Nyheter

Få Rødt-Mímir på besøk 1. mai

Rødt-politiker Mímir Kristjánsson er sett lei av at vi ikke kan markere viktige merkedager fysisk – nå ønsker han å komme hjem til Stavangers innbyggere 1. mai.

Mímir Kristjánsson, som for øyeblikket tar pause som gruppeleder for Rødt Stavanger for å satse på valgkampen og ta steget inn på Stortinget, vil gjøre noe annerledes for å markere arbeidernes internasjonale kampdag.

– I år kommer jeg til å dra hjem til folk og holde appeller for dem i hagen eller på fortauet, sier han til RA.

Rødt-politikeren skal også spille inn digitale taler både i Stavanger og Sandnes, og mener det er flott at folk kan få det med seg på skjerm. Han mener likevel at det ikke er det samme som å se talene fysisk.

– Da må man gjøre så godt man kan med å finne nye og kreative måter å tilby det på. Jeg skal ikke legge skjul på at jeg er glad i å holde taler til vanlig, men jeg tror dette er noe folk kan sette pris på, sier Kristjánsson.

Det har gått over all forventning, og det har rent inn med folk som ønsker besøk.

—  Mímir Kristjánsson

Han har allerede laget et Facebook-arrangement, og tilbakemeldingene har ikke latt vente på seg.

– Det har gått over all forventning, og det har rent inn med folk som ønsker besøk, sier Kristjánsson og fortsetter:

– Det er gledelig at så mange har vist interesse. Jeg tror folk savner å kunne samles.

Rødt-politikeren har i utgangspunktet tatt høyde for at han skal besøke mellom ti og tolv hjem. Nå, etter at så mange har vist interesse, tror han at han må utvide tiden han har satt av til appellene. Heller ikke det gjør at han rekker over alle som har vist interesse – det er det ingen sjanse for.

Det har gått over all forventning, og det har rent inn med folk som ønsker besøk.

—  Mímir Kristjánsson

Viktig merkedag

1. mai har alltid vært en viktig merkedag for Kristjánsson. I år mener han det er viktigere enn noen gang å markere dagen.

– Pandemien har avslørt mange av problemene Norge har når det kommer til forskjeller. Arbeidsledigheten er kjempehøy, og selv om urettferdighetene alltid har vært i samfunnet har pandemien avslørt mye, sier han.

– I tillegg er det valgår. Det mobiliseres på hele venstresiden for å få på plass en ny regjering, legger han til.

De som blir trukket ut til å få besøk av Mímir Kristjánsson kan i utgangspunktet selv ønske seg appeller med en viss tematikk.

– Jeg ønsker å snakke om kampen for å få ned de økonomiske forskjellene i Norge. Det er matkøer i flere byer, samtidig som børsen aldri har stått høyere. Hvis folk likevel ønsker en appell som handler om annen politikk så skal de få det, sier han.

– Som politiker kan man ingenting, men kan snakke om alt. Jeg skal derfor klare det meste, legger Kristjánsson til og ler.

Ideen fikk han fra dem som tidlig i pandemien rigget seg til med instrumenter i bakgårder, og spilte og sang for naboer som ville høre. Etter ett år med mye hjemmekontor og arrangementer på skjerm, vil Kristjánsson gjøre noe som tillater folk å møtes fysisk. Nå mener han at flere burde slenge seg på og tale i hagene til Stavangers innbyggere.

– Det er viktig å markere dagen, og det er viktig å tenke nytt. Vi går inn i en valgkamp, men det er ikke mulig å drive den slik vi alltid har gjort, sier han.

Digital markering

Regionleder i LO Rogaland, Eirin K. Sund, skriver i en SMS til RA at som følge av pandemien, blir det digitale markeringer av 1. mai i år – også nasjonalt.

– De ulike lokalorganisasjonene våre, som har ansvar for 1. mai, har alle egne arrangementer, skriver hun og legger til at det gjelder blant annet Jæren, Dalane, Sandnes, Gjesdal, Nord-Rogaland og Stavanger og omegn.

Det vil bli lagt ut arrangementer for dagen på sosiale medier, og alle som ønsker kan melde seg på og trykke seg inn på selve dagen.

– Det vil bli taler, appeller, konserter, fanemarkeringer og kransenedleggelse, men alt gjøres digitalt, skriver Sund.

Hun forteller at LO ønsker å feire 1. mai med like stor kraft digitalt, som de ville gjort fysisk.

– Det er viktig at vi bruker dagen for å synliggjøre kampene vi kjemper for et anstendig arbeidsliv, styrking av fellesskapet, og ikke minst løfter fanen for internasjonal solidaritet, skriver Eirin K. Sund.




Mer fra Dagsavisen