familien Darby har bodd flere steder i verden i tillegg til Stavanger, både England, Paris og Singapore. Det preger også huset og interiøret. Historien sitter i veggen i det herskapelige huset.

– Jeg har vært interessert i antikk siden jeg var 18 år. Mye av møblene, senger, bord og stoler er kjøpt overalt i verden, sier Paul, som jobbet i oljebransjen.

– Det har vært et privilegium å bo her, legger engelskmannen til og forteller om historien bak de ulike møblene.

For stort for to personer

Et privilegium å bo der, men Wenche og Paul har voksne barn. Huset på 518 kvadratmeter. Det har 16 rom, ni soverom, sju bad, flere stuer, bibliotek og flere kjøkken. Det er totalt fem B & -rom. Huset blir for stort for to personer.

– Huset har mange muligheter. Det er ikke spesielt viktig for oss at en eventuell kjøper må drive gjestehuset videre, sier Wenche og Paul.

Historien sitter i veggene i huset.

Megler: – Mange muligheter

Eiendomsmegler Erlend Haglund i Privatmegleren Haferkamp & Partnere AS, er spent på reaksjonen i markedet.

– Huset er utrolig flott, selv om det kanskje ikke er helt typisk familiehus. Fantastisk eiendom, i god stand og som ifølge kvadratmeterpris er rimelig. Ser man på antall kvadratmeter får man kanskje det mange ville sagt «mye hus for pengene». Det vekker nok interesse i ett av byens populære strøk, sier Haglund til RA.

Selv om koronapandemien har vært tøff for Darby’s Inn, er det ikke hovedgrunnen til at ekteparet selger. Nå ønsker de å renovere et eldre hus på Tasta. En eiendom de har eid en stund, og som nå skal bli deres nye hjem om gjestehuset blir solgt.

– Vi hadde to piloter fra Houston, USA, som var her flere ganger. En gang jeg var på reise i Houston, tok de meg ut på middag. Det var hyggelig, forteller Paul.

– Vi hadde også en gjest fra Canada. Han insisterte på å grille. Plutselig var det han som var «vert». Han serverte oss en treretters middag – alt fra grillen – og ba oss invitere venner og kjente – og om morgenens kjørte han Paul som skulle på forretningsreise til flyplassen. Mange gode minner. Slike ting vil vi savne, avslutter Wenche.

Gjestehuset har flere rom hvor man kan slappe av.
Darby's Inn har totalt fem rom for gjester.
Paul i gjestehusets bibliotek.



Mer fra Dagsavisen