Nyheter

Slik blir ramadan og id-feiringen

På grunn av korona er mange ting snudd på hodet og satt på vent. Det gjelder også for muslimenes fastemåned ramadan, som i år blir gjennomført på en litt annerledes måte.

– I fjor ble alt stanset på grunn av korona – alt var stengt og ingen kunne gå i moskeene. Det blir nok det samme i år også. Vanligvis samles vi i moskeene med bønn og mat når ramadan starter etter solnedgang. Det er et veldig fint samhold hele måneden, men denne gangen må vi finne andre alternativer, sier Ali Mubarak, leder for Muslimsk fellesråd i Rogaland (MFR).

Det er et veldig fint samhold hele måneden.

—  Ali Mubarak, leder for Muslimsk fellesråd

Ramadan er den islamske fastemåneden. I år startet ramadan før soloppgang 13. april, og varer til 12. mai. Vanligvis innebærer ramadan mange og store samlinger, men på grunn av korona lar ikke det seg gjennomføre i år. Ifølge Folkehelseinstituttet (FHI) regnes samling i moské som et arrangement, og kan derfor ikke gjennomføres med de strenge nasjonale tiltakene som gjelder i dag.

Noen av moskeene i Stavanger har derfor lagt mye av det som skulle skjedd i moskeene over til videodelingstjenesten Zoom.

– Det blir forklaringer om ramadan og hvordan situasjonen er, så kan de som har mulighet og anledning følge med hjemmefra, sier Mubarak til RA.

– Vi oppfordrer våre medlemmer til å gjennomføre ramadan-aktiviteter sammen med sine familier, slik at familiesamholdet styrkes, legger han til.

Egne ramadan-råd

FHI har laget en egne smittevernråd for ramadan. Her skriver de at helsemyndighetene ønsker en trygg og god ramadan til alle muslimer, men at vi dessverre ikke kan feire ramadan på samme måte som vanlig.

De strenge nasjonale tiltakene som ble innført før påske skal vare til minst 14. april, og i løpet av den perioden skal det ikke gjennomføres arrangementer og vi kan ikke ha mer enn to gjester hjemme. Det anbefales å holde to meters avstand til andre personer der det er mulig. For å unngå mange nærkontakter, bør ingen være med mange forskjellige personer i løpet av en uke, skriver FHI.

Siden ramadan varer en stund, kan reglene og anbefalingene endre seg. Hvis tiltakene blir lettet på etter 14. april, vil det fortsatt være strenge tiltak i mange kommuner der det er mye smitte, opplyser FHI. De skriver videre at det derfor er svært viktig at alle undersøker hvilke regler som gjelder i den kommunen de bor i. Hvis det kommer nasjonale lettelser på tiltakene, vil FHI oppdatere rådene for ramadan.

En viktig dag

Mubarak sier samhold er en viktig og stor del av ramadan, og han synes derfor det er trist at det ikke er mulig å samles i år heller.

– Når flere samles føler du deg ofte mer motivert, og når man treffes styrkes samholdet. Så det er litt tungt og trist for mange, sier han.

En av grunnene til fasten er for å oppnå fysisk og psykisk renselse, og Mubarak beskriver det som en slags årlig fornyelse av mennesket. Han understreker også at det tas hensyn dersom noen ikke kan faste på grunn av sykdom eller andre årsaker, og at fastedagene kan utsettes.

Når fastemåneden er ferdig 12. mai er det tid for id-feiring som markerer slutten på fasten. Det ble ingen tradisjonell id-feiring i fjor, og dersom de strenge smitteverntiltakene forlenges ser det ikke ut til at det kommer til å skje i år heller.

– Id er en høytidsdag etter at vi har fullført 30 dager med fasting, og det er en meget viktig dag for muslimer, sier Mubarak.

Må være tålmodige

Han forklarer at MFR ofte leier en stor idrettshall hvor man samles for en spesiell id-bønn.

– Det ble ikke noe av i fjor, og på grunn av avstand og begrensninger på antall folk blir det nok ikke sånn i år heller. Vi kommer til å be moskeene bedømme om det går an å gjennomføre samlinger med et begrenset antall personer til stede, men det er selvfølgelig noe som må vurderes ut ifra hvordan situasjonen er, sier Mubarak.

– Vi må holde avstand og begrense antall personer, så det er flere utfordringer. Jeg håper virkelig situasjonen blir bedre snart, legger han til.

Mubarak sier muslimene, som alle andre, begynner å bli lei situasjonen vi befinner oss i.

– Det viktigste er å prøve å være tålmodige slik at vi kommer ut av det og livet kan bli normalt igjen. Alle synes nok det er litt tungt og folk føler seg leie, men samtidig er man også opptatt av å være tålmodig og komme ut av denne situasjonen. Livet er jo blitt helt annerledes, sier Mubarak.

Mer fra Dagsavisen