Nyheter

SUS: – Lokale tiltak har vært nyttige

Stavanger universitetssjukehus har flere innlagte pasienter med påvist korona, og smittevernoverlegen venter at behovet for behandling av sykdommen vil fortsette i ukene som kommer. Om de lokale smitteverntiltakene bør endres eller ei vil han ikke si noe om.

– Per i dag har vi 15 pasienter innlagt med korona på SUS. Seks av disse ligger på intensivavdelingen, og fem av dem på respirator. Vi har hatt mellom to og fire nye innleggelser per døgn, og skriver ut flere pasienter med relativt korte opphold og som ikke har behov for intensivbehandling, sier smittevernoverlege Lars Kåre Kleppe på en presseorientering torsdag.

Sammen med klinikksjef Geir Lende og avdelingsoverlege ved intensiv, Kristian Strand, ga han en statusoppdatering knyttet til covid-19.

Kleppe opplyser at smittesituasjonen i området har stabilisert seg på et nivå med mellom 30 og 40 tilfeller per døgn, og han mener at de har sett en begynnende reduksjon i antall smittetilfeller de siste dagene.

– Det er kontroll på de aller fleste smitteveiene og andelen av ukjent smitte er på vei ned. Kommunene jobber veldig godt med smittesporingen – finner nærkontakter og får satt dem i karantene. Mange av dem som tester positivt er i karantene allerede, sier Kleppe.

– Det gir grunn til optimisme, og tiltakene som er igangsatt har vært nyttige for å få god kontroll på smitten.

Tiltakene som er igangsatt har vært nyttige for å få god kontroll på smitten.

—  Lars Kåre Kleppe

R-tallet på Nord-Jæren er på vei ned. Kleppe vet at det er tøft for dem som skal beslutte tiltakene og avgjøre hva som skal gjøres videre, men mener tiltakene som er innført har vært effektfulle. Ordførerne på Nord-Jæren har innført strengere lokale tiltak som varer til og med tirsdag 27. april. Fredag skal de på nytt møtes og diskutere videre tiltak for regionen. Smittevernoverlegen forstår at de har mange hensyn å ta, men han tror det er nyttig for alle at det er så lite smitte på Nord-Jæren som mulig.

– Kommunelegene gir ordførerne rådene direkte, men vi er i god dialog med dem. Vi føler at alle har samme oppfatning av situasjonen, og vi velger å stole på at det de gjør er riktig og klokt, sier Kleppe til RA.

– Det er riktig at det er tiltak, og vi støtter det som har blitt gjort så langt. De neste dagene vil være avgjørende, legger han til.

– Vi har hatt strengere tiltak her enn på landsbasis. Vil du råde ordførerne til å fortsette med dette?

– Vi ser at situasjonen har stabilisert seg, men det er likevel høye smittetall. At det fortsatt er såpass høyt gjør at faren for ny økning er til stede, og vi kan dermed ikke slappe av ennå, sier Kleppe.

Venter behov for flere innleggelser

På SUS har de hatt et nytt tilfelle av smitte blant en ansatt, men det har ikke ført til videre smitte. Fem ansatte og fem pasienter er satt i karantene, og Kleppe forsikrer om at smittetilfellet ikke fører til videre konsekvenser for driften i avdelingen. At det derimot per i dag er 15 personer innlagt på sykehuset synes å være et høyt antall.

– På det meste har SUS hatt 17 eller 18 pasienter innlagt, så vi ligger høyt. I nasjonal målestokk har vi alltid ligget lavere enn de store sykehusene på Østlandet, men nå nærmer vi oss de områdene som har hatt mye smitte over lang tid, sier Kleppe.

– Vi opplever at antall innleggelser blir høyere etter at smittetoppen er over i samfunnet. Det tar tid før folk smittes og blir syke, og det går omtrent én uke fra man blir syk til mange trenger å bli innlagt. Derfor vil vår kurve ligge litt etter kurven i samfunnet, og vi venter at det fortsatt vil være behov for innleggelser og behandling av flere pasienter i ukene som kommer.

Avdelingsoverlege ved intensiv, Kristian Strand, forteller at intensivavdelingen har strukket kapasitet. Det har blitt tatt ned aktivitet ved sykehuset, og overført ressurser med spesialkompetanse fra andre avdelinger.

Strukket arbeidskapasitet

Avdelingsoverlege ved intensiv, Kristian Strand, opplyser at SUS har den siste perioden hatt sju pasienter på respirator. Én av disse, en pasient i 70-årene, døde onsdag.

– I dag har vi fem pasienter på respirator og seks på intensivavdelingen, sier Strand.

– Koronapasientene våre har hatt et aldersspenn fra 30- til 70-årene. Mange andre steder det vært snakk om at de ser yngre pasienter i denne runden – vi har ikke hatt så store tall hos oss foreløpig at vi har sett den effekten. Inntrykket mitt er at sykdommen rammer vilkårlig.

Strand sier at pasientene som behandles på norske intensivavdelinger ikke er blant de skjøreste i befolkningen.

– Det er viktig å huske på at dette er pasienter som har mulighet for å leve i flere år – med god livskvalitet, hvis de overlever denne akutte sykdommen. Vi vet at sannsynligheten for å overleve en intensivbehandling synker drastisk med årene, sier Strand og legger til at faktorer som underliggende sykdommer spiller inn.

Arbeidskapasiteten på intensivavdelingen på SUS er strukket, og Kristian Strand sier at det er blitt tatt ned aktivitet ved sykehuset, og overført ressurser med spesialkompetanse fra andre avdelinger.





Mer fra Dagsavisen