Nyheter

Kritiserer politiet etter rånetreff

Lørdag kveld kolliderte to biler under biltreffet ved flymuseet på Sola. En nabo ringte to ganger og advarte politiet før kollisjonen skjedde, men politiet hadde ikke kapasitet.

– Jeg er litt sjokkert over responsen jeg fikk av politiet, forteller en nabo til Flyhistorisk museum på Sola som RA har snakket med.

Naboen, som ikke ønsker å stille opp med navn og bilde i avisen, reagerer på at politiet ikke kom da han to ganger meldte om farlig kjøring ved museet lørdag kveld.

I helgen var det samlet bilinteresserte ved flymuseet både fredag og lørdag kveld.

Advarte politiet to ganger

RA har fått tilgang til anropsloggen til naboen. Første gang han ringte politiet var klokken 21.37.

– Jeg sa til politimannen at det var mye folk og villmannskjøring på stedet. Jeg fikk inntrykk av at politimannen jeg snakket med ikke synes det hørtes viktig nok til å komme. Han sa også at politiet ikke hadde kapasitet, og at politiet hadde andre ting å prioritere. Deretter la han nærmest på, forteller naboen.

Naboen sto og observerte videre hva som foregikk utenfor museet. Råkjøringen ble villere, så han ringe politiet igjen, klokken 22.00.

Jeg fortalte at situasjonen eskalerte og at politiet måtte stoppe dette før det gikk galt.

—  Nabo til biltreffet på Sola

– Jeg fortalte at situasjonen eskalerte og at politiet måtte stoppe dette gikk galt. Igjen fikk jeg samme beskjed om at politiet ikke hadde kapasitet. Bilene spant rundt i sirkler. Det sto folk og så på.

Klokken 22.17 ringte han politiet for tredje gang. Da hadde to biler kollidert.

– Da var lyden en annen. Nesten før jeg var ferdig med samtalen så og hørte jeg blålysene og sirene. Da kom politiet kjapt, men jeg reagerer på at de ikke kom tidligere. Denne ulykken kunne politiet ha unngått, sier naboen.

To biler involvert

Sør-Vest politidistrikt omtaler hendelser som skjer i politidistriktet på Twitter. Kollisjonen ble omtalt lørdag kveld. Her skriver politiet at det kom melding om en kollisjon mellom to biler klokken 22.23. Ifølge politiet ble én person ble kjørt til legevakt for sjekk. Ifølge loggen kontrollerte politiet også flere biler på stedet. Ett førerkort ble beslaglagt. Det tilhørte en mann i 20-årene, som ble anmeldt.

Biler spant rundt på området utenfor flymuseet på Sola lørdag kveld.

Slik svarer politiet

RA har vært i kontakt med leder for operasjonssentralen, Tor Helge Stavik, som blant annet har fått spørsmål om hvorfor politiet valgte å ikke prioritere bekymringsmeldingene, og hva annet som skjedde i politidistriktet på samme tid som gjorde at politiet ikke hadde tid til å komme. Stavik har svar på e-post.

Dette ble ikke prioritert lørdag på grunn av andre ressurskrevende oppdrag.

—  Tor Helge Stavik, leder for operasjonssentralen i Sør-Vest politidistrikt.

– Politiet må alltid prioritere mellom meldinger og hendelser vi mottar informasjon om. Fredag hadde vi mulighet til å sende ut en patrulje for å sjekke og kontrollere. Dette ble ikke prioritert på lørdag, på grunn av andre ressurskrevende oppdrag. Prioriteringen er alltid liv og helse først. Deretter alvorlig kriminalitet. Biltreffet ble ikke prioritert lørdagskvelden på grunn av andre prioriterte oppdrag, vurdert sammen med hendelser og det politiet erfarte fra fredagskvelden. Operasjonsleder hadde planlagt å sende ut mannskaper som kom på vakt på kvelden, forklarer Stavik.

Var til stede fredag

Politiet var fysisk til stede fredag kveld mellom klokken 19.00-19.30 og noe senere samme kveld. Folk oppførte seg fint, og folk holdt seg stort sett i bilene sine, skriver Stavik.

– Politiets tilstedeværelse har en dempende effekt på bilkjøringen. Dette kunne selvfølgelig bidratt til at trafikkulykken ikke hadde skjedd, men at ulykken skjedde er et resultat av sjåførenes kjøreatferd, understreker Stavik.

Han sier politiet ikke kan sende patruljer til alt som ringes inn.

– Politiet gjør en vurdering og prioriterer oppdrag knyttet til for eksempel både biltreff og festing på lik linje med andre oppdrag, alt etter hvilken informasjon son ligger i saken, sier Stavik.

En person ble sendt til legevakten for sjekk etter kollisjonen ved flymuseet lørdag kveld. En mann i 20-årene fikk førerkortet beslaglagt, ifølge politiet.

Smittefare?

RA har også spurt om politiet burde oppløst biltreffet på grunn av smittefaren. Det var ingen offisiell arrangør av treffet.

– Vi må skille mellom hva som er anbefalinger, som å holde avstand, og hva som er regler, som å overholde karantene- eller isolasjonsplikt. Politiet får mange telefoner fra folk som har sett mange folk samlet på ett sted. Vi må vurdere hver enkelt henvendelse. Ofte kan det være overdrevet. Har noen for eksempel sett mange ungdommer samlet, kan det dreie seg om en halv skoleklasse som er på tur. Hvis de er i kohort, er ikke det fravik fra anbefalingene. Folk i samme bil under biltreffet opplyste til politiet at de var fra samme kohort, svarer Stavik.

– Vi må skille mellom hva som er anbefalinger, som å holde avstand, og hva som er regler, som å overholde karantene- eller isolasjonsplikt, sier Stavik.

– Det kan i enkelte tilfeller framstå uklart hvor grensen går for hva som er lov. Uklarheten blir forsterket av at noe aktivitet er forbudt og noe aktivitet er i strid med anbefalinger, samtidig som begge tilfeller tidvis omtales som «ikke lov» i mediene, sier Stavik.


Mer fra Dagsavisen