Nyheter

Slik blir massevaksineringen

Så langt er rundt 15 prosent av Stavangers befolkning vaksinert. Om et par uker starter vaksineringen i vaksinesenteret i Forum Expo.

– På sikt er dette veien tilbake til det normale livet uten så mye restriksjoner og smitteverntiltak. Selv om det har vært noen triste eksempler fra Sandnes hvor fullvaksinerte har blitt smittet, så ligger det en god beskyttelse i vaksinen. Allerede nå har vaksinen stor betydning og stor verdi, sier Eli Karin Fosse, direktør for helse og velferd i Stavanger kommune.

Per uke 14 var i overkant av 20.000 mennesker i Stavanger vaksinert, noe som tilsvarer cirka 15 prosent av befolkningen. Av de 20.000 er ikke alle fullvaksinerte, men de er registrert i systemet ved at de i det minste har fått første dose.

I Stavanger har 92 prosent av dem over 85 år fått første dose. For aldersgruppen 75 til 84 år er tallet 94 prosent. Blant gruppen som startet vaksineringen forrige uke, 65 til 74 år, er det foreløpige tallet 42 prosent.

– Dette er utrolig flotte tall. Det er viktig at vi får høy dekning blant de eldste, siden det tross alt er de som er mest utsatt. Men jeg tror ikke resultatet hadde vært så godt hadde det ikke vært for fastlegene. Jeg tror folk har lavere terskel for å vaksinere seg når fastlegen ringer og sier at det er ledig time, enn hvis man blir oppringt fra vaksinesenteret. Det er høy tillit til fastlegene, og det føles kanskje tryggere for enkelte fordi fastlegen kjenner deg og helsen din, sier Fosse.

Mål: 80 prosent vaksinerte

Først i vaksinekøen sto beboere ved alders- og sykehjem som ble vaksinert av helsepersonell på institusjonene. Deretter tok fastlegene over. De holder nå på med å vaksinere personer mellom 65 og 74 år, og Fosse regner med at førstegangsvaksineringen av disse er ferdig i løpet av uke 17.

– Når fastlegene er ferdige med den gruppen starter vi med massevaksineringen og tar i bruk vaksinesenteret i Forum Expo. Først ut der er tre grupper med nærmere definerte diagnoser, og når de er ferdige kommer resten av befolkningen. Først ut er aldersgruppen 55–64 år, deretter 45–54 år og til slutt kommer resten, sier Fosse.

Fosse sier målet er å få vaksinert nærmere 80 prosent av befolkningen i Stavanger for å oppnå en solid flokkimmunitet.

– Jeg håper alle som kan vaksineres sier ja til vaksine. Det er lov å si nei, og det er det nok noen som gjør, for dette skal jo være frivillig, sier Fosse.

Problemet er at vi ikke vet hva som skjer mer enn halvannen uke fram i tid

—  Eli Karin Fosse

På nyåret mottok kommunen vaksiner både fra AstraZeneca og Pfizer, men førstnevnte er som kjent satt på pause. Likevel har kommunen den liggende på lager og kan ta den i bruk dersom den blir ansett som trygg av Folkehelseinstituttet. Pfizer-vaksinen må brukes i løpet av fire dager, mens AstraZeneca kan lagres i opptil flere måneder, forklarer Fosse.

Hun har forståelse for at enkelte er urolige på grunn av trøbbelet med AstraZeneca-vaksinen.

– På den andre siden, nå er det så mange som er vaksinert med Pfizer-vaksinen, som er den vi har i Stavanger, uten at det er meldt om alvorlige bivirkninger. Det er mange millioner som har fått den, og kanskje det kan være med på å trygge de som er skeptiske, sier Fosse.

Mange spørsmål melder seg

Nøyaktig når massevaksineringen av personer mellom 18–44 år kan starte, er Fosse usikker på.

– Jeg tør ikke spekulere, for det kommer helt an på hvor mange vaksiner vi får, sier hun.

Forrige uke mottok kommunen 4200 doser, og det er også det de kommer til å få neste uke. Denne uken mottok de 4600 doser, noe som er det høyeste de noen gang har fått.

– Problemet er at vi ikke vet hva som skjer mer enn halvannen uke fram i tid. Vi vet ikke hvor mye vi får i uke 17, 18, 19 og 20. Vi er veldig spente på det, og i tillegg er det flere spørsmål som melder seg, sier Fosse og utdyper:

– Hva vil det bety hvis vi ikke tar i bruk AstraZeneca? Hva skjer hvis vi ikke skal ta i bruk Johnson & Johnson-vaksinen? Hvor mye forsinket vil vaksineringen bli? Hvor store leveranser vil vi få fra Pfizer? Disse tingene vet vi ikke, derfor går det heller ikke an å beregne når vi vil komme i gang med de yngre og når vi vil være helt ferdige, sier Fosse.

I uke 17 eller 18 starter forhåpentligvis massevaksineringen fra det nye vaksinesenteret i Forum Expo. Så langt er rundt 15 prosent av Stavangers befolkning vaksinert.

– Det må være krevende å planlegge massevaksinering når dere ikke vet hvordan leveransen ser ut mer enn halvannen uke fram i tid?

– Det er litt krevende. Vi må bare være fleksible og ha en viss overkapasitet på vaksinesenteret slik at vi kan ta imot større mengder enn planlagt. Vi har ansatt nye vaksinatører som står klare, og vi har allerede rigget oss for større leveranser enn det vi får nå, sier Fosse.

Hun legger ikke skjul på at hun skulle ønske kommunen fikk større leveranser med vaksiner.

– Da kunne vi vaksinert mange flere, mye raskere. Men vi er jo i samme situasjon som resten av landet og verden. Det er godt med hver dose som blir satt, så får vi bare håpe på større leveranser til landet, og dermed også til kommunene, sier hun.

De unge etter sommeren

I Sandnes har massevaksineringen pågått for fullt siden uke 3. Over 10.000 innbyggere har fått første dose, nærmere 3000 er fullvaksinerte og kommunen vaksinerer nå rundt 2500 personer i uken. Denne uken gjør de seg ferdig med aldersgruppen 65–74 år, og neste uke starter de med aldersgruppen 55–64 år.

– Vi vaksinerer for fullt på vaksinesenteret. Med de dosene vi får holder det å holde åpent to dager i uken, men får vi mer vil vi øke antall dager, sier Irene Asheim Ivesdal, helsestasjonssjef og leder for vaksinesenteret.

Det står ikke på oss, men at vi ikke får nok vaksiner

—  Irene Asheim Ivesdal

Hvert glass med Pfizer-vaksine inneholder cirka seks vaksinedoser. Ivesdal forteller at Sandnes kommune fikk 417 glass med Pfizer denne uken, og at de får 375 glass neste uke. Lenger fram i tid, vet de ikke. Derfor er det også vanskelig å si når vaksineringen av de yngre vil begynne, og når vaksineringen vil være helt ferdig.

– Dersom vi fortsetter å vaksinere 2500 i uken tror jeg vi kan bli ferdig med aldersgruppen 55–64 i løpet av mai eller juni. Når det gjelder de yngste hadde vi håpet å komme i gang med dem før sommeren, men det gjør vi nok ikke. Jeg tror ikke vi kommer i gang med å vaksinere dem før etter sommeren, dessverre. Det står ikke på oss, men at vi ikke får nok vaksiner, sier Ivesdal.

I Sandnes har vaksinesenteret vært operativt siden januar, og ingen fastleger i kommunen har satt vaksiner. På senteret har Ivesdal med seg 12 helsepersonell, tre fra Røde Kors, tre som besvarer koronatelefonen, seks fra saniteten og Norsk Folkehjelp som bistår utenfor. Så langt synes Ivesdal opplegget med massevaksinering har fungert godt.

– Jeg opplever at det fungerer greit og at det flyter fint. Folk kommer fort til, og det går fort unna. De skryter veldig og er veldig godt fornøyd med opplegget, sier Ivesdal.

All informasjon rundt vaksiner og hvor langt vaksineringen har kommet kan du lese på nettsidene til Stavanger kommune og Sandnes kommune.

Mer fra Dagsavisen