Nyheter

Ensomme eldre får spise billig på restaurant sammen med andre

Inger Marie Moseng (71) synes det er ubehagelig å sitte på restaurant alene, og spesielt under pandemien har hun kjent på ensomhet. Nå vil statsforvalteren tilby eldre å spise ute sammen for en billig penge.

– Jeg tror mange eldre kjenner på at det er kjedelig lage middag og spise alene, så dette er absolutt et tilbud jeg kan tenke meg å bruke, sier Inger Marie Moseng.

Hun bor selv alene, og har tro på at dette er et tilbud mange kan tenke seg.

– Jeg har spist mye ute opp igjennom, men jeg merker at det har blitt vanskeligere nå når jeg har blitt eldre. Jeg synes det er ubehagelig, så liker bedre spise ute sammen med andre, sier 71-åringen.

– Er det noe spesielt du eventuelt kunne tenke deg å spise?

– Ren fisk, eller andre rene produkter som kylling for eksempel. Også vil jeg ikke ha så store porsjoner, når man er eldre har man ikke like mye matlyst, legger hun til.

Billig middag og transport

Statsforvalteren i Rogaland - tidligere Fylkesmannen - skal fordele 2,3 millioner kroner fra tilskuddsordningen Eldre ut på middag ut til kommunene. Denne tilskuddsordningen skal tilby billige restaurantmiddager til hjemmeboende eldre som ønsker å spise sammen med andre.

– De vil da få tilbud om billige og gode middager, i tillegg til transport til og fra spisesteder dersom det er nødvendig, sier avdelingsdirektør ved Statsforvalterens helse- og sosialavdeling, Rigmor Kvia de Waard.

Kommunene som blir med på ordningen kan da samarbeide med spisesteder, frivillige organisasjoner og transportnæringen.

– Tanken er å motvirke de fysiske og psykiske konsekvensene av en spesiell periode med pandemi og isolasjon. Da kan det å kunne gå ut å spise og treffe andre være en fin ting, sier Waard.

Ensomt

Selv om Inger Marie Moseng ikke er redd for pandemien, synes hun det har vært en trist periode.

– Pandemien har vært lang og vanskelig, og jeg har følt meg alene.

På grunn av sykdom og karantener har det vært vanskelig å møte familien.

– Jeg var alene i både julen og påsken på grunn av at familien min har vært i karantene, så nå er det lenge siden jeg har sett barnebarna mine, sier hun.

Moseng er egentlig fra Trondheim, men flyttet til Stavanger for å treffe familien sin oftere.

– Så det jeg ser mest fram til er å kunne treffe familien min oftere igjen, det er de som er det viktigste for meg, legger hun til.

Hun har selv tatt den første vaksinedosen, og har troen på at det snart er over.

– Pandemier har gått over før, så jeg ser lyst på tiden framover.


Datakurs og sykkeltur

RA møter Moseng i kafeen på Tante Emmas Hus ved Breiavatnet.

– Nå har jeg akkurat vært på IT-kurs, så det er jeg glad for at jeg kan være med på, sier hun.

Tante Emmas Hus er et aktivitetshus for seniorer, som blant annet tilbyr datakurs, kafé og slektsgransking.

– Jeg er veldig glad for at jeg kan komme hit. De som jobber her er veldig hyggelige, og jeg har fått møte masse spennende folk her. I tillegg er det jo byens fineste utsikt mot Breiavatnet, legger hun til.

I tillegg til Tante Emmas Hus har hun benyttet seg av naturen for å få dagene til å gå.

– Jeg har egen sykkel, så den har jeg brukt en del og syklet rundt i skog og mark. Der er det ikke så mange folk heller, så der føler jeg meg trygg.

Avhenger av vaksinering

For at kommunene skal få tilskudd, må de sende inn en søknad til Statsforvalteren innen 5. mai. Da vil man se hvilke kommuner som blir med på prosjektet, og hvordan midlene blir fordelt.

– Vi vet at flere kommuner i fylket allerede har tenkt på lignende tilbud tidligere, så vi tror at dette er noe som vil slå an, sier Waard.

Etter planen skal prosjektet settes ordentlig i gang i løpet av våren, men nøyaktig når avhenger av vaksineringstakten for de eldre i regionen.

Leve hele livet

I tillegg til å motvirke konsekvensene av pandemien, er det å møtes for å spise sammen en del av regjeringens kvalitetsreform Leve hele livet.

Målet med reformen er at alle eldre skal få hjelp og støtte til å til å mestre livet. Gjennom reformen skal det komme nye løsninger på utfordringene knyttet til blant annet aktivitet, fellesskap og måltider.





Mer fra Dagsavisen