Nyheter

Støtter ikke flyfag i Trøndelag

Rogaland fylkeskommune er bekymret for at et nytt videregåendetilbud i Trøndelag vil gå ut over tilbudet ved Sola VGS.

I Norge kan videregåendeelever fra hele landet søke seg inn på flyfag i fire fylker. Rogaland er ett av fylkene, med dette tilbudet på Sola videregående skole. Nå ønsker Trøndelag fylkeskommune også å opprette et flyfag-tilbud, men Kunnskapsdepartementet krever at alle landets fylkeskommuner må støtte Trøndelag sin søknad om etablering av ny landslinje for flyfag for at Utdanningsdirektoratet (Udir) skal vurdere søknaden.

Vegard Iversen er fylkesdirektør for utdanning i Trøndelag fylkeskommune, og forklarer at de har søkt om å etablere et flyfag-tilbud i Trøndelag fordi Forsvaret selv ønsker et tilbud ved Ørland hovedflystasjon.

– Forsvaret begrunner dette med at de har svært stort behov for framtidig arbeidskraft, utover det som tilbys i dag, sier Iversen til RA.

I søknaden til Trøndelag fylkeskommune påpekes det at det er et stort dokumentert kompetansebehov, og et stort framtidig behov for flyteknikere i Norge.

Ikke nok læreplasser

Fylkesutvalget i Rogaland skal behandle saken 20. april, og dersom fylkesrådmannens innstilling blir vedtatt, kommer ikke Rogaland fylkeskommune til å støtte Trøndelag fylkeskommune sin søknad om landslinjeplasser innen flyfag.

Saken er ikke behandlet av Yrkesopplæringsnemnda eller opplæringsutvalget, men er lagt fram direkte for fylkesutvalget å ta stilling til.

– Det er avgjørende at det er samsvar mellom antall skoleplasser på flyfag og tilgjengelige læreplasser i bransjen. Får man et utdanningstilbud der elevene ikke får læreplass, vil dette være svært negativt for dem som har startet på utdanningen og i neste omgang påvirke framtidig motivasjon for å søke på flyfag, sier Solveig Ege Tengesdal (KrF), leder for opplæringsutvalget i Rogaland fylkeskommune til RA.

I en rapport fra Sopra Steria kommer det fram at «ut fra nasjonalt, estimert behov for lærekandidater synes det å være nokså klart at det vil bli en overproduksjon av lærekandidater i markedet potensielt fra og med 2024 dersom det opprettes en ny flyfaglinje i Trøndelag i kombinasjon med at elevkapasiteten ved dagens flyfaglinjer opprettholdes.»

I rapporten skisseres det en mulighet for å redusere den samlede elevkapasiteten og omfordele dagens kapasitet mellom flyfaglinjene. Fylkesrådmannen i Rogaland er bekymret for at dette vil få store konsekvenser for tilbudet på Sola VGS.

– Reduseres antall elever, vil også lærerkrefter måtte reduseres. Et redusert antall elever vil ikke være økonomisk bærekraftig siden skolen får statsstøtte pr. elev, skriver fylkesrådmannen i sin innstilling, og påpeker at dette kan føre til at det eksisterende tilbudet ved Sola VGS blir nedlagt.

– Økt samarbeid

Selv om rapporten viser at det i framtiden vil bli en overproduksjon av lærekandidater dersom det blir opprettet et nytt tilbud i Trøndelag, er det også dokumentert at luftforsvarsstaben har rekrutteringsutfordringer for flyteknisk kompetanse nå.

Leder for opplæringsutvalget i Rogaland fylkeskommune, Solveig Ege Tengesdal, tror denne utfordringen kan løses ved å styrke samarbeidet med de skolene og fylkene som tilbyr flyfag i dag.

– Samarbeid om markedsføring vil være et viktig tiltak for å øke rekrutteringen. Forsvaret har høye krav til sine lærlinger, både når det gjelder faglig nivå og fysiske krav. Positiv markedsføring for å øke flyfagutdanningens attraktivitet kan bidra til Forsvarets ønske om få godt kvalifiserte lærlinger, sier Ege Tengesdal.

Hun viser også til at NHO Luftfart, som har bred støtte i mange av bedriftene i bransjen, anbefaler å styrke de eksisterende landslinjene innen flyfag, framfor å opprette en ny landslinje i Trøndelag.

Viktig tilbud

Ege Tengesdal forklarer at det er svært viktig for Rogaland å ha et flyfag-tilbud ved Sola VGS.

– Vi har nærhet til svært mange aktører i bransjen, både private og offentlige, som er avhengige av et kvalitativt godt tilbud, sier hun.

– Dersom en restrukturering av eksisterende tilbud ved skolene som i dag har landslinje for flyfag innebærer en reduksjon i antall elevplasser, vil det ikke være forenlig med å opprettholde tilbudet ved flere av de skolene som tilbyr flyfag i dag. Sola VGS har for eksempel 36 elevplasser på Vg2 og 36 elevplasser på Vg3, og på grunn av kompleksiteten i modulene elevene skal undervises i er så stor, trenger skolen en viss størrelse på lærerstaben for å kunne dekke alle fagområdene.


Mer fra Dagsavisen