Nyheter

Stor etterspørsel: Spesielt tre ting har påvirket hyttemarkedet i Ryfylke

Det er flere hytter til salgs i år enn i fjor, og 40 prosent av Ryfylke-hyttene selges over prisantydning.

– Hyttemarkedet nå er veldig positivt. Det er effekten av lav rente, korona og Ryfast. Folk er mer opptatt av det nære, og i tillegg ser de at de ikke kommer seg ut av landet med det første. Ryfast har gjort det enklere å komme seg til og fra Ryfylke, og det spiller veldig positivt inn, sier Laila Neverdahl, administrerende direktør i Eiendomsmegler1 SR-Bank.

– Ryfylke har alltid vært ettertraktet og interessant, men nå i mye høyere grad enn før. Det er en interesseøkning som er ganske formidabel, legger hun til.

Hun forteller at kvadratmeterprisen på hytter er på vei opp og at omløpshastigheten går ned.

– 2020 ble et rekordår i antall solgte boliger. Forskjellen nå er at også prisene øker. Det signaliserer at det er mangel på hytter og at det er press på de eiendommene som er. En del nybyggprosjekter stoppet opp på grunn av korona, men nå virker det som om det er i ferd med å snu. Nå kommer det forhåpentligvis mer nybygg som gjør at det løsner litt, sier Neverdahl.

Hun sier Eiendomsmegler1 merket «koronaeffekten» allerede i mai i fjor, og at det bare har fortsatt siden da.

– I mars og april var markedet dødt, men fra mai innså mange hva dette innebar og interessen for fritidsboliger økte. Sommeren ble rekordgod, og utviklingen fortsatte utover høsten med tilsvarende godt marked, sier Neverdahl og forklarer:

– Når vi over tid formidler et høyt antall boliger, altså at etterspørselen er større enn tilbudet, vil det resultere i en prisøkning. Det har vi sett tydelig denne våren og vi forventer at dette fortsetter utover året. Faktorer som påvirker markedet er først og fremst rentenivå, men koronautviklingen vil også ha betydning, legger hun til.

Merker Ryfast-effekten

Det er også Terje Krumsvik enig i. Han er eiendomsmegler og avdelingsleder ved Eiendomsmegler1 Ryfylke, og har 20 års erfaring fra området. Han tror den lave renten gjør at mange halverer feriebudsjettet og heller bruker de resterende kronene på renten.

– Det hadde ikke vært det samme hvis renten hadde vært fem prosent. Det er jo korona som har gjort at den har gått ned, så indirekte er det også en koronaeffekt, sier han.

Krumsvik sier visningene gir en god indikator på hvorfor folk velger Ryfylke.

– Mange sier at de begynte å lete etter en hytte i Ryfylke etter at Ryfast åpnet. Tilgjengelighet er viktig når du skal kjøpe hytte, og nå er Ryfylke koblet sammen med Stavanger og Nord-Jæren på en helt annen måte enn før, sier Krumsvik til RA.

– Og det merker dere godt?

– Vi må vel si vi merker det enormt godt. Mange brukte fjoråret til å gå på tur i Ryfylke og har virkelig fått øynene opp for stedet. Her finner de nye turer hver gang de kommer, og det er nok også en del av koronaeffekten, sier han.

En soleklar hyttevinner

Vinterhyttesesongen ble nylig avsluttet, og nå er sommerhyttesesongen i full gang. Når det gjelder hvilke hytter som er mest populære sier Krumsvik at det er en klar vinner.

– De mest populære hyttene er de som har vei, vann, avløp og internett. Alle fasiliteter. Da er det ikke lenger en hytte, men en bolig nummer to som man bruker hele året, sier han.

– Spesielt nå med hjemmekontor er det det folk vil ha. De vil ha et hyttekontor med vannklosett og varmekabler, legger han til.

Krumsvik sier det generelt er nye, store og godt utstyrte hytter i hyttefelt som er mest populært. Blant vinterhyttene har Fjellbergskardet i Suldal vært populært, mens blant sommerhyttene er det beliggenhet nær sjøen som gjelder.

– Har du alle fasiliteter og ligger i første rekke mot sjøen på Idse eller Randøy, så er det utvilsomt de hyttene som er mest populære og som går høyest i pris, sier han.

Men det er ikke bare det folk vil ha. Mange vil også fortsatt ha en hytte uten varmekabler og vannklosett, men når det er færre fasiliteter er beliggenheten desto viktigere, ifølge Krumsvik.

– Den første sommerhytta jeg solgte i år hadde en prisantydning på 3,9 millioner og ble solgt for 5,1 millioner. Sånne ting har vi aldri sett før. For å komme opp i fem millioner må hytta vanligvis ha naust, brygge og molo, men dette var bare en flott hytte med flott beliggenhet. Og da betaler folk det det koster, sier Krumsvik.

I fjor på denne tiden var det cirka 40 hytter ute på markedet i Ryfylke. Nå er det rundt 60. I samme periode, rett etter nedstengingen av Norge, hadde Ryfylke-hytter over 300 dagers omløpshastighet, altså dager før boligen ble solgt. I år er den tiden redusert til 81 dager. Videre forteller Krumsvik at cirka 40 prosent av hyttene selges over prisantydning i dag, mot for 10 prosent på samme tid i fjor.

Antall hytter i omløp pleier normalt sett ikke svinge så mye, men Krumsvik mener det er korona, rente og Ryfast som spiller inn.

– Det er en helt tydelig bevegelse. Mange vil ha fritidseiendom relativt nære der de bor, og markedet er bedre enn på lenge. Så nå er det kjekt å være eiendomsmegler i Ryfylke, sier Krumsvik.

Mer fra Dagsavisen