Nyheter

Ap-topp: – Det viktige er at partiet gjør opp en klar mening om rusreform

Rusreformen blir en spennende debatt på Arbeidspartiets landsmøte, mener leder for Rogaland Ap.

Torsdag til lørdag avholdes Arbeiderpartiets 68. ordinære landsmøte. På grunn av koronasituasjonen blir landsmøtet gjennomført digitalt.

Vil ikke avkriminalisere

En av sakene Arbeiderpartiet skal lande i løpet av landsmøtet er deres standpunkt i rusreformen, og hva Ap mener om avkriminalisering av bruk og besittelse av mindre mengder narkotika. Partiet er delt i to leirer: En som vil si ja til regjeringens rusreform og avkriminalisering, og en som vil ha en rusreform der rusavhengige tilbys hjelp framfor straff, men sier nei til avkriminalisering. Ifølge NTB ser det foreløpig ut til at den siste gruppen er størst.

– Rusreformen blir en av de spennende debattene på landsmøtet. Det jeg håper er at man klarer å diskutere seg sammen og fram til et godt vedtak. Det viktigste landsmøtet gjør er at vi i Arbeiderpartiet blir enige om hva som er vår politikk på dette, og hva som er viktig for oss at blir med i en rusreform, sier Tvedt Solberg.

– Det er mange som nå presser utenfra, men nå er det viktig at vi tar oss tid til å diskutere oss imellom, og finne ut hva vi klarer å bli enige om i forhold til hva som skal være det viktige for Arbeiderpartiet i en sånn rusreform. Det i seg selv er viktigere enn å diskutere for eller imot regjeringen sin. Vi har ekstremt gode forhandlingskort med regjeringen, så det er viktig at det kommer tydelig fram hva Arbeiderpartiet vil, så vi kan det med oss videre i samtale med andre partier.

Ifølge Tvedt Solberg har Rogaland Arbeiderparti lagt tydelige føringer fra fylkesårsmøte om hva som er viktig for de å få med i et endelig vedtak om rusreformen.

– For det første ønsker vi en rusreform, i motsetning til de som ønsker å utsette det hele. Også er vi er opptatt av å legge bedre til rette for helsehjelp, ikke straff. Men vi vil ikke gå så langt som å gå for avkriminaliseringen, som det legges opp til fra regjeringen, sier Tvedt Solberg.

– Jeg gleder meg veldig, det blir et veldig spennende landsmøte, sier leder for Rogaland Arbeiderparti, Torstein Tvedt Solberg til RA.

Han tror det blir annerledes å måtte gjennomføre landsmøtet digitalt, og ikke kunne samle alle delegatene i Oslo sånn som man pleier.

– Det er alltid stor stas med store landsmøter hvor 1000 mennesker samles i Oslo og man får en god landsmøtefølelse. Jeg er derfor litt spent på hvordan det blir nå med et digitalt landsmøte, sier Tvedt Solberg.

Han påpeker at det er store spenningen knyttet til dette landsmøtet, fordi det er nå Arbeiderpartiet skal vedta det partiprogrammet som de skal vinne stortingsvalget med.

– Det er på landsmøtet vi får avgjort de sakene vi skal gå i gang med på regjeringskontoret hvis vi vinner valget. Det har vært en lang prosess på flere år, og nå skal vi lande hva de viktigste sakene blir. Det er veldig stort og jeg gleder meg veldig til det. Til syvende og sist skal vi sette punktum for de viktige sakene, som for eksempel å bedre skolen, et seriøst arbeidsliv og skape grønne arbeidsplasser. Da får vi endelig vedtatt det vi har jobbet med så lenge, sier Tvedt Solberg.

Han sier at han selv har jobbet mye med skolepolitikken, og gleder seg til å få slått fast god skolepolitikk som blant annet kan løse lærermangelen.

Frp og Senterpartiet har allerede vendt tommelen ned for rusreformen. Dersom også Ap sier nei, kan det være kroken på døren for reformen som regjeringen har lagt stor prestisje i.

Mer fra Dagsavisen