Nyheter

Reagerer på Venstres sykelønnskutt

Hadia Tajik (Ap) refser forslaget til kutt i sykelønn, som ble vedtatt på Venstres landsmøte i helgen.

På Venstres landsmøte ble det klart at de går for å kutte i sykelønnsordningen i deres stortingsprogram.

«Norge har verdens mest sjenerøse sykelønnsordning og verdens høyeste sykefravær. Derfor vil vi se på muligheter for en moderat egenandel i sykelønnsordningen,» heter det nå i Venstres stortingsprogram.

Det får nestleder i Arbeiderpartiet, Hadia Tajik, til å reagere.

– Det er helt utrolig at dette er saken Venstre vil løfte inn i valgkampen. Det er urettferdig i vanlige tider, men ekstra ille under en pandemi, sier Tajik til RA.

Hun påpeker at om det er noe man har lært etter ett år med pandemi, er at det er lurt å holde seg hjemme når man er syk.

– De som har de laveste lønningene har ofte få muligheter til å jobbe hjemmefra. Det er de som taper mest på forslaget, sier Tajik, som er førstekandidat på Rogaland Aps stortingsliste.

Hun mener forslaget fra Venstre føyer seg inn i et mønster der de borgerlige partiene stadig gir til de som har mest fra før og kutter til de som har minst.

– På toppen av alt skal vanlige folk ta regningen selv når de er syke, sier hun.

– Hvilke konsekvenser vil kutt i sykelønnen ha?

Folk blir ikke friskere av å få mindre penger. Det betyr bare at de får mindre penger. Det påfører mer stress og mer bekymring i en periode man er syk. Da må man bekymre seg over hvordan man skal få endene til å møtes. Sånn burde det ikke være. Hele poenget med å ha et velferdssamfunn er å stille opp for folk som er i en vanskelig situasjon. Sykepengeordningen er en viktig ordning i så måte, det har det siste året vist.

Hun mener forslaget fra Venstre sender et dårlig signal til helt vanlige lønnsmottakere.

– Venstre, sammen med de andre høyrepartiene, har vedtatt at det er greit for eierne av bedrifter å ta imot krisestøtte og ta store utbytter, mens vanlige arbeidsfolk skal oppleve at det blir kutt i sykelønnen. Det er sosial urettferdig.

Tajik er tydelig på at det er helt uaktuelt for Arbeiderpartiet å kutte i sykelønnen.

– Vi vil heller utrede litt lenger sykeperiode enn i dag i tilfeller der det er gode muligheter for folk til å komme seg tilbake til opprinnelig arbeidsgiver, da kan man trenge en lengre og mer fleksibel sykepengeordning enn den vi har i dag. Vi har også lyst til å innføre en prøveordning hvor man kan gjøre om sykepengeordningen til en tidskonto, hvor man kan være gradert syk lenger. For eksempel at man jobber 50 prosent over en lengre periode. En del kan nok trenge det, og det kan være helsebringende å ha en liten stillingsprosent knyttet til den arbeidsplassen man har.

Venstre: – En minimal avkorting

– I 2019 kom en SSB-rapport som slo fast at Norge siden årtusenskiftet har hatt et betydelig høyere sykefravær enn sammenlignbare land. Dobbelt så høyt som i de skandinaviske landene og tre ganger høyere enn i Storbritannia. Forskning viser at en moderat avkorting for de aller første dagene man er syk vil redusere sykefraværet. Venstre mener derfor det er ansvarlig å undersøke om vi bør lære av våre skandinaviske naboland her, sier Jan Erik Søndeland, leder for Venstres kommunestyregruppe.

Han reagerer på at Tajik mener at de borgerlige partiene stadig gir til de som har mest fra før og kutter til de som har minst, og at hun påpeker at på toppen av alt skal vanlige folk ta regningen selv når de er syke.

– Det er trist hvordan nestlederen i Ap forsøker å villede folk om regjeringens politikk. Regjeringen har gitt noen få skattelettelser til næringslivet og gründere, men vi har samtidig økt barnetrygden, innført gratis barnehage og SFO for lavinntektsfamilier, økt studiestøtten, og styrket en rekke andre sosiale ordninger. Det er også feil at folk skal ta hele regningen for å være syke. Det er snakk om å vurdere en minimal avkorting kun de aller første dagene. Tajik støyer og kriger mot en alternativ virkelighet som ikke finnes, sier Søndeland.

Han påpeker også at kutt i sykelønnen ikke skal innføres under pandemien.

– Venstre har vedtatt et omfattende program, men hvor det er rusreform, skole, miljø og nye arbeidsplasser som skal prioriteres. Etter valget skal det forhandles med regjeringspartiene og da vil Venstre prioritere gjennomføring av rusreformen, en bedre skole, et bedre kollektivtilbud og nye grønne arbeidsplasser. Dette vil komme før Venstre vil prioritere å gjøre forsøk med disse marginale justeringene i sykelønnsordningen.



Mer fra Dagsavisen