Nyheter

Ap-landsmøtet: Mossige løftet fram medisinstudium til UiS

- Viktig å tale Stavanger og Rogalands sak internt i partiet, sier Dag Mossige.

Torsdag begynte det tre dager lange digitale landsmøtet til Arbeiderpartiet. Torsdag kveld gikk gruppeleder i Stavanger, Dag Mossige, på talerstolen snakket om viktigheten med å utdanne flere leger i Norge – og ikke minst at Universitetet i Stavanger står klar til å utdanne disse.

– Det er viktig å markere hvor viktig denne saken er for Stavanger og Rogaland internt i partiet, sier Mossige til RA etter talen.

– Studenter bosetter seg ofte der de studerer, Det vil bety flere leger i regionen vår, som vil gjøre det lettere å rekruttere nok fastleger. I tillegg er det god næringsutvikling. Det blir for eksempel lettere å søke forskningsmidler, utdyper Mossige.

Stavanger-gruppelederen startet talen med å rose det offentlige helsevesenet som har «bestått pandemiens prøvelser med glans».

Deretter gikk han over på hvor viktig og nødvendig det er at Norge utdanner egne leger, i Norge.

47 prosent utdannes i utlandet – 20 prosent importeres

– I dag utdannes 47 prosent av norske leger i utlandet. I tillegg importerer vi 20 prosent av ferdige utenlandske leger. Leger som trengs i andre land. Og studieplasser som tas opp av land som trenger dem selv – men ikke har vår betalingsevne, sa Mossige og fortsatte:

– WHO-koden sier at alle land selv må bygge opp bærekraftig helsevesen. Vi må redusere behovet for å rekruttere helsepersonell fra utlandet. Det er vi faktisk forpliktet til. Til å ha en aktiv politikk. Til det trengs en Arbeiderparti-regjering. Grimstad-utvalget vil ha 440 nye studieplasser i medisin i Norge. Universitet i Stavanger står klart. Deres fagfellevurderte studiemodell kan bidra til en rask opptrapping av norsk utdanningskapasitet – og et innovativt løp vil komme alle legeutdanninger til gode. De er også så rause at de kun ber om delt gradsrett. Resten har de finansiert selv.

Viktig med beredskapsstyrke

Mossige sa også fra talerstolen at pandemien har vist at det er viktig å ha en reservestyrke, en beredskapsstyrke, av leger under utdanning i vårt eget land.

– Heller enn i karantene i Krakow, skal de sette sprøyter i Stavanger. Valget er vårt. Takk, avsluttet Mossige.

Det er ingen avstemming over denne saken. Det er stortingsgruppen som tar stilling til forslaget som kommer, understreker Mossige overfor RA.

– Ganske enkelt en kamp om ressurser

Å opprette medisinstudium på UiS møter både applaus og motstand. Motstanden er mest på stedene det allerede finnes medisinstudie i Norge.

– Jeg opplever at det er full forståelse for problemstillingen – at vi utdanner for få leger. Jeg tror ikke folk er klar over hvor langt UiS har kommet når jeg forklarer dette. Universitetet i Stavanger står klart.

– Kritikerne som er imot medisin til Stavanger peker på at det ikke blir nok kvalitet, at man utarmer de eksisterende utdanningene. Men det som ligger bak er jo ganske enkelt en kamp om ressurser. Her må man løfte hode og ikke bare tenke på egen vinning. Norge trenger virkelig flere leger, sier Mossige.

Ifølge Mossige har UiS en annerledes medisinmodell enn de andre etablerte.

– Det er en mer praktisk modell, en god miks av lærebok og praksis.

Et medisinstudium ved Universitetet i Stavanger representerer en viktig nyvinning for norsk medisinutdanning, mener fagfeller som har vurdert studieplanen.

Derfor vil UiS-rektoren ha medisin til Stavanger

I februar listet UiS-rektor Klaus Mohn opp grunner for hvorfor han mener det er fornuftig å etablere en medisinutdanning i Stavanger:

– Vi har et universitetssykehus som er på vei inn på universitetsområdet. Vi har et helsevitenskapelig fakultet med en serie helserelaterte utdanninger, og vi har et teknisk naturvitenskapelig fakultet med utdanninger der helseteknologi inngår. Begge disse fakultetene har doktorgradsprogram og omfattende forskning innen helsevitenskap og medisin, i tett samarbeid med Stavanger universitetssykehus og primærhelsetjenesten, sier Mohn.

– Og ikke minst har vi et studieprogram med gode eksterne fagfellevurderinger, som er raskt, rimelig og treffsikkert i forhold til behovene i helsesektoren, la Mohn til og viste også til støtte fra styret ved UiS, næringslivet og politikere i regionen.

Mer fra Dagsavisen