Nyheter

Vil ikke redusere dekningsgraden for sykehjemsplasser nå

Politikerne i Stavanger formannskap ønsker å unngå å redusere dekningsgraden for sykehjemsplasser i denne omgang.

– Dette er en viktig sak, og Senterpartiet har troen på «Leve hele livet»-prosjektet, og at god tilrettelegging og forebyggende helsearbeid over tid vil medføre at vi trenger lavere dekningsgrad på sykehjemsplasser for de over 80 år, sier varaordfører, Dagny Sunnanå Hausken (Sp).

Hun mener kommunen ikke er der nå.

– Vi kan ikke legge ned sykehjemsplasser som det er et stort behov for. Vi kan ikke fylle opp korttidsplassene i våre sykehjem med folk som venter på langtidsplass. Vi trenger å kunne tilby vekselsopphold for at pårørende og pasienter skal få avlastning, og dermed utsette behovet for fast sykehjemsplass. Vi kan ikke fortsette å betale millioner i bøter fordi vi ikke klarer å ta imot de utskrivningsklare fra sykehuset, og vi trenger ikke færre sykehjem – vi trenger flere, legger hun til.

I sakspapirene står det at Stavanger kommune har en dekningsgrad på 24 prosent for heldøgnsplasser for eldre. Dekningsgraden er høyere enn for flere sammenlignbare kommuner. Stavanger kommunestyre vedtok i handlings- og økonomiplanen for 2021–2024 å redusere dekningsgraden for langtidsplasser i sykehjem med ett prosentpoeng i løpet av 2021. Dette utgjør 25–30 plasser og vil utgjøre en beregnet besparelse på 6,5 millioner kroner i 2021 og 13 millioner kroner fra 2022. I saken drøftes tre alternative måter å gjennomføre den vedtatte reduksjonen:

  1. Avvikle et mindre, kommunalt sykehjem som har passende antall plasser. Rosendal sykehjem med 25 plasser er da aktuelt.
  2. Avvikle en eller to avdelinger på et mellomstort eller stort kommunalt sykehjem.
  3. Si opp driftsavtalen med de to minste private ideelle sykehjemmene, St. Johannes sykehjem og Stavanger Sparekasses sykehjem med til sammen 31 plasser. Driftsavtalen med disse sykehjemmene har to års oppsigelse.

Ap: Glad det går mot enstemmig

Leder i utvalg for helse og velferd, Sverre Uhlving (Ap), la fram et alternativt forslag på vegne av Ap, FNB, MDG, Rødt, SV og SP hvor blant annet kommunedirektøren bes foreta en helhetlig gjennomgang med konkrete vurderinger for når vedtatt dekningsgrad på 23 prosent kan innfris, sett opp mot antall sykehjemsplasser og åttiåringer i et 10-årsperspektiv.

– Jeg er veldig glad for at det ser ut til at vi får et enstemmig vedtak om å unngå å redusere dekningsgraden for sykehjemsplasser i denne omgang. Med den forventede store økningen i antall eldre må vi fortsette å planlegge nye sykehjemsplasser, og vi må regne med en viss reduksjon i dekningsgrad, sier han under dagens formannskapsmøte.

– Ut ifra planen for omsorgsbygg har vi planer om 230 nye plasser fram til 2026, men til tross for det, og uten at vi legger ned noen plasser, så vil vi ha 22 prosent dekning i 2026. I perioden 2027 til 2034 må vi bygge 580 nye plasser for å beholde dekningsgraden på 22 prosent. Det er riktig at vi må akseptere en viss nedgang i dekningsgrad, og det betyr at vi må gjennomføre «Leve hele livet»-reformen for fullt og ta i verk alle de gode tiltakene som står i planen for omsorgsbygg, legger han til.

Må løse boligproblematikken

Ifølge gruppeleder for Stavanger Høyre, Sissel Knutsen Hegdal, er det ingen tvil om at utfordringen politikerne får i fanget om at kommunen får flere eldre med behov for sykehjemsplasser, må løses i fellesskap. Hun ser fram til at saken om «Omstilling 2025» kommer på bordet, og at den kan angi på lang og kort sikt hvordan de sammen skal løse den gledelige situasjonen det er at det blir flere eldre, at de lever lengre, er aktive, og stiller større krav.

– Vi må få en annen løsning på boligproblematikken. Vi må ha boligløsninger som gjør at de eldre flytter ut av eneboligene de bor i. Det er en jobb det haster å komme i gang med, sier Knutsen Hegdal.

Gruppeleder i Stavanger KrF, Henrik Halleland, mener det er helt rett ikke å ta grepet om å redusere dekningsgraden i sykehjemsplassene nå.

– Vi i KrF tror det er viktig at man må være kontinuerlig frampå og utvikle boliger spesielt til de eldre som er i den fasen av livet hvor de går fra å ha sitt eget hjem og fungerer, til å bli syk og må på sykehus eller ha sykehjemsplass. Dette gjelder også spesielt for dem som blir demente, sier han.

Et enstemmig formannskap vedtok Ap sitt alternative forslag på vegne av Ap, FNB, MDG, Rødt, SV og SP.






Mer fra Dagsavisen