Nyheter

Tvedt i NFU: – Dette må tas på største alvor

NFUs forbundsleder krever at Stavanger-politikerne tar tak i et svakere avlastningstilbud.

Stavanger — Brukerundersøkelsen som viser at foreldre og andre pårørende opplever et dårligere tilbud for personer i avlastningshjem enn tidligere, får forbundsleder i Norsk Forbund for Utviklingshemmede (NFU), Tom Tvedt, til å minne om politikernes ansvar.

– Stavanger kommunes undersøkelse gir selv svarene, og politikerne må ta dette på største alvor, sier Tvedt.

– Ta lærdom

RA har lagt fram tallene fra undersøkelsen til forbundslederen.

– Politikerne må få saken på sitt bord, og gå nøyere inn i stoffet, for å ta lærdom. Ta de pårørende på alvor, og ta de med på avgjørelsene. De funksjonshemmede skal ha de rettighetene og de tjenestene de har krav på etter lovverket, og det tror jeg ikke politikerne i Stavanger er uenige i, sier Tvedt, som selv tidligere både har vært fylkesordfører og ordfører i Randaberg.

– Kommer aller dårligst ut

Tvedt peker på at funksjonshemmede er spesielt sårbare i en pandemi.

– Gruppen jeg representerer er de som er kommet aller dårligst ut under pandemien. Over natten forsvant omsorgstilbudet til barn og hjemmeboende med funksjonsnedsettelse. Pårørende måtte utøve omsorgstjenestens oppgaver. Besøksforbud ble innført i omsorgsboliger uten hjemmel i lovverket. Dag- og fritidstilbud forsvant samtidig. Det eneste som var igjen, var tomhet og ensomhet. Mange er isolert, mange mangler språk og har vanskelig for å forstå hva en pandemi er, og hvorfor de ikke for eksempel lenger kan få en klem, sier Tvedt.

Han peker på at pårørende gir spesielt lav score til de ansattes kompetanse (60 av 100 poeng).

– Ansatte gjør så godt de kan, men det vi vet er at generelt er dette et område der kompetansen er spesielt lav. Det står ikke på evnen og viljen hos de ansatte, men det er et spørsmål om prioritering. De må tilbys kurs og oppdatering for å heve kompetansen. Dette er et arbeidsgiveransvar, og det trengs penger, sier Tvedt.






Mer fra Dagsavisen