Nyheter

Veronica Simonè Fjeld viser fingeren til kroppspress

Veronica Simonè Fjeld som blant annet er TV vest-profil, influenser og nå også forfatter er en av flere som de siste årene har tatt kampen mot kroppspress.

– Det startet ja jeg skulle lage «Yummymummy», en serie om mammakroppen for TV Vest for sju år siden. Da var alle veldig opptatt av at magen skulle være flat, og at man skulle være i toppform etter fødsel. Jeg hang meg veldig opp i hvorfor mor sitt utseende skulle ha så veldig mye å si, sier Fjeld.

Hun legger til at engasjementet etter hvert utviklet seg til å være et mer generelt engasjement for press både i sosiale medier og hverdagen ellers.

– Nå er jeg engasjert i alt fra presset om at damer skal farge håret når det blir grått, til injeksjonene og operasjonene som har blitt mer populære å vise fram i sosiale medier de siste årene.

I helgen lanserte hun gensere med påskrevet «Fuck Kroppspress» i neongul tråd.

– Dette er en idé jeg har hatt en stund, og nå nærmer det seg jo sommer og mer lettkledde bilder, så da var dette et fint tidspunkt å få det ut på.

Samtaleåpner

Genserne har fått god respons, og ble så å si helt utsolgt på bare tre timer.

– Jeg tar jo ikke inn store partier, men det er uansett nok til at det viser at folk er mer bevisste på dette med kroppspress, og ønsker å være en motvekt.

Hun mener genseren kan være en fin måte å vise at man står opp mot kroppspress.

– Jeg har jo fått en stemme som jeg bruker aktivt mot kroppspress, men for dem som ikke er så aktive på sosiale medier kan det være kult å vise hva man står for med den genseren. Vi blir et slags kollektiv mot noe som er på vei i feil retning.

Det var da hun gjorde research til «Yummymummy» hun forsto hvor stort omfanget av kroppspress var, og er.

– Da så jeg hvor mye vi blir påvirket av sosiale medier, sammenlignet med før. Jeg ser stor forskjell på meg som voksen og mitt eget barn. Hun får utallige beskjeder underbevisst om hvordan hun skal se ut, og det er noe vi må lære oss å håndtere.

Hun håper at genseren kan åpne opp for en samtale rundt nettopp dét.

– Vi må lære oss å forstå at det vi ser på sosiale medier ikke er virkeligheten, så føkk kroppspress. Vi må ha mer forståelse for at det er det utenfor mobilen som er ekte.

Det er ikke bare statement-gensere hun har laget, hun har også en instagramkonto, et soloshow og en bok som blant annet tar opp kroppspress.

– Kroppspress har blitt en kampsak for meg, og jeg ser at det har utgjort en forskjell. Jeg har fått tilbakemeldinger fra personer som har sagt at de skal gå ut i kjole, eller bade på stranda i bikini for første gang uten å tenke ut over hvordan de ser ut. Så det betyr jo at det jeg gjør betyr noe for andre.

Positiv endring

Kroppspress og generelt utseendepress spesielt på sosiale medier er temaer som har vært mye snakket om de siste årene, og har blant annet vært tema på NRKs Debatten flere ganger, både i 2018, 2019 og 2020. I tillegg er det et tema som er gjenganger på flere influencere sine sosiale medier-profiler. Fjeld har sett at det har utgjort en forskjell.

– Jeg merker at det er en endring, og at det er et større mangfold i dag enn det var for fem år siden. At influencere viser fram sine slanke mager er ikke noe problem så lenge det blir vist en motvekt til det også, så mangfold er kjempebra.

Men selv om hun har merket en positiv utvikling, mener hun at det fortsatt er viktig å ha en mer kritisk holdning til det som skjer på mobilen.

– Her må foreldregenerasjonen bli bedre, og bli mer bevisst på hva som skjer på mobilen til barna, og lære dem hvordan de skal håndtere presset de blir utsatt for.

Forbilde

At Fjelds engasjement mot kroppspress har vært viktig, vises også på magasinet Altså sin kampanje «100 under 100». Gjennom kampanjen laget magasinet en liste over 100 inspirerende kvinner.

– Det er veldig stas, så du hvem som var på lista eller? Gro Harlem Brundtland! Jeg blir nesten starstruck bare av å være på samme liste som henne. Av omtrent 2,5 million damer får jeg være på en liste med 100, det synes jeg er veldig stort.

Et av kriteriene for å havne på listen var å være en person som andre kan se opp til.

– Det er viktig for meg å være et bra forbilde. Nå har jeg fått en stemme som appellerer til yngre, og da er det viktig å ta det på alvor, legger hun til.

Nyeste fra Dagsavisen.no: